Erdély

„A szívem egy része a Sepsinél maradt!” A nyáron felmerült a visszatérés lehetősége


Az erdélyi játékos elmondta, miért a román válogatottat választotta.

Hálával tartozik Magyarországnak, ahol jól érzi magát, mégis Romániát választotta Adrian Rus. Vagy ahogy a magyar sajtóban megjelent jó néhány helyen, Rus Adrián. A szatmárnémeti védő a Gazeta Sporturilornak adott, kizárólag nyomtatott verzióban megjelenő interjúban elárulta, ezer szállal kötődik a Sepsihez, ahol a 2018-2019-es szezonban a Puskás Akadémia kölcsönjátékosaként szerepelt.

„Szívem egy része ott maradt! A nyáron beszéltem is Hadnagy Attilával, (a Sepsi OSK sportigazgatója, szerk.). Nem volt semmi hivatalos. Csak egy privát beszélgetés arról, hajlandó lennék-e visszatérni. Mondtam neki, hogy egyelőre a MOL Fehérvárnál maradok. De sose lehet tudni. Tetszik, amit a Sepsinél látok, tetszik, hogy komoly hangsúlyt fektetnek az infrastruktúrára. Régi csapattársaim folyamatosan küldenek fotókat az épülő stadionról, nagy szép lesz. A csapat jelenleg szintet lép. Egyelőre távol áll a bajnoki címtől. De az igények egyre komolyabbak lesznek”, méltatta a sepsiszentgyörgyi egyesületet Rus.

A 25 éves középső védőt a magyar labdarúgásról is kérdezték. „A magyar foci nagyban hasonlít a románhoz. Nálunk sokan azt gondolják, hogy Magyarország alattunk van, de ez egyáltalán nem igaz. Sokat fejlődött, jól fektettek be, sok értékes külföldi szerződött ide, mert tudják, hogy megfelelőek a feltételek…. Soha nem csúsznak a fizetések, soha nem tapasztaltam ilyet és a klubok ellen sem kell csődvédelmi eljárást indítani”, utalt a román klubfoci egyik szinte hétköznapi problémájára Rus. Aki kiemelte: a magyarok nagyon szeretnek sportolni, ehhez pedig adott a megfelelően korszerű infrastruktúra.

Rus két éve került a magyar és a román sajtó figyelmébe, amikor felmerült, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség megkörnyékezte az akkor még román utánpótlás-válogatott játékost. Mi több, Cosmin Contra akkori román szövetségi kapitány odáig merészkedett, hogy kijelentette: Rus azért nem játszik a MOL Fehérvárban, mert nem Magyarországot választotta. A GSP kérdésére erre is nyíltan válaszolt. „Adósa vagyok a magyaroknak, mert Romániában nem kaptam esélyt arra, hogy focizhassak egy betegség miatt, de az itteniek segítettek és talpra állítottak. Magyarország megadta az esélyt, hogy újra játszhassak, ezért mindig hálás leszek nekik”, fogalmazott a Szatmárnémetiből induló Rus, akinek az útja Fehérgyarmaton és Balmazújvároson keresztül vezetett a Puskás Akadémiához, majd a Fehérvárhoz. „Megvan a magyar állampolgárságom, beszélem a nyelvet, tehát könnyű dolgom lett volna (a magyar válogatottban). De a válogatottba szívvel-lélekkel megy az ember, én pedig Romániában születettem”, vallja az azóta már 6-szoros román felnőttválogatott Rus.

A MOL Fehérvárban idén összesen 20 mérkőzésen pályára lépő játékos azt is elmondta, véleménye szerint a következő ideális lépcsőfok számára a belga bajnokság lenne.

fotó: prosport.ro/ molfehervarfc.hu