Erdély

Magyar akart lenni, mégis a román válogatottban fog játszani a csúcstehetség!


A magyar szövetség garasoskodásának köszönhetően Romániát képviseli ezentúl posztjának egyik legnagyobb tehetsége.

A román női röplabda-válogatottban játszik ezentúl a Budapesten született, magyar állampolgár Varga-Inneh Elizabet. Sidi Péter és Rapport Richárd után két éven belül ő már a harmadik olyan, sportágában a világ legjobbjai közé tartozó élsportoló, aki a piros-fehér-zöld helyett a piros- sárga-kék színeket képviseli majd. Igaz, ő nem a büntetés elkerülése, vagy a több pénz miatt váltott. Ő a pénz áldozata lett!

„Megmondtam a románoknak, hogy magyar válogatott akarok lenni”, mondta még két évvel ezelőtt, az 1999. március 21-én, Budapesten született Varga-Inneh. Csakhogy a két szövetség nem tudott megegyezni egymással. Amíg a Magyar Röplabda- szövetség hallgat a nyilvánvaló kudarcról, addig a Román Röplabda-szövetség „rendkívüli hírként” tálalja, hogy „az új hullám egyik legtehetségesebb játékosa, Varga Eliza úgy döntött, ismét Románia színeiben játszik majd”.

De mi is történt a négy éve húzódó Varga-Inneh-ügyben? Elizabet alig néhány hónapos volt, amikor édesanyjával Nagyváradra költözött. Itt ismerkedett meg a röplabdával a határ menti Viitorul Bors csapatában, majd 15 évesen Marosvásárhelyre szerződött. Magyarország egyik legnagyobb klubja, a Fatum Nyíregyháza itt szúrta egy felkészülési mérkőzésen és gyorsan le is igazolta. Ekkor rendszeresen játszott a román utánpótlás-válogatottban. A szakemberek a világ egyik legnagyobb tehetségének kiáltották ki a feladóátló pozíciójában. Ekkor került a Magyar Röplabda-szövetség figyelmébe.

Csakhogy a Nemzetközi Röplabda-szövetség szabályai szerint a játékosnak azt az országot kell képviselnie, amelynek területén először pályára lépett! Ellenkező esetben a két szövetségnek meg kell egyeznie. A román szövetség előbb horribilis, 400.000 eurót kért azért, hogy átengedje Varga-Inneh játékjogát, majd igényeit 50.000 euróra csökkentette. Csakhogy a magyar szövetség honosításai elvei alapján csak az összeg felét lett volna hajlandó kifizetni. A másik felét fizesse a klub, egy szponzor, vagy bárki – garasoskodtak Budapesten.

Elizabet, aki időközben a magyarnál erősebb dél-koreai bajnokságba szerződött és volt olyan meccse, amelyen 56 pontot szerzett klubjának (az erről szóló cikkben az olasz szaklap magyar játékosnek nevezi), megunta a kilátástalan huzavonát és úgy döntött, elfogadja Románia hívó szavát. Nemzetközi versenyeken akar játszani, amit idén az Arany Ligában, majd az Európa-bajokságon meg is tehet.

Érdekesség, hogy posztján egy másik tehetség épp most kívánja elhagyni Romániát: Alexia Carutasu lemondta a román válogatottságot, felvette a törököt és Alexia Karutasu néven új hazáját kívánja képviselni. Csakhogy Bukarest nem volt ennyire megértő: megtámadta a döntést, így Karutasu 2024-ig nem léphet pályára a török színekben!

fotó:www.ivolleymagazine.it