Erdély

Niczuly „megsapkázta” az Universitateát, a Sepsi megvédte a címét a Román Kupában


A Sepsinek nem adtak meg egy érvényesnek tűnő gólt, de Niczuly kompenzált: három büntetőt is megfogott.

Megvédte címét a labdarúgó Román Kupában a Sepsi OSK csapata, miután a Nagyszebenben rendezett döntőben, egy mozgalmas első és egy eseménytelen második félidő után büntetőkkel 5:4-re legyőzte a Kolozsvári Universitatea csapatát. A meccs hőse Niczuly Roland volt, aki a rendes játékidőben és a hosszabbításban is megvédte kapuját a góltól, majd három tizenegyest is kivédett. Megtették a magukét a Sepsi magyar válogatott játékosai is, Varga Roland az első, Tamás Márk pedig az utolsó büntetőt értékesítette.

Érdekesség, hogy a Román Kupa első kiírásának egyik döntőse is a "sepcile rosii", azzal a "vörös sapkások" becenevet viselő Universitatea volt, amely 1935-ben 5:0-ra kikapott egy szintén színtiszta erdélyi döntőben a Temesvári Politehnicától. Az U a következő évtizedekben további három döntőt veszített (legutóbb 2015-ben a FCSB ellen), mígnem 1965-ben sikerült megnyernie a trófeát. A Sepsi ezzel szemben a legutóbbi négy évben hármadszor jutott döntőbe, amit a tavaly meg is nyert. Érdekesség, hogy a jelenlegi háromszéki akkor Denis Ciobotariu és Ion Gheorghe még a vesztes Voluntari csapatában lépett pályára, akárcsak Fülöp István, aki kimaradt a kolozsvári keretből. Az utolsó erdélyi döntőt amúgy 2009-ben a Kolozsvári CFR és a Temesvári Poli vívta és 3:0-ás kolozsvári győzelem született...

Nagyszeben első kupadöntőjében az egyik oldalon állt a címvédő, a bajnokságban a rájátszás felsőházában szereplő Sepsi, a másikon pedig az élvonalban újonc és ott az alsóházban záró Kolozsvári Universitatea. Egyértelmű tehát, hogy a Sepsi volt az esélyes, ám ez a pályán csak az első negyed órában mutatkozott meg, de az egyetlen veszélyes akció végén Denis Ciobotariu közeli fejese elkerülte a kolozsvári kaput.

Húsz perc elteltével viszont felborult a pálya, az Universitatea pedig sorra alakította és hajta ki helyzeteit. Dan Nistor jó cselek után kedvező pozícióban nem tudta rendesen megrúgni a labdát, majd Mamadou Thiam bal oldali lövését tolta kapufára Niczuly, aztán Ioan Filip tornáztatta meg a háromszéki kapust, aki 2015-16-ban az Universitatea színeiben is játszott, majd Thiam bombázott az oldalhálóba. A mérkőzés legszebb jelenetsorát Nistor mutatta be, aki előbb a jobboldali oldalvonalnál könnyedén becsapta Andres Dumitrescut, középre húzott, és gyönyörű mozdulattal tekert - a bal oldali kapufára. A játékrész utolsó helyzete mégis a Sepsi előtt adódott, de Pavol Safranko közeli lövését Andrei Gorcea kapu fölé tolta.

Egészen hihetetlen, de a második félidő éppen úgy kezdődött, mint az első: hat perc elteltével Ciobotaru fejelhetett egy szöglet végén. Csakhogy ezúttaé jóval pontosabb volt, Gorcea hatalmas reflexszel tudott hárítani. A kérdés csak az, hogy a gólvonal előtt vagy már csak mögött. A televíziós visszajátszások alapján inkább mögött, de mivel Romániában nincs gólvonal technika, a VAR sem tudta megállapítani, hogy teljes terjedelmével áthaladt-e a labda a gólvonalon....

A viharos kezdés után leült a meccs, egyhe háromszéki fölény ellenére igazán nagy gólhelyzet nem alakult ki a rendes játékidő végéig. Ekkor már Tamás Márk is pályán volt, az egyszeres magyar válogatott védő a 85.percben Mihai Balasát váltotta.

A hosszabbítás első félidejének legnagyobb helyzete a kolozsváriak előtt adódott, amikor a 102. percben Dragos Tescan lövését Niczuly hárította. A labda Ely Fernandez elé került, akinek lövését Dumitrescu blokkolta. A 111. percben Nicolae Paun helyére beállt Varga Roland, aki öt perccel később szabadrúgásból dolgoztatta meg Gorceát. Gól azonban nem született, következhettek a büntetők – 2017 után először. Akkor az esélytelenebb Voluntari legyőzte az éppen bajnoki címvédő Astrát.

Az első büntetőhöz a Ferencvárossal korábban háromszoros Magyar Kupa-győztes Varga Roli állt oda és magabiztosan értékesítette is. Alex Chipciu rögtön egyenlített, majd Jonathan Rodriguez lövését Gorcea látványos mozdulattal, lábheggyel védte. Ovidiu Bic azonban nem hibázott, így előnybe került az Universitatea. A folytatásban egyik oldalon Alexandru Tudorie, Ion Gheorghe és Marius Stefanescu sem hibázott, a másik oldalon viszont Dragos Tescan még betalált, Ely Fernandes lövését viszont Niczuly védte. Dan Nistor gólja azt jelentette, hogy az első öt rúgó után folytatódik a párharc. Adnan Aganovic kapu fölé lőtt, Zé Gomes pedig megnyerhette volna a trófeát az U-nak, csakhogy Niczuly ismét védett. Nem hibázott Tamás Márk sem, mint ahogy Niczuly sem, aki kivédte Ivan Martic lövését is, ezzel pedig a Sepsi megvédte címét és megnyerte történelme második Román Kupáját. A nagyszebeni éjszakában pedig zúgott a „Szép volt fiúk!”

A Sepsi győzelme egyben azt is jelenti, hogy a bajnokság felsőházában csak a 3. hely ér az Európai Konferencialigában való indulást lehetővé tevő pótselejtezőt érő helyet.

A bronzéremért vívott harcban egy fordulóval a vége előtt a Kolozsvári CFR két ponttal vezet a CSU Craiova előtt.