Erdély

Tovább robog a „vasutas” - a védő apja sem tudta megállítani a CFR-t


Történelmi vereséget szenvedett az UTA, gázt adott a Gaz.

A Liga 1 18. fordulójának színfoltja lehetett volna, hogy a zárómérkőzésen farkasszemet néz egymással apa és fia a Hermannstadt – Kolozsvári CFR találkozón. A családi összecsapás azonban elmaradt, Denis Ciobotariut ugyanis nem nevezték a „vasutasok” keretébe az apa, Liviu Ciobatariu edzette nagyszebeniek ellen.

Nem maradt el viszont a szinte borítékolható kolozsvári győzelem, a CFR 3-1-es sikere egyben azt jelentette, hogy a címvédő zsinórban harmadik bajnokiját nyerte meg. Ráadásul, mióta Dan Petrescut Edward Iordanescu váltotta, a Kolozsvár hét győzelem mellett mindössze egyetlen döntetlent engedélyezett az ellenfeleknek!

Medgyesen nem alakult egyszerűen a meccs kolozsvári szemszögből, mezőnyfölényük és helyzeteik ellenére ugyanis a vendégek kapták az első gólt: a kapu előtti kavarodást kihasználva Romario szerezte meg a vezetést a hazaiaknak a 33. percben. Nem sokáig örülhettek azonban a közép-erdélyiek, Alexandru Chipciu ugyanis négy perccel később ki is egyenlített. A szünet után alig telt el hat perc, Gabriel Debeljuh pedig zsinórban harmadik mérkőzésén is betalált, megszerezve ezzel a vezetést a CFR számára, hogy aztán Mario Rondon a 81. minutumban bebiztosítsa a győzelmet.

Miközben a Kolozsvár robog, a Hermannstadt süllyed: immár hat bajnoki óta képtelen nyerni, ennél is aggasztóbb azonban a nagyszebeni hívek számára, hogy legutóbbi 13 mérkőzésükből csak egyet tudtak megnyerni!

 A CFR és a Sepsi mellett egyre jobb formába lendül a jelek szerint egy harmadik erdélyi gárda, a Gaz Metan is. A medgyesiek Luis Nitu (20.) és Ricardo Valente (23.) révén gyorsan lerendezték a Iasi elleni meccsüket, a vendégeknek a hajrában csak a szépítésre volt eredjük Uros Djuranovics(83.) révén. Sikerével a Gaz Metan immár négy találkozó óta veretlen, ezek közül hármat meg is nyert.

Visszaesőben van viszont az ötödik erdélyi csapat, az újonc UTA Arad ugyanis legutóbbi 7 bajnokijából csak egyet nyert meg. Bálint László együttese ezúttal történelmi vereséget szenvedett: közel 59 évvel azt követően, hogy az UTA először fogadta az Arges együttesét, a pitestiek először nyertek Aradon. Sokáig úgy tűnt, hogy a 20. próbálkozásra is csak egy pontot visznek el. Sőt, a 85. percben Roger vezetéshez juttatta az erdélyieket. Két perccel később azonban a tavaly még Kaposváron szereplő Antun Palic egyenlített, a 90. percben pedig Sylvain Deslandes a győztes gólt is megszerezte a vendégek számára.

A 18. fordulót követően a Kolozsvári CFR immár egy pontra megközelítette a 41. pontjával listavezető FCSB-ét. A Sepsi 31 egységgel a negyedik, a Gaz Metan 23 pontjával a 9., őt az Arad követi 21 ponttal, míg a Hermannstadt 16 ponttal a 14. helyen áll a 16 csapatos bajnokságban.