Erdély

Román színekre vált a legjobb magyar sakkozó


A sakkolimpiai ezüstérmest egy milliárdos üzletember ajánlata késztette országváltásra.

Romániát kívánja képviselni a jövőben Rapport Richárd, a jelen legjobb magyar sakkozója, robbantotta a hírt a 24.hu oldal péntek reggel. Időközben a magyar és a román szakszövetség is megerősítette: a világranglista 5. helyezettje piros-fehér-zöldről piros – sárga - kékre vált…

A megdöbbentő döntés hátterében természetesen a pénz áll. Egész pontosan Sacha Dragic szerb származású román üzletember, a Suberbet online fogadási iroda tulajdonosának pénze, aki meggyőzte Rapportot, hogy ezentúl román színekben versenyezzen. Annak reményében, hogy a szponzorizációnak köszönhetően olyan felkészülési lehetőségeket tudjanak teremteni számára, amelyek esélyessé teszik Rapportot a világbajnoki cím megnyerésére. A magyar sakkozóval együtt szerb felesége, Jovana Rapport is román színekben folytatja pályafutását.

Miközben a Magyar Sakk Szövetség közleményében felhívta a figyelmet, hogy 2021-ben hétszámjegyű összeggel támogatta Rapport felkészülését, a román szövetség bejelentette: elindította az átigazolási eljárást. Amihez még csak állampolgárságra sincs szükség, elég egy romániai lakcím!

Sidi Péter sportlövő után a 2014-es sakkolimpia ezüstérmese a második sikeres magyar sportoló, aki rövid időn belül románná vált, miközben a román sportsajtó időről időre megkongatja a vészharangokat: Magyarország el akarja lopni Románia sportolóit….

fotó: Facebook/Szabó Tímea