Erdély

Ezért írt levelet Orbán Viktor az aradiaknak


Bemutatták a Pecsovszky Józsefről szóló életrajzi könyv román fordítását.

Az 1970-es években eredetileg folytatásban jelent meg Oroszhegyi Károly újságíró, a Nemzeti Sport későbbi munkatársának tollából a Pecsovszky József életéről szóló írás. Az egykori remek csatár életrajza aztán Csala, a szőke csoda címmel könyvben is napvilágot látott. Ennek román nyelvű fordítását mutatták be kedden Aradon.

Az idén 75 éves UTA Aradot hét évvel ezelőtt felkaroló, a csődtől gyakorlatilag megmentő és az élvonalba visszavezető Mészár Sándor klubvezető a könyvbemutató során azt is elmondta, augusztusban Orbán Viktortól kapott levelet. Ebben Magyarország miniszterelnöke személyesen gratulált a feljutáshoz „Erdély egyik legpatinásabb, számos magyar és román válogatott játékost adó” klubjának.

Maga az 1921-ben Temesváron született Pecsovszky is játszott mindkét válogatottban: a magyar nemzeti csapatban 3-szor, a románban pedig 32-szer. A kiváló csatár a Nagyváradi AC-vel magyar, az UTA-val és a CCA-val (a későbbi Steauával) összesen öt román bajnoki címet nyert.

„A szurkolóink között most már túlnyomórészt román nemzetiségűek vannak, és nagyon sok a fiatal közöttük, és bár a klub himnuszába Pecsovszky nevét is belefoglalták, nagyon keveset tudnak róla. Persze, az idősebbek még emlékeznek rá. Oroszhegyi könyve nem csak statisztikákra és eredményekre támaszkodik: azt is bemutatja, milyen ember volt Pecsovszky, akiről a sportszerűségi díjat neveztek el” – idézi a maszol.ro Mészár Sándort, aki a vasárnapi helyhatósági választásokon az RMDSZ aradi polgármesterjelöltjeként indul.

fotó: erdely.ma