Erdély

Gyászol a szatmári sport: elhunyt a VSK megalapítója


Másfél évtizedig tartó klubvezetése alatt felhelyezte a VSK-t a román sport térképére.

Hosszan tartó betegség után, élete 67. évében 2021. április 25-én elhunyt Fógel László, a Szatmárnémeti Városi Sportklub alapítója, majd vezetője. Irányítása alatt a klub férfi kézilabda- és női kosárlabda-csapata is bemutatkozhatott az országos élvonalban, mi több, a VSK lányai évek óta az egyeduralkodó Sepsi SIC egyetlen komoly kihívójává vált. Névjegyét a nemzetközi színtéren is letette azzal, hogy 2018-ban megnyerte a Közép-Európa Ligát és bemutatkozott a FIBA Európa Kupában is.

A helyi politikai életben is markáns szerepet vállaló Fógeltől a VSK hivatalos Facebook-oldala az alábbi bejegyzéssel vett búcsút.

"Mély fájdalommal értesültünk a Szatmárnémeti VSK igazgatójának és alapítójának, Fogel Lászlónak a haláláról. Húsz éven át, 1996. és 2016. között helyi tanácsosként szolgálta a szatmári közösséget, higgadtságával, eltökéltségével és bölcs előrelátásával rendkívüli módon hozzájárult Szatmárnémeti és a szatmári sport fejlődéséhez, az utóbbi 14 év legnagyobb sportsikerei köthetőek a munkájához és nevéhez. Távozásával nagy űrt hagy maga után, emléke azonban örökre velünk marad. Nyugodjék békében!"

Szívhezszólóan búcsúzik a kiváló sportvezetőtől a Szatmár megyei RMDSZ is:

"Méltósággal viselt betegség után elhunyt a Szatmárnémeti RMDSZ alapító tagja, Fógel László.
,,Csak az legyen városi tanácsos, aki valóban tenni akar a közösségért és a városáért" - vallotta mindig. 20 évig 1996 és 2016 között töltötte be Szatmárnémeti városi tanácsosi tisztségét, valamint hosszú ideig a vezette a regionális vízszolgáltató fejlesztésekért felelős osztályát.
Nevéhez számos jelentős határozat fűződik, mégis a Szatmárnémeti Városi Sportklub megalapítására és eredményeire a legbüszkébb. Az általa vezetett sportklub ugyanis 2007-es megalakulása óta történelmi eredményeket könyvelhetett el, beírva magát országos viszonylatban is a női kosárlabda és a férfi kézilabda „nagykönyvébe".
A VSK legnagyobb sikereit az ő irányitása alatt érte el: a férfi kézilabda csapat feljutott a Nemzeti Ligába, a női kosárlabda-csapat pedig több mint fél tucat serleget szerzett a honi bajnokságban, a Román Kupában, illetve a Közép-Európa Ligában. 2011-ben az odaadó munkásságának elismeréseként Szatmárnémetiben az Év Emberének is megválasztották."

Családjának, barátainak, a szatmári sportszeretőknek szerkesztőségünk nevében is őszinte részvétünket szeretnénk tolmácsolni. Nyugodjon békében!