Erdély

Újabb lengyel siker


Az utolsó 2 kilométeren lépett meg.

Parádés tempót diktáltak a sportolók a Székelyföld Kerékpáros Körverseny harmadik szakaszán Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy között, hiszen jóval az előzetesen várt idő előtt beértek a célba. Arra viszont sok kerékpárhoz értő szakértő kíváncsi volt, hogy miként fog kinézni a záró sepsiszentgyörgyi utcai körözés, amennyiben lekörözések lesznek… Okozott is ez fejfájást s bíróknak.

Ami a startot illeti egészen Csíkkozmásig egyben volt a mezőny, ám ekkor hárman megléptek és hatalmas tempót diktálva igyekeztek leszakítani a vetélytársakat. A három szökevény – Adam James Hansen, Dobrin Ioan, valamint Lars Quaedvlieg –, akiknek volt közel 4 perces előnyük is egészen a Bálványosról való ereszkedőig – ahol rengeteg defekt történt – bírták tartani előnyüket. Innentől kezdve viszont a mezőny folyamatosan zárkózott és Kézdivásárhelynél befogták őket. Innentől kezdve két-három bolyra szakadt a mezőny, miközben a Team Novak két fiatal sportolója Szász Ferenc Dávid, valamint Fazakas Csongor feladták a versenyt.

Sepsiszentgyörgy határáig az Epronexesek által vezényelt második boly másodpercekre megközelítette az élen haladókat, de mivel segítség nélkül maradtak az üldözésben elfáradtak. Az élen haladók pedig nagy munkába kezdtek a városi körzésre. Olyannyira, hogy a végén haladókat sikerült befogniuk, akiket kiemeltek a versenyből. Az utolsó két kilométerig egyben volt a boly, de ekkor a lengyel Maciej Paterski a Vostertől rágyújtott és otthagyta ellenfeleit, megelőzve a olasz vetélytársait Nicolas Dalle Vallet, valamint Francesco di Felicet.

A második szakasz előtt két sportolót zártak ki, míg a tegnapi harmadik szakaszt a két Novákos mellett az osztrák Grasl Patrick is feladta, így a mai szakasz során 98-an állnak rajthoz.

Eredmények, 3. szakasz
Csíkszereda – Sepsiszentgyörgy (136,8 km): 1. Maciaj Paterski (legyel, Voster) 2:52:48 óra, 2. Nicolas Dalle Valle (olasz, Giotti Victoria) +2 mp., 3. Francesco Di Felice (olasz, Gallina Ecotex) +2 mp.
Az összetett éllovas: Rekita Szymon (lengyel, Voster).
A legjobb U23-as: Andrea Debiasi (olasz, Cycling Team Friulli)
A pontverseny éllovas: Maciej Paterski (lengyel, Voster).
A legjobb hegyimenő: Jarri Stravers (holland, Global Cycling Team) 13 pont.
A legjobb román: Emil Dima (Giotti Victoria).
A legjobb magyar: Karl Ádám Kristóf (Epronex).

Fotó: Halmágyi Zsolt