Erdély

„Fülöp Istvánnak volt játékjoga a döntőben!”


A Román Labdarúgó Szövetség elnöke elismerte: hibáztak!

Valószínűleg soha nem volt ilyen kaotikus és ellentmondásos a román labdarúgószezon hajrája, mint a jelenlegi. Itt van egyrészt ugye a koronavírus okozta bizonytalanság, másrészt pedig maga a Román Labdarúgó Szövetség (FRF). Amelynek maga az elnöke is elismerte: bizony hibáztak!

Szerda este játszották ugye a Román Kupa döntőjét, amely előtt kevéssel robbant a bomba: a Sepsi OSK nem nevezte egyik alapemberét, Fülöp Istvánt. Mert nem tudta, hogy a 30 éves középpályásnak van-e játékjoga. Kérdezte ugyan az FRF-től, de semmilyen választ nem kapott!

Az már az elődöntők után kiderült, hogy az FRF két szabályzata ellentmondásos azzal kapcsolatban, hány sárga után jár eltiltás a kupában. A Dinamo ennek következtében megóvta Andrei Vlad, a FCSB kapujának játékjogát az elődöntő első találkozóját követően.

A FCSB a visszavágón már a cserekapus védette, a szövetség viszont procedurális hiányosságokra hivatkozva elutasította a Dinamo beadványát. Anélkül, hogy az érdemben megtárgyalta volna.

A Sepsi vezetői jobbnak látták magától a szövetségtől megkérdezni, Fülöp játszhat-e a döntőben, vagy sem. Választ azonban nem kaptak, így inkább nem nevezték a középpályást.

„Fülöp játszhatott volna a döntőben!” ismerte el Razvan Burleanu a Gazeta Sporturilorban két nappal a döntő után. Az FRF elnöke azt sem vitatta, hogy szövetség hibája, amiért szabályai ellentmondásosak, de kiemelte: hasonló esetben a „kárvallott” javára kell dönteni.

Ettől persze még válaszolniuk kellett volna a Sepsi vezetőinek! „Ez hihetetlen, felháborító! Vagy tíz ímélt küldtünk a szövetségnek ezzel kapcsolatban, egyre sem válaszoltak. Senki sem vállalja fel a hibát, senki sem ismeri a szabályokat! Nevetségesen hihetetlen helyzet!”, fogalmazott az üggyel kapcsolatban Hadnagy Attila, a Sepsi igazgatója.

A végeredményt tudjuk, a FCSB egyénileg képzettebb játékosainak köszönhetően, a szünet utáni teljesítménye alapján megérdemelten meg a döntőt 1-0-ra. Ugyanakkor azt sem veszíthetjük szem elől, hogy Fülöp abszolút embere és egyik vezére a Sepsinek, aki ebben a bajnoki idényben eddig 27 mérkőzésen 4 gólt és két gólpasszt jegyzett. A kupában ennél is hangsúlyosabb volt a szerepe, tekintve, hogy öt meccsen két gólt is szerzet...

fotó: romaniansoccer.ro