Erdély

A kolozsváriak veteránja jobb, mint Mbappé és Neymar!


A szélső nemzetközi viszonylatban is megállíthatatlan.

A Kolozsvári CFR csapatkapitánya, Ciprian Deac 15 gólpasszt osztott ki az elmúlt egy évben, világviszonylatban alig heten voltak ügyesebbek és hatékonyabbak nála, állítja a Sporttudományok Nemzetközi Központja.

A svájci intézet összesen 75 bajnokság játékosait vetette össze és számításai szerint a holland Ajax szerb kapitánya, Tusan Tadics volt az elmúlt 365 nap gólpasszkirálya a maga 19 asszisztjával. Szintén 19 gólpasszt osztott ki az egyiptomi Ahmed Szajed és a svéd Emil Hansson, csakhogy csapataik, az egyiptomi Zamalek, illetve a holland második osztályban vitézkedő Heracles Almelo gyengébben rangsorolt pontvadászatban szerepel.

Hasonló okok miatt szorult a 9. helyre Deac is, hiszen a rangsorban előtte álló portugál Filipe Jota is 15 gólpasszt adott, csakhogy klubcsapata, a skót Celtic Glasgow magasabban együtthatóval rendelkező bajnokságban szerepel, mint a Kolozsvári CFR. Ugyanennyi asszisztot jegyez Luciano Acosta, az amerikai Cincinnati játékosa is.

A 37 éves Deacot Tadicson, Szajeden és Hanssonon kívül csak két belga, az egyaránt a 18 passzal rendelkező Kevin de Bruyne (Manchester City) és Mike Tresor (Genk), a 17 gólpasszos friss világbajnok, Lionel Messi (PSG), valamint a brazil Moises Lima előzi meg, aki 16 assziszttal segítette csapatát, a kínai Sandong TAisant.

Ezzel szemben például a brazil Neymar vagy a francia Kylian Mbappé neve mellett csak 14 gólpassz szerepel.

fotó: www.facebook.com/cfr1907