Erdély

Büntetőt hibázott, emberhátrányba került, mégis megnyerte az erdélyi derbit a CFR Videó


Nem akármilyen butaság miatt állították ki a horvát játékost.

A román labdarúgó SzuperLiga 28. fordulójának második erdélyi derbije is kolozsvári győzelemmel ért véget: miután a keddi nyitányon az újonc Universitatea 1:0-ra nyert a Hermannstadt otthonában, a csütörtöki zárónapon a CFR 2:1-re múlta fölül az Aradi UTA-t.

Meglepő névvel kezdődött mindkét csapat összeállítása, hiszen változás történt a kapukban: a Dan Petrescu a fiatalszabály miatt Razvan Savát állította a hazai kapuba az olasz Simone Scuffet helyére, míg Bálint László első alkalommal szavazott bizalmat a napokban igazolt ukrán Danilo Kucsernek. A mérkőzés másik érdekessége, hogy a bajnoki tabella két „második” helyezettje csapott össze a Fellegvárban: csakhogy amíg a kolozsváriak a tabella élén, addig az aradiak a tabella végén foglalják el ezt a pozíciót.

A papírformának megfelelően a CFR gyorsan meg is szerezte a vezetést: a 15. percben egy kontra végén Ermal Krasniqi lőtte ki a vendég kapu bal alsó sarkát egy lapos lövéssel. Szűk tíz perccel később megduplázhatta volna előnyét a Kolozsvár, de az Anton Maglica által kiharcolt büntetőt Ciprian Deac a fellegekbe lőtte. A félidő ráadásában azonban már rezgett a vendégek hálója, Krasniqi remek beadásából Rangelo Janga fejelt a kapuba. Csakhogy a VAR jelzett, az akciót megelőző labdaszerzésnél Denis Kolinger nem feltétlenül volt szabályos, így a gólt érvénytelenítette a játékvezető.

Alig kezdődött el a második félidő, amikor Aly Abeid lövése levágódott a védőkről, a labda Rares Pop elé került, a 17 éves támadó pedig az üres kapuba gurította élete második bajnoki gólját. Az egyenlítés után támadásban maradt az UTA, gólt azonban a „vasutasok” szereztek: a 62. percben érkezett a Deac menetrendszerinti szabadrúgása, Stefan Milosevic pedig olyan szerencsétlenül próbált menteni, hogy fejéről a berobbanó Yuri Matiasra, róla pedig a kapuba pattant a labda.

A 67. perc sorsdöntő is lehetett volna: Mario Camora helyzeténél Kucser védett nagyot, a kipattanó labdára startoló Maglica pedig csúnyán rácsúszott Paul Anton lábára. Fölösleges(en durva) szabálytalanság ez volt az aradi tizenhatoson belül, így CFR-gól helyett CFR-kiállítás lett az akció vége.

És a fellegváriak majdnem megfizettek a horvát csatár hibájáért, a 86. percben ugyanis Stefan Milosevicet csak az utolsó pillanatban tudta blokkolni Sava, a kipattanót pedig az ezen a találkozón debütáló Patrick Pascalau (decemberben töltötte 17. életévét) kapu fölé lőtte.

Két fordulóval az alapszakasz vége előtt a bajnoki tabellát továbbra is a 61 pontos Farul vezeti, megelőzve az 59 pontos CFR-t és az 54 pontos FCSB-ét, míg a Sepsi 41 pontjával tartja felsőházi rájátszás érő 6. helyét, de a FCU Craiova 37 ponttal továbbra is pályázik a pozíciójára. A bennmaradásért folyó küzdelemben a Kolozsvári Universitatea némi lélegzetvételhez jutott, 31 pontjával a 11. helyen áll, a Hermannstadt viszont 26 ponttal a 13., az UTA pedig 24 egységgel a 15., utolsó előtti.

fotó: https://www.facebook.com/cfr1907