Erdély

Elhunyt a partiumi labdarúgás egyik kiemelkedő személyisége


Világbajnoki bronzérmet szerzett a román U21-es válogatottal, játszott a Steauában is.

Életének 59. életévében, szerda hajnalban elhunyt Mircea Bolba, a partiumi labdarúgás egyik kiemelkedő alakja.

Bolba 1961-ben született a Szatmár megyei Királydarócon. Élete és pályafutása többségében Szatmár megyéhez kötődik, de úgy játékosként, mint edzőként megfordult több jelentős erdélyi csapatnál is.

Bolba kiemelkedő tehetségű támadó volt, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy tagja volt az 1981-ben U21-es világbajnokságon bronz érmet szerző román válogatottnak. Az Ausztráliában rendezett tornán pályára lépett Olaszország, Uruguay ellen, valamint a Németország elleni vesztes elődöntőben is. Olyan társai voltak, mint a később sokszor felnőttválogatott legendák, Ioan Andone, Mircea Rednic vagy éppen a félig magyar Gavril Balint.

A magyarul tökéletesen beszélő Bolba a szatmárnémeti Olimpia mellett játszott Nagyszebenben az Interben, Temesváron a Poliban, Marosvásárhelyen az ASA-ban és a bukaresti Steauába is. Edzőként az Olimpia és számtalan Szatmár megyei együttes mellett dolgozott többek között Nagybányán, Désen és Zilahon is.

Bolba egy ideje már súlyos betegséggel küszködött, a Nagykárolyi Városi Kórházban hunyt el szerda hajnalban.

A partiumi labdarúgás szegényebb lett egy legendával, az égi pályákon viszont játékra jelentkezik egy kiváló csatár. Nyugodjon békében!