Erdély

Számok és adatok a 2020-2021-es kosárlabda-szezonról


Döntés született arról is, milyen formában zajlik majd a versengés.

Várhatóan október első felében indul útjára a román kosárlabda bajnokság 2020-2021-es idénye, döntött a Román Kosárlabda Szövetség (FRB) Igazgatótanácsa. A grémium határozott a lebonyolítási forma és a különböző szabályozások tekintetében is.

A legfontosabb változás az előző évadhoz képest, hogy eltűnnek az értékcsoportok, így mind a férfiak, mind a nők a klasszikus „mindenki játszik mindenkivel oda-vissza” formátumban versengenek majd a bajnokság alapszakaszában. Ezt követi a rájátszás, ahová a legjobb nyolc csapat jut be. Az utolsó két helyezett pedig osztályozót játszik a második osztály első két helyezettjével, hogy eldöntsék, ki folytathatja az élvonalban. Ami meglepő, az az osztályozók időpontja: a 2021-2022-es szezon eleje. Miként lehet így stratégiát kidolgozni, merül fel a kérdés…

A szabályok, előírások között azonban különbségek is vannak.

Férfiak

A férfiak idénye október 10-én kezdődik és június 2–12. között ér véget. A Román Kupa küzdelmei október 3. és február 6. között zajlanak majd. A nevezési díj csapatonként 10.000 euró. A benevezett kluboknak legkevesebb két (!) csapatot kell indítaniuk az U13 és az U18-as korosztályok valamelyikében, az előző évvel szemben viszont már nem kötelező csapatot indítaniuk a 3×3-as bajnokságban.

A csapatok kerete 18 játékosból állhat, egy mérkőzésre viszont csak 6 külföldi játékost lehet benevezni. Egy román játékosnak a meccs minden percében a pályán kell lennie, mint ahogy egy 23 évnél fiatalabb kosarasnak is ott kell lennie az első két negyed minden pillanatában a pályán. Egy légiós átigazolásának költségei 1500, egy hazai játékosénak pedig 550 euró.

Nők

A női bajnokság október 3. és május 15., a Román Kupa pedig október 7. és február 28. között zajlik. A beiratkozási díj 2500 euró. Mindössze egy (!) csapatot kell indítaniuk az U13-U18-as korosztályok valamelyikében, de nem kötelező nevezniük a 3×3-as bajnokságba.

A 18 fős keretből öt külföldit lehet nevezni egy bajnoki mérkőzésre. Két hazai játékosnak végig pályán kell lennie, akik közül legkevesebb egynek 23 évnél fiatalabbnak kell lennie. Egy légiós leigazolásának költségei 750 eurót, egy hazai játékosé pedig 550 eurót tesznek ki.

Az előző szezonban férfiaknál a Kolozsvári U-BT és a Nagyváradi VSK holtversenyben állt a tabella élén, a harmadik pedig a Nagyszeben volt, amikor a koronavírus-járvány miatt végleg félbeszakadt a bajnokság. A Temesvári VSK a 6., a Medgyesi VSK pedig a 11. helyen zárt.

A nőknél a Sepsi jelentős előnnyel vezetett, megelőzve a Szatmárnémeti VSK-át és az Aradi FCC-ét. A Brassói Olimpia az ötödik, a Kolozsvári Universitatea a 6. helyen zárta a középszakasz felsőházát, míg az alsóházban a KSE Kézdivásárhely lett az első, a Marosvásárhelyi Sirius a negyedik, a Nagyváradi Rookies pedig az hetedik, azaz utolsó.

Most július 15-ig nevezhetnek be a csapatok.

fotó: baschet.ro