Erdély

A Sepsi hármat vágott a Fradinak Ausztriában


A pragmatikusabb háromszékiek alaposan kitömték a tartalékosnál is tartalékosabb magyar bajnokot.

A Román Kupa legutóbbi győztese, a Sepsi OSK találkozott szerda délután a Magyar Kupa címvédőjével, a Ferencvárossal. Akár a megboldogul Kupagyőztesek Európai Kupája (KEK) 1999-ben kivéreztetett sorozatának egy mérkőzése is lehetett volna (persze a Fradi bajnokként a Bajnokok Ligájában indult volna akkor is), de csak egy felkészülési találkozó volt az ausztriai Kössenben. Amelyet a helyzeteivel jobban sáfárkodó Sepsi nyert meg 3-0-ra a rendkívül tartalékos Ferencváros ellen.

„Indulunk a Fradi elleni meccsre! Hihetetlen érzés!”, írta Facebook-oldalán a találkozó előtt Diószegi László Sepsi-tulaj, jelezve, hogy a legnépszerűbb magyar csapat, az Erdélyben is nagyon népszerű Fradi ellen pályára lépni többet jelent magyar ember számára, mint egy egyszerű felkészülési mérkőzés.

Még a legelhivatottabb FTC-fanatikusok is alig találhattak ismerős arcot a zöld-fehér kezdőben, ahol egyedül Botka Endre és Pászka Lóránd kapott helyet a megszokott csapatból. Na, meg az újak, Mats Knoester, Xavier Mercier és Adama Traoré. A másik oldalon Francisco Junior, Ion Gheorghe és Cosmin Matei is kezdett az új igazolások közül, elmondható, Cristiano Bergodi közel a legjobb csapatát küldte pályára.

Ennek ellenére az első félidő legjobbja Niczuly Roland volt, a háromszéki kapus sorra mutatta be bravúrjait Traoré (háromszor is), Pászka, Botka vagy éppen ifj. Lisztes Krisztián helyzeteinél. A 30. percben aztán szó szerint a semmiből szerzett vezetést a Sepsi, amikor Andres Dumitrescu lecsúszott beadása után a hálóban kötött ki a labda. A gól után a kézdiszentkereszti Pászka helyét a bosnyák Eldar Civi vette át.

A második félidő is nagyjából a Fradi rohamairól szólt, még ha a rengeteg csere miatt számuk vissza is esett, a játékrész hősévé azonban Vitalie Damascan lépett elő: a moldovai válogatott csatár a 63. percben 25 méterről növelte a Sepsi előnyét, majd a 90. percben beállította a 3-0-s végeredményt.

A Sepsi a lengyel Legia Varsó (június 24.), a bolgár CSZKA Szófia (június 27.) és a német Karlsruher SC (június 30) ellen folytatja a felkészülést Ausztriában a 2022-2023-as szezonra.

Sepsi OSK – Ferencváros 3-0
gólok: Dumitrescu (30.), Damascan (63., 90.)
Sepsi: Sepsi OSK: Niczuly – Askovszki, Ninaj, Mitrea, Dumitrescu, Francisco Júnior, Aganovic, Barbut, Matei, Gheorghe, Tudorie
Cserék: Began, Bălașa, Dimitrov, Dragomir, Păun, Damașcan, Ștefănescu
FTC: Varga Á. – Botka, Knoester, Iyinbor, Pászka – Katona M., Nagy O., Mercier – Gera D., Traoré, Lisztes. Vezetőedző: Sztanyiszlav Csercseszov
Cserék: Mergl, Civic, Vécsei, Besic, Kovacevic, Wingo, Kaján, Gavric

fotó: fradi.hu