Erdély

Kuti Nándor: Nem hiszem, hogy befejezzük a szezont!


A kolozsváriak játékosa kész visszatérni a válogatottba és nem hiszi, hogy ők lehetnek a bajnokok.

„Számunkra, sportolóknak nincs annál rosszabb, mint otthon ülni. Mozgáshoz, edzésekhez vagyunk szokva, ahhoz, hogy minden nap találkozzunk a társakkal, hogy meccseket játsszunk, hogy az öltözőben legyünk együtt. De nem tehetünk mást: tartsuk be a hatóságok előírásai! Maradjunk otthon és vigyázzunk magunkra!”

Ezek a mondatok, amelyek Kuti Nándortól, a Kolozsvári U-BT kosárlabdacsapatának bedobójától származnak, remekül érzékeltetik napjaink abszurditását: a koronavírus terjedése miatt sajnos mindannyian be vagyunk zárva és nem tehetünk mást, mint hogy önmagunk és szeretteink, felebarátaink érdekében otthon maradunk. A 23 éves játékos persze nem csak erről beszélt abban a fél órában, amely alatt klubja Facebook-oldalán a rajongók kérdéseire válaszolt.

Természetesen nem maradhattak el az olyan „standard” kérdések, amelyek a kedvenc játékosokra, csapatokra vonatkozhatnak. Ebből kiderült, hogy Kuti kedvenc kosarasa LeBron James, „mivel rendkívül komplett játékos és 35 éves kora ellenére is uralja az NBA-t”. Kobe Bryan és Michael Jordan közül előbbit favorizálja, két okból is. „Jordant nem láttam játszani, így érdemben csak Kobe-ról tudok véleményt mondani. Másrészt úgy gondolom, a kosárlabda sokat fejlődött, így Bryant idejében már nehezebb volt kitűnni”. Stephen Curry és Kyrie Irving összehasonlításában előbbit preferálja, mivel „lehetetlen megállítani”. Kedvenc európai csapata a Real Madrid, legalábbis kosárlabdában, fociban viszont a királyiak BL-ellenfele, a Manchester City.

A sepsiszentgyörgyi játékos imádja a labdarúgást, elmondása szerint, ha nem kosaras lenne, akkor biztosan focista, szabadidejében pedig rengeteg focimeccset néz. Játszani viszont csak nyáron játszhat, mivel sérülésveszélyes.

Nem maradtak el a sérülésre irányuló kérdések sem. „Sajnos pályafutásom során volt részem bennük. Rendkívül nehéz ezt elviselni, mivel az élsportolót jó fizikai állapotból tétlenségre ítéli. Amikor visszatérsz a pályára, nem találod a ritmust, sem a sajátodat, sem a társakét. Ez pszichésen még nehezebbé teszi a helyzetet, mint fizikailag”. Elmondása szerint őszi sérülése után csak most, márciusra kezdett ismét formába lendülni.

A pályafutását érintő kérdésekre válaszolva a 23 éves bedobó elárulta, bátyja miatt kezdett el kosarazni öt évesen, mert jobb akart lenni a szintén kosarazó bratyónál. A felnőtt csapatba pedig már 15 évesen bemutatkozhatott. „Ez nagyon nehéz periódus volt, hiszen jártam edzésre az ifikhez és a felnőttekhez is, és meccseket is játszottam mindkét korosztályban. De hatalmas büszkeséggel töltött el, hogy a felnőttek között szerepelhettem.”

Eddigi legnagyobb sikerének a 2017-es bajnoki címet tartja, „ez semmihez sem mérhető”. A jövőt illetően el tudja képzelni, hogy végig az U-BT színeiben játsszon, („ám ez a vezetők akaratától, terveitől is függ”), de azt is, hogy külföldön folytatja. „Egy erős európai csapatban szeretnék játszani, ha leszek olyan jó”, fogalmaz szerényen, egyben céltudatosan.

Nem maradhattak el a román válogatottat érintő kérdések sem. Amelynek színeiben 2017-ben debütált és ahonnan a szezon elején előbb felfüggesztették, majd nem hívták be. „Szerintem azért nem hívtak be, mert sérülésem után nem voltam olyan formában, nem voltak kellően jók a statisztikáim. Én személy szerint szeretnék minél hamarabb visszatérni a válogatottba”, mondta.

Szakmai kérdések is előkerültek, egyik szurkoló arra volt kíváncsi például, miért nem vállal bátrabban 3 pontos dobásokat. „Nem a 3 pontos dobások az erősségem. Csak akkor dobom el a labdát, ha biztos vagyok magamban. De dolgozom a távoli dobásaimon”, válaszolta őszintén. Egy másik kérdés arra vonatkozott, szokott-e izgulni meccsek előtt: „Attól függ, ki az ellenfél és mi a tét. De valamennyire minden meccs előtt izgulok, mert jól akarok teljesíteni”.

A szurkolók arra is kíváncsiak voltak, mi a véleménye a fiatal játékosok szerepeltetését favorizálós előírásokról. „Szükségesnek tartom őket, mert így a fiatalok olyan kemény meccseken játszhatnak, amelyeken fizikailag és pszichésen is megerősödhetnek. Ugyanakkor az is nagyon fontos, hogy ezek a játékosok teljesítményükkel is bizonyítsák: ott a helyük a pályán”. A fiataloknak pedig azt tanácsolja: higgyenek magukban és soha ne engedjék magukat legyűrni.

A legtöbb kérdés természetesen a jelenlegi helyzetre és a folytatásra vonatkozik. „Számunkra is az a legrosszabb, hogy fogalmunk sincs, mit tegyünk, hogyan tovább. A Román Kosárlabda Szövetség feladata, hogy eldöntse, mikor léphetünk ismét pályára és hogy befejezzük-e a szezont. Az én meglátásom az, hogy nem tudjuk befejezni az idényt, mivel a legfontosabb az egészség! Attól tartok, nem leszünk bajnokok, hiába vezetjük a bajnokságot, mert a szövetség törölni fogja a teljes szezont”, fogalmaz meglehetősen borúlátóan.

Kuti értelemszerűen arra sem tudott válaszolni, hogy a légiósok közül ki az, aki visszatér a csapathoz: „Sajnálnám, ha nem fejezhetnénk be a szezont, mert nagyon jó csapatunk volt – úgy a pályán, mint az öltözőben. A külföldiek kivétel nélkül jól érezték magukat, ezen biztosan nem múlik, hogy ki az, aki esetleg visszatér”, fogalmaz.

Személyes jellegű kérdésekre válaszolva megtudhattuk, hogy Kuti kedvenc ennivalója a mexikói quesadilla, a kedvenc desszertje pedig a tiramisù. Gyerekként a 8 számú mezben játszott, majd a felnőttekhez kerülve ez foglalt volt, így a 22-est választotta, mert ezen a napon született édesanyja. Aztán a 32-re váltott: mert tetszik neki a szám. Testvére kérdésére válaszolva pedig azt is megtudhattuk, mi volt a beceneve gyerekkorában: egy tanára Kutinhónak nevezte el.