Erdély

Több erdélyi magyar játékos jövője is bizonytalan – néhányan biztosan váltanak


Jó eséllyel tizenegyen sem ott kezdik a következő szezont, ahol a legutóbbit befejezték.

A magyar labdarúgás első két osztályában szereplő több erdélyi (származású) játékos jövője is bizonytalan, a jelenlegi helyzet alapján úgy tűnik, tizenegyen is máshol kezdik a következő idényt, mint ahol a legutóbbi szezont befejezték.

A kézdialmási Tamás Nándor már biztosan klubot vált, amint arról mi is beszámoltunk, a második osztályú Csákvár után jövőre a szlovák élvonalban újonc Komárom játékosa lesz. A 23 éves támadó 31 találkozón 6 gólt szerzett az előző szezonban.

A Nagyváradon született Kovács Márknak lejár a szerződése az élvonalba feljutott Győr csapatánál és várhatóan visszatér Dunaszerdahelyre. A DAC tavaly nyáron igazolta le a 19 éves védőt az FK Csíkszeredától, aztán azonnal kölcsönadta Győrbe – ahol 12 mérkőzésen szerezhetett tapasztalatot.

Szintén kölcsönben szerepelt a másodosztályú Budafok együttesében Zsóri Dániel. A még mindig csak 23 éves, egykori Puskás-díjas támadó tavasszal érkezett az élvonalbeli MTK-tól és 16 meccsen 4 góllal és két gólpasszal segítette csapatát a bennmaradás elkerüléséért vívott harcban. A nagyváradi születésű támadó – egyelőre – visszatér az MTK-hoz.

Fordított utat járt be Szilágyi Szabolcs, hiszen a 20 éves játékos a másodosztályú Vasastól az élvonalbeli Mezőkövesdre került kölcsönbe januárban. Ám egy sérülésből felépülve hiába játszott 7 meccsen 225 percet, a kolozsvári szélső visszatért a Vasashoz.

Szintén januárban került a Kazincbarcikához kölcsönbe Dobozi Krisztián, a kézdivásárhelyi védő pedig élt is a lehetőséggel: 11 bajnokin játszott, 1 gólt is szerzett, bekerült a magyar U20-as válogatottba, ahol szintén betalált. Kölcsönszerződése lejártával viszont a 19 éves bekknek vissza kell térnie a román élvonalbeli Sepsi OSK csapatához.

Három olyan együttes is búcsúzni kényszerült az NB II-től, amelyben erdélyi labdarúgó is játszott. És mivel alapemberek voltak, jó eséllyel nem ragadnak meg az NB III-ban. A 28 éves Krausz Raul Zorán 29 találkozón egy góllal segítette a Pécs együttesét. Nála is jobb teljesítményt nyújtott a mindössze 19 éves Dénes Csanád-Vilmos, aki 33 mérkőzésen 5 gólt lőtt és hatot készített elő, mégsem tudott segíteni a Siófoknak. Mint ahogy a 24 éves Girsik Áron sem, aki 23 mérkőzésen lépett pályára a Balaton-parti csapatban.

A Haladás nem esett ki, hanem csődbe ment. A szatmárnémeti Carlo Erdei a végül kieső Tiszakécskéről tette át székhelyét januárban Szombathelyre, ahol 15 mérkőzésen 5 gólt készített elő, összesen pedig 34 találkozón lőtt 4 találattal zárta a szezont. A szintén szatmárnémeti Cornel Ene 22 találkozón erősítette a Haladás védelmét.

Végezetül Marius Corbu (fotó) esete szinte mindenben különbözik a többiekétől. A 22 éves csángó középpályás szerződése lejárt az élvonalbeli Puskás Akadémiával és a Nemzeti Sport szerint olyan külföldi, első osztályú klubok állnak sorban szolgálataiért, mint az olasz Lecce, a holland Heerenveen és a svájci Basel. Az FK Csíkszeredában nevelkedő középpályás ebben a szezonban 30 mérkőzésen 2 gólt lőtt és 5 asszisztot jegyzett, összességében pedig 129 mérkőzésen 12 gól és 13 gólpassz szerepel a neve mellett.