Erdély

Vereség zárásként, Románia a 8. lett az Európa-bajnokságon


Vancsik Levente gólja is kevés volt a bravúrhoz, 13 gólt dobtak összesen az erdélyi magyarok.

A 8. helyen zárta a Horvátországban kedden véget ért férfi vízilabda Európa-bajnokságot a román válogatott, miután a 7. helyről döntő mérkőzésen Szerbia fölényesen, 18:7-re (5:1, 3:2, 4:1, 6:3) legyőzte a Belényesi Dávidot és Vancsik Leventét is soraiban tudó észak-keleti szomszédját.

Az előkelőbb helyezésekhez szokott szerbek már az első negyedben (5:1) jelezték, ki az úr a medencében. A második negyed szorosabbra sikerült (csak 3:2-re nyertek a szerbek), a harmadik viszont ismét szláv erődemonstrációt hozott (4:1), a végére pedig már csak a gólkülönbség volt a kérdés.

Románia utolsó gólját ezen az Európa-bajnokságon Vancsik Levente szerezte, ezzel pillanatnyilag 15:7-re csökkentve a különbséget a két csapat között. Belényesi Dávid ezen a találkozón nem talált be.

A két erdélyi magyar fiú közül Vancsik 7 gólt dobott a kontinenstornán, Belényesi (fotó, lent) pedig hatot – ebből kettőt viszont a későbbi győztes Spanyolország ellen. Románia négy győzelemmel – Hollandiát 12:8-ra, Szlovéniát 13:5-re, Szlovákiát 8:7-re, Georgiát pedig 18:11-re győzte le – és három vereséggel – Spanyolország ellen 24:7-re, Montenegró ellen 18:11-re, Szerbiától pedig 18:7-re kapott ki – zárta a tornát.

Az Európa-bajnokságot egy fantasztikus hajrának köszönhetően Spanyolország nyerte meg, amely 10:8-as hátrányból felállva 11:10-re győzte le a házigazda Horvátországot a döntőben, míg Magyarország a 4. helyen végzett, a kisdöntőben ugyanis 12:7-re alulmaradt Olaszországgal szemben.

fotó: https://www.facebook.com/FederatiaRomanadePolo