Erdély

A hollandok 9,5-öt adnának Kovácsnak, az olaszok elégedetlenek


Remek teljesítményt nyújtott Kovács István élete első európai kupadöntőjében – de nem minden félt győzött meg.

Szerda este Tiranában rendezték a labdarúgás történelmének első Európai Konferencialiga-döntőjét, melyen az olasz Roma 1-0-ra legyőzte a holland Feyenoordot, megszerezve ezzel a klub első európai trófeáját. A történelmi mérkőzést pedig Kovács István vezette – remekül, állítják a hollandok, kevésbé jól, mondják a mindig elégedetlen olaszok.

A két legnagyobb olasz sportnapilap, a Gazzetta dello Sport és a Corriere dello Sport egyaránt az 52. percben történteket róják fel a nagykárolyi játékvezetőnek, amikor 1-0-s vezetésnél a Roma angol csatára, Tammy Abraham meglódult a kapu felé, ám a tizenhatos vonala előtt Marcos Senesi visszarántotta. Az argentin még időben el is engedte Abraham kezét, aki nem esett el, de már nem tudta érdemben befejezni az akciót, majd visszafordult és reklamálni kezdett. Kovács tovább engedte a játékot – akárcsak a videó bíró. Amennyiben fúj, akkor ki kellett volna állítania a Feyenoord védőjét utolsó emberként elkövetett szabálytalanság miatt…

„Kovács nem volt csúcsformában!”, írta a Corriere dello Sport. „Jó volt, de nem volt nagyon jó az erdélyi bíró. Az első félidőben csúcsteljesítményt nyújtott, a másodikban viszont már kevésbé volt jó”, írja az olasz lap, amely 6-os osztályzattal jutalmazta, elismerve, hogy „tévedése” nem befolyásolta a végeredményt.

Szigorúbb és durvább volt a Gazzetta dello Sport, amely az Abraham – Senesi eset mellett a Feyenoord angoljának, Reiss Nelsonnak követelt egy sárga lapot, valamint Lorenzo Pellegrini ellen befújt szabálytalanság jogosságát is megkérdőjelezte. „Figyelmes volt és jól helyezkedett, de egyes döntései kétségesek voltak”, írta a híres rózsaszínű lap.

Ezzel szemben, érdekes módon, a vesztes fél sokkal elégedettebb volt a magyar nemzetiségű bíró teljesítményével: „Nem követett el egyetlen technikai hibát sem… Ha osztályoznunk kellene, 10-ből 9,5-öt adnánk neki”, írta a legnépszerűbb holland napilap, a De Telegraaf. Amely azért hozzátette, Kovács a jelzett 5 perces hosszabbítás elteltével le is fújta a meccset, annak ellenére, hogy az olaszok szemtelenül húzták az időt.

Kovácsnak a mérkőzés után Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) is gratulált, a 37 éves játékvezető azonban meglepő helyről is dicséretet kapott. „Akarsz látni egy igazi sportolót? Kapcsold a tévét a Roma-Feyenoord Konferencia Liga-döntőre, és nézd meg, hogy Kovács István játékvezető nem csak tartja a lépést a sprintelő Tammy Abrahammal szemben, hanem a Róma többi játékosát maga mögött is hagyja. Keményebben edz, mint maguk a játékosok", írta közösségi oldalára az egyik legismertebb amerikai női játékvezető, Christina Unkel.

fotó: frf.ro