Erdély

„Fiam, ne menj oda, a magyarok rosszak”


A Marosvásárhely legendája nem a legbiztatóbb útravalóval érkezett Erdélybe.

Florea Ispir 485 mérkőzésen lépett pályára a Marosvásárhelyi ASA labdarúgó-csapatában, ezzel pedig mai napig rekorder Romániában: senki nem játszott ennyi meccset az élvonalban egyetlen csapat színeiben!

A most 73 éves egykori védővel a Gazeta Sporturilor készített interjút, amelyben az Ilfov megyében született Ispir elárulja, 1970-ben az apja nem volt elragadtatva attól, hogy Marosvásárhelyre igazol: „Sok ott magyar és a magyarok rosszak, mondta nekem a második világháborúban szerzett tapasztalatai alapján” meséli a Dicsőszentmártontól alig 3 kilométerre lévő, 57%-ban magyarok lakta Szőkefalván letelepedő Ispir.

„Nagyon jól megértettem magam a magyarokkal, a legjobb barátaim a csapatban mind magyarok voltak”, emlékezik vissza az egykori labdarúgó a Bölöni László, Hajnal Gyula, Nagy Miklós, Kanyaró Attila fémjelezte társaságra.

Az, hogy Ispir jól érezte magát Maros megyében, nem csak az bizonyítja, hogy itt telepedett le. „Nagyon kötődtem Marosvásárhelyhez, az emberek rendkívüliek voltak. Túlságosan is szép volt, megbecsültek, nem volt oka annak, hogy eligazoljak. A pénz nem érdekelt annyira”, válaszolta a kérdésre, miért tartott ki 17 éven keresztül, pályafutása végéig az ASA mellett az amúgy a Steauában nevelkedett játékos.

fotó: gsp.ro