Erdély

Ebben is a kolozsvári vasutasok a listavezetők


Idén viszont csak a negyedik hely jutott a bajnokcsapatnak…

1405! Ez az elképesztően magas szám testesíti meg azon idegenlégiósok számát, akik az elmúlt harminc évben pályára léptek a román labdarúgó élvonalban, számolta ki pénteki lapszámában a Gazeta Sporturilor!

A sportnapilap emlékeztet, hogy az első légiós az 1990-91-es szezonban érkezett, méghozzá a Craiova csapata volt az úttörő, ők alkalmazták az albán Roland Agalliut. Azóta viszont az olténiaiakat alaposan lekörözték a kolozsváriak. Egész pontosan a CFR, annak ellenére is, hogy a vasutasok csak 2004-ben jutottak fel az élvonalba – közel 30 év után.

A GSP adatai alapján a „vasutasok” az elmúlt 16 évben összesen 134 külföldi játékost küldtek a pályára a Liga 1-ben. Eggyel többet, mint a bukaresti Dinamo 30 év alatt.

Az idei szezont tekintve viszont a bajnoki címvédő kénytelen beérni a negyedik hellyel. A kolozsváriak színeiben a 2019-2020-as idényben is pályára lépett 16 légiós, ám ezzel a Botosani és a Iasi (egyaránt 18), valamint az FC Voluntari (17) mögé szorultak . Ami a többi erdélyi gárdát illeti, a Sepsi OSK és a nagyszebeni Hermannstadt 15, a medgyesi Gaz Metan 11 külföldit foglalkoztatott. Érdekesség, hogy még a saját nevelésű fiatalok kinevelésére specializálódott FC Viitorul mezében is megfordult 9 légiós az idén.
A lap azt is kiszámolta, hogy az összes játékperc 42,66%-át töltötték a pályán a külföldiek ebben az idényben. Érdekes továbbá, hogy a legrégebb óta ugyanazt a csapatot szolgáló játékos is külföldi jelenleg a Liga -ben: a CFR portugál csapatkapitánya, Mario Camora immár 9 éve erősíti az erdélyieket.

Végezetül meg kell említenünk, hogy az 1405 légiós között megfordult jó pár magyar(országi) játékos is. Legtöbben, ketten, természetesen a CFR-ben: előbb a 11-szeres magyar válogatott középpályás, Vass Ádám (fotó, fönt) a 2012-2013-as szezonban, majd a 30-szoros válogatott Lang Ádám a 2018-2019-es idényben, így utóbbi bajnoki címet is ünnepelhetett. Előbbi amúgy 20, utóbbi 18 bajnokin lépett pályára.

Szintén szerepelt a magyar válogatottban, összesen 9-szer, Simek Péter, aki 2007 tele és 2008 tavasza között 4 alkalommal lépett pályára a temesvári Politehnica csapatában.

Minden kétséget kizáróan a legkomolyabb nyomot azonban nem egy válogatott játékos, hanem Bőle Lukács (fotó lent) hagyta maga után. A Ferencváros profijaként jelenleg a Zalaegerszegen (a koronavírus miatt nem) játszó támadó a Iasi színeiben 2014 és 2017 között 83 bajnokin lépett pályára. Ezeken 14 gól és 13 asziszt a mérlege.

fotó: sport365.hu/romaniansoccer.ro