Erdély

Eldől a bajnoki cím sorsa


Öngóllal demoralizálta magát a Sportklub.

Csíki szempontból fájdalmas vereséget követően a román jégkorong-bajnokság döntőjében negyedszerre is egymásnak esett a Csíkszeredai Sportklub és a Brassói Corona a Vákár Lajos Műjégpályán. A meccset megelőzően összesítésben továbbra is 2–1-re vezetett a Sportklub az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharcban.

A hétfő esti mérkőzést követően a felek nagyon keményen álltak bele a mérkőzésbe, természetesen ellentétes szándékkal. A kék-fehérek ezúttal is azzal a tudattal korcsolyázhattak ki a jégre, hogy amennyiben győznek bajnoki címet ünnepelhetnek. A Brassói Corona viszont lélektani előnyben játszhatott az egy nappal korábbi győzelmet követően, ám azzal a tudattal, hogy egy vesztes meccs esetén véget ér számukra az idény és ezüstérmesek lesznek, itt is.

A Corona késélen táncolva pedig határozottabban játszott az első percektől. Többször igyekeztek bevenni Szamankov ketrecét, sikertelenül. A hatodik percben előbb Taratuhin, majd rögtön utána Rokaly Norbert ült ki a büntetőpadra a csíki oldalon. A kettős előnyt pedig nagyon gyorsan kihasználta a Brassó. Tranca Dani volt eredményes, aki gyakorlatilag az üres kapuba kellett betaláljon. A folytatásban sok volt az indulat a jégen. A játékosok rendre megtalálták egymást, de a Corona taktikusabb volt és nem utolsósorban harcosabb. A hajrára sikerült a hazaiaknak fölénybe kerülni, de Polc rendre a helyén volt.

A második felvonás hazai áthúzódó előnnyel indult. És a Sportklub nagyon közel járt a gólhoz, de Combs ütőjében maradt az egyenlítő találat. A folytatásra a Brassó játszotta azt a játékot, amely számára kedvező volt, vagyis alaposan tördelte a játékot és az megszerzett előnyének megtartására törekedett. A kék-fehérek bármennyire próbálkoztak nem sikerült feltörniük a rést. A Corona gyakorlatilag négy emberrel védekezett rendre a saját harmadában, akik ritka esetben hagyták el a saját harmadukat. Szűkítették a területeket és védték a kapusukat. A kék-fehéreknek egy esélyük volt a gólszerzésre: egy egyéni villanás. Ez a második felvonásban nem jött össze.

A záró felvonása sokat nem változott a játék képe: a Sportklub kapart a brassóiak pedig tökéletesen védekeztek a kapuban pedig Polc magabiztos volt továbbra is. Az 51. percben ritka jeleneteknek lehettünk szemtanúi. Késleltetett kiállítás volt és Szamankov érthető módon lekorcsolyázott. A csapattárs hátratett korongja viszont pontatlan volt és az üresen maradt kapuba kötött ki. És mivel a jégkorongban nincs öngól, a találatot annak a játékosnak ítélik, aki a legutóbb játékban volt. Ez pedig nem volt más, mint Tomas Klempa, aki épp a kiállítás sorsára jutott. Ekkor gyakorlatilag eldőlt a meccs sorsa, bár Jason Morgan megpróbálkozott a kapuslehozatallal. Ez pedig visszafelé sült el: Valchar volt eredményes.

A döntő párharca így nem ért véget. A minden eldöntő ötödik meccsre csütörtökön este 18.30 órától kerül sor Brassóban. A győztes egyben bajnoki címet is ünnepelhet.

Román bajnokság, döntő, 4. mérkőzés
Csíkszeredai Sportklub – Brassói Corona 0–3 (0–1, 0–0, 0–2)
Gólszerzők:
Tranca Daniel (7.), Tomas Klempa (51.), Radim Valchar (59.).
Az egyik fél harmadik győzelméig tartó árharc állása: 2–2.

Fotó: Daniel Maximilian Milata