Erdély

14 gól és 8 gólpassz sem elég a válogatotthoz!


A román szövetségi kapitány is kihirdette az Európa-bajnokságra készülő keretét.

Edward Iordanescu szövetségi kapitány pénteken kihirdette a nyári felkészülési mérkőzésekre és az Európa-bajnokságra készülő román válogatott bő keretét. Amelyben, némi meglepetésre, nincs benne a Sepsi sztárja, Marius Stefanescu.

Azért csak némi meglepetésre, mert a 25 éves jobb oldali szélső nem nagyon élvezi a kapitány bizalmát: eddig két meccsen 86 percet játszott a válogatottban, ebből viszont csak 58 perc volt tétmérkőzésen.

Pedig Stefanescu eddigi 160 élvonalbeli meccsén 32 gólt szerzett és 16 gólpasszt adott – hangsúlyozzuk, szélsőként. Ebben a szezonban élete formájában játszott, ami 14 gólban és 8 gólpasszban mutatkozott meg.

Ennek ellenére posztján inkább Deian Sorescut és Denis Mant részesítette előnyben Iordanescu. A 26 éves Sorescu a lengyel Rakow és a török Gaziantep csapataiban 5 gólt és 6 gólpasszt hozott össze a szezonban, igaz, ő gyakran játszik jobb oldali védőt. A 25 éves Man szintén pályafutása legjobb szezonját tudhatja maga mögött, az olasz második osztályt toronymagasan megnyerő Parma alapembereként 13 gólt lőtt és hetet készített elő.

Érdekesség, hogy a keretben lévő négy középcsatár közül Denis Alibec és George Puscas összesen nem lőtt annyi gólt ebben a szezonban, mint Stefanescu. Alibec a világverőnek nem nevezhető katari bajnokságban szereplő Muaither csapatában 5, Puscas az olasz második osztályú Bariban 4 gólt lőtt. Denis Dragus (Gaziantep) és Daniel Birligea (Kolozsvári CFR) viszont szépen termelt: előbbi 14, utóbbi 15 gólig jutott.

Birligeán kívül további két játékos képviseli a CFR-t (és az erdélyi klubokat): az először meghívott Razvan Sava kapus és az 5-szörös válogatott Vasile Mogos. Ott van továbbá a keretben a 28 éves, szatmárnémeti Adrian Rus is, aki nemrég Ciprusi Kupát nyert a Pafos csapatával. A magyar állampolgársággal is rendelkező középső védőt néhány éve a magyar válogatottal is kapcsolatba hozták…

Az Európa-bajnokság előtt Románia június 4-én Bulgáriát, három nap múlva pedig Liechtenstein fogadja felkészülési mérkőzésen. Iordanescu ekkor, azaz hetedikén szűkíti le a 28 főből álló keretet a végleges 26 játékosra. 
 
fotó: https://www.facebook.com/osksepsi