Erdély

Szokatlan tényező nehezítette Gyenesék dolgát


A szombati pihenőnap után meglehetősen változékony szakasszal folytatódott a Dakar.

Vasárnap elkezdődött a 43. Dakar-rali második része. Ha úgy tetszik, a szombati szünet után útjára indult a második félidő. Amely változatosabb, szokatlanabb és nehezebb már nem is lehetett volna.

A Dakaron a szünnap sem csupa móka és kacagás, főleg, ha az ember a szervizcsapatok nélküli Malle Moto kategóriában nevez be. Ennek megfelelően Gyenes Emánuel pihenésképpen apró darabjaira szedte KTM-jét, megtisztogatta, ahol kellett, megjavítgatta, majd újra összerakta. Nyilván nem árt ilyenkor, ha az ember ért is kicsit a szereléshez….

Vasárnap reggel aztán a szaúd-arábiai viszonyokhoz képest viszonylag meglepő körülmények között vághatott neki a mezőny a Ha`il és Szakala közötti 453 kilométernyi mért és 284 kilométernyi összekötő szakasznak: hideg esőben! A vizes homokot a tevefűvel borított gyors szakasz váltotta, majd az utolsó tankolás után sziklás terepen folytatódott a száguldás. Amely láthatóan meg is viselte a kerekeket. Nem véletlenül írta a célba érést követően Gyenes, hogy az idei Dakar egyértelműen nehezebb, mint a tavalyi…

A szatmárnémeti motoros 5 óra 45 perc alatt teljesítette a vasárnapi távot, amivel a teljes mezőnyben a 35., a Malle Moto kategóriában a 4. helyen ért célba. Az összesített táblázaton jelenleg a 32. pozíciót foglalja el, a Malle Moto kategóriában pedig a harmadikat.

A vajdasági Saghmeister Gábor 76.-ként abszolválta a vasárnapot, összesítettben pedig a 69. helyen áll. A Szalay Balázs és Bunkóczi László alkotta autós páros kiesését követően Magyarország egyedüli képviselői, a Fazekas Károly, Horn Albert, Csákány Péter alkotta kamionos trió tagjai a 13. helyről várják a folytatást.

Amely hétfőn Szakala és Neom között 375 kilométer mért és 334 kilométer összekötő szakaszt jelent.

fotók: www.facebook.com/ManiGyenes