Erdély

Három perc foci, kétes bírói ítéletek, kolozsvári agónia és fenyegetőzés


A Kolozsvári CFR ezúttal sem tudott nyerni, búcsút inthet címvédésről szőtt álmainak.

Tovább távolodott zsinórban hatodik bajnoki címétől a Kolozsvári CFR labdarúgó csapata, miután a SzuperLiga 7. fordulójában, vasárnap este hazai pályán csak 1:1-es döntetlenre volt képes a CSU Craiova ellen. Ezzel a címvédő erdélyiek hátránya már 7 pont a Rapidot 7:2-re elgázoló, listavezető Farul mögött, három fordulóval a szezon vége előtt.

A győzelmi kényszerben lévő CFR ennek megfelelően az első félidőben uralta a mérkőzést, de Nana Boateng megpattanó lövése centikkel elkerülte a kaput, Daniel Birligeát pedig Laurentiu Popescu kapus blokkolta. Ebből is látszik, nagy jóindulattal sem állíthatjuk, hogy a kolozsváriak helyzetet helyzet után alakítottak volna ki. Talán más lett volna a helyzet, ha Radu Petrescu játékvezető a 27. percben a VAR vizsgálata után nem vonja vissza Andrei Ivan kiállítását annak túlságosan is lendületes becsúszása után.

A második félidő ott kezdődött, ahol az első véget ért: az 53. percben Birligea fejese után a lécen csattant a labda, majd a 66. percben Cristian Manea bal oldali beadása után Carlo Muhar bólintott a hálóba. Nem sokáig örülhettek azonban az erdélyiek, hiszen a 69. percben egy bizarr szituáció után Ivan kiegyenlített. Az történt, hogy Jovan Markovic életerős, közeli lövését Simone Scuffet kiütötte, a labda Stefan Baiaram elé került, aki a tizenhatos széléről lőtt kapura, de olyan rosszul, hogy csúnyán mellément volna – ha nem találja el Ivant, aki közelről az üres kapuba gurított. Minimum les gyanús pozícióból, de a VAR vonalazása szerint Mario Camora sarka közelebb volt az alapvonalhoz.

 

A mérkőzés végéig Markovic, majd két ízben Baiaram akár meg is fordíthatta volna az eredményt, de az már nem változott. Ha azt vesszük figyelembe, hogy 56%-ban birtokolta a labdát és 5 alkalommal találta el az ellenfél kapuját, szemben a CFR két lövésével, akkor kijelenthetjük, hogy a Craiova rászolgált az egy pontra. Ha viszont azt, hogy Ivannak nem biztos, hogy a pályán kellett volna lennie a gólja pillanatában…

A mérkőzésen történtek kiverték a biztosítékot Ioan Vargánál, a CFR tulajdonosa az események hevében bejelentette: visszalép a klub finanszírozásától. „Kilépek a labdarúgásból, nem tűröm tovább a labdarúgó szövetség rablását. A tolvajok számára van ez az olcsó VAR. Ezért nem vásárolták meg a drágább rendszert Belgiumból, szándékosan csinálták. Engem elvesztettek befektetőként. Ez volt az utolsó beruházásom”, mondta csalódottan.

Hogy mennyire gondolja komolyan, a következő hónapokban kiderül. Az viszont biztos, hogy a vélt vagy valós bírói tévedések miatt Varga a második tulajdonos, aki visszalépéssel fenyegetőzött az utóbbi hetekben. George Becali, a rivális FCSB tulaja azonban a jelek szerint már meggondolta magát…

Győzelmével a Farul 46 ponttal vezeti a tabellát a 40 pontos FCSB és a 39 pontos CFR előtt. A kolozsváriak hátránya már 7 pont és ezt szinte lehetetlen ledolgozni három forduló alatt. Főleg, hogy a FCSB még hétfő este 21.00 órakor fogadja a Sepsit. De a címvédőnek a dobogóért is aggódnia kell, hiszen a CSU 36, a Rapid pedig 34 ponttal követi, míg a Sepsisnek 25 pontja van. Aggodalomra ad okot a vasutasok számára, hogy a rájátszás 7 fordulójában mindössze egy meccset tudtak megnyerni négy döntetlen mellett.

Közel a megmeneküléshez az Universitatea

Döntetlent játszott a másik kolozsvári csapat is, az Universitatea Botosani-ból hozott el egy pontot. Ugyan gól nem született, de az erdélyiek nem lehetnek nagyon elégedetlenek: az utóbbi két fordulóban már egy pontra van szükségük ahhoz, hogy bebiztosítsák bennmaradásukat.

Az alsóházi rájátszás folytatásaként hétfő délután 16.30-tól a Hermannstadt a FC Craiovát fogadja, míg az UTA Arad a kieső helyen álló Arges otthonába látogat. Amely csapat itt nyer, az komoly lépést tesz az egyenes kiesés ellen.

fotó: https://www.facebook.com/cfr1907