Erdély

Bravúros pontszerzés a Vasastól


Borították a papírformát.

Közel háromhetes magyarországi túrát követően a Csíkszeredai Sportklub már hazai pályán lépett jégre a jégkorong Erste Ligában. A kék-fehérek a rájátszásért küzdő Opten Vasas HC ellen vették fel a küzdelmet.

Egyúttal nyitották meg újabb meccsdömping sorozatukat. Január 27. és február 21. között ugyanis a  Jason Morgan-Hozó Levente edzőpáros tanítványaira nem kevesebb, mint 16 meccs vár.

Elsőként pedig az Opten Vasas HC tette látogatását a Vákár Lajos Műjégpályára. A hazai trénerek a legutóbbi meccshez képest alaposan átfaragták a sorösszeállításokat. Szamankov ezúttal sem kapott bizalmat, így a csíkiak hat légióssal a mezőnyben kezdtek. Nem öltözött be Combs, Kuljas és a honosított Taratuhin sem, de hiányzott Rokaly Norbert és a kapus Adorján is, aki még az év elején sérült meg.

A szezon során igencsak harcos csapat képét mutató vendégek kezdtek jobban. Aktívabbak voltak a kapus előtt, de a Sportklub a védelmi megingásokat mesterien tudja kihasználni. Előbb Blackwater hátrányban vasat talált, majd nem sokkal később Fodor passzát Tousignant pofozta be Sági ketrecébe. A lassan csordogáló mérkőzés legnagyobb izgalma az volt, hogy Blackwater megsérült és kénytelen volt átöltözni.

A második felvonás egy Odnoga vassal indult, majd a semmiből Becze talált gólt. Az ex-csíki Vesutkin viszont nagyon gyorsan válaszolt erre. A folytatásban viszont visszaállt a kaparós hoki a jégre.

A záró felvonást ismét góllal indította a Sportklub: Wishart talált be. A Sportklub némiképp megnyugodott és ez erőt adott a vendégeknek. Egyre aktívabban kezdtek játszani. A 47. perc viszont érdekes jeleneteket hozott. Előbb Páterka lépett ki szólóba és élt is a lehetőséggel, de a korong olyan sebességgel jött vissza a belső vasról, hogy a játékvezetők nem látták szabad szemmel, hogy gól-e avagy nem. A játékot továbbengedték, miközben jelezték, hogy visszanézik a helyzetet. Igen ám, de a Sportklub kontra akciója is góllal fejeződött be. Mylan volt eredményes. A játékmegszakításkor a játékvezetők újranézték Páterka akcióját és a felvételek alapján meggyőződtek, hogy gólt szerzett. Ezzel érvénytelen lett Mylan találata és a Vasas feljött mínusz egyre.

A hátralevő időben a Sportklub igyekezett „ölni” a játékot. Nem jött be. Egy újabb hosszú indítás után Vesutkin lépett ki és egyenlített alig egy perccel a vége előtt.

A hosszabbításban a Sportklub volt aktívabb, de Sági védte az összes próbálkozást. A szétlövésben a Vasasból Bödök talált be, míg hazai oldalról Fodor és Maylan sem hibázott, így a kék-fehéreké lett a plusz pont.

A piros-kékek először csentek pontot a Sportklub ellen, és ezzel már pontelőnyben vannak a Titánokkal szemben. A két együttes csütörtökön ismét összecsap egymással.

Erste Liga
Csíkszeredai Sportklub – Opten Vasas HC 4–3 (1–0, 1–1, 1–2, 0–0, 1–0) – sz.u.
Gólszerzők:
Tousignant (6.), Becze (25.), Wishart (44.), Fodor (65. - GWS), illetve Vesutkin (25., 59.), Páterka (48.).

Nyilatkozat
Jason Morgan, vezetőedző, SC Csíkszereda:
– A jégkorongban nem léteznek könnyű meccsek. Fiatal, harcos csapattal találkoztunk ma, akik hatvan percig kitartottak és hajtottak, egy percig sem adták fel. Egyetlen csapatot sem lehet leírni a tabella alapján, bárki bárkit legyőzhet. Örülök, hogy Arnold (szerk. megj. László Arnold) magabiztos maradt a büntetőlövéseknél, így mi vittük el a több pontot. Nem akadunk le egy ilyen győzelemnél, megyünk tovább a saját céljaink felé.

Ladányi Balázs, vezetőedző, Opten Vasas: – Többször is közel álltunk már a Csíkszereda ellen a pontszerzéshez, ez ma este össze is jött, mondhatni beérett egy hosszú folyamat. Úgy láttam, sikerült felvennünk a meccs ritmusát az első perctől. A két csapat közti különbséget játékerőben minimalizálni tudtuk, mezőnyben pedig végig harcban voltunk. Bár egy kis szerencsével több pontot is gyűjthettünk volna, elégedett vagyok minden játékos küzdeni akarásával, a kapusunk pedig nagyszerű napot fogott ki.

Fotó: ersteliga.hu