Erdély

Nem hiába indult új motorral Gyenes – így zártak a magyarok


Sajnos az idei Dakar sem múlt el tragédia nélkül….

„Jó eredményt értem el, nagyon örülök neki”, fogalmazott Gyenes Emánuel, aki 14. Dakar-ralijából a 12-et fejezte azzal, hogy Janbu körül megtette a sivatagi száguldás idei utolsó 328 kilométerét, amiből „csak” 175 kilométer volt a mért szakasz.

„Nagyon nehéz verseny volt. A szervezők figyelmeztettek is a verseny előtt. Ez volt az egyik legnehezebb szaúd-arábiai Dakar”, fogalmazott a janbui táborba érve a szatmárnémeti motoros.
Gyenes az utolsó szakaszt a 30. helyen teljesítve az összesített táblázaton végül a 23. helyen zárt, összesen 59 óra 2 perc 11 másodpercnyi versenyzés után. A motorosok között győztes amerikai Ricky Brabec hét és fél órával ült kevesebbet a nyeregben. A gyári csapatok pilótái nélküli Rally 2 kategóriában Mani végül a 11. helyen zárt.

„Jó eredményt értem el. Volt néhány navigációs hibám a verseny során, de örülök az eredményemnek”, értékelt még a KTM-je nyergében a szatmárnémeti versenyző. „Új motorral indultam és mondhatom, semmilyen műszaki problémám nem volt vele”, nyugtázta elégedetten a 12. Dakarját is befejező Gyenes. „Sokan szurkoltak nekem, láttam ezt a közösségi médiában. Nagy jól esett, nagyon szépen köszönöm”, hálálkodott a 39 éves pilóta.

Így végeztek a magyarok

Gyenes mellett további hét magyar vett részt a sivatagi őrületben – de csak a Kovács Miklós, Czeglédi Péter és Ács László kamionos trió fejezte be a versenyt, a 14. helyen. A Darázsi Zsolt, Léner Péter és a francia Pierre Calmon, valamint a Szalai Norbert vezette, Frederic Becart és Pavel Fasko alkotta nemzetközi csapatok az utolsó előtti napon befejezték a száguldást.

Rajtuk kívül a Challenger, azaz a könnyűsúlyú prototípusok kategóriájában, első magyarként induló Lónyai Pál és olasz navigátora, Filippo Ippolito már a 7. nap után kénytelen volt búcsút inteni a Dakarnak

Az idei év sem múlt el tragédia nélkül

Végezetül emlékezzünk meg a Dakar 79. áldozatáról, a spanyol Carles Falconról, aki még a 2. nap esett nagyot motorával. Helikopterrel azonnal kórházba szállították, de sajnos már nem tudták megmenteni az életét: 8 nappal később elhunyt.

fotó: https://www.facebook.com/ManiGyenes