Felvidék

Kalmár és az apai ösztön


A DAC-Nagyszombat mérkőzés után Kalmár Zsoltot és Schäfer Andrást kérdeztük.

A Ramireznek pazar gólpasszt adó Schäfer a lefújás után elmondta, nyilván minden csapat úgy tervezi, hogy négy meccsből négyet nyer a bajnokság elején, ők is ezt szerették volna, hogy magabiztosan utazhassanak Izlandra az Európa-liga-selejtezőjére.

"Az első félidőben a bíráskodás sem volt az igazi, de mindegy. Nem a saját játékunkat játszottuk akkor, felívelgettük a labdákat, a második félidőben viszont feljavultunk és meg tudtuk nyerni a mérkőzést" – elemezte a találkozót Schäfer, akinél rákérdeztünk arra, hogy hogyan tud alkalmazkodni az ellenfél kemény játékstílusához és a játékvezetéshez egy ilyen mérkőzésen. "Én annak a híve vagyok, hogy ha jobban belemegyek a párharcokba, akkor kevésbé tudok megsérülni. Próbálok ilyenkor minél keményebben belemenni a párharcokba, persze ésszel, de alaposan odateszem magam."

Az előző, Nyitra elleni mérkőzés után a magyar középpályás elmondta, Bernd Storck azt kérte tőlük, hogy végig hajtsanak és lőjenek minél több gólt. A minta akkor a Bayern München volt, akik előző nap 8-2-re verte a Barcelonát. Ez a hozzáállás most sem változott. "Most talán nem csináltuk annyira jól, hogy még menni akartunk, de azért próbáltunk, a fél csapat szinte mindig előrement és megpróbálta belőni a harmadikat. Volt is helyzetünk, be is kellett volna rúgni a harmadikat, de most ez így jött ki. Próbáljuk tartani azt, hogy minél jobb gólaránnyal zárjuk a mérkőzéseket."

Schäfer a saját sorsáról szombaton még nem tudott információval szolgálni. "Nem tudok még semmit. Eléggé aggaszt ez, de nekem a focira kell koncentrálnom" - válaszolta a sárga-kék csapat motorja, aki hozzászólásunkra, miszerint reméljük marad, annyit tett hozzá: "Én is."  A játékos a Genoa alkalmazásában áll, kölcsönben szerepel a csallóközieknél, a vendégjátéka pedig jelen állás szerint augusztus 31-én véget ér.

Kalmár Zsolt egyetértett abban társával, hogy az első félidőben nem játszottak jól, de a szünetben Storck mester felvázolta nekik, hogy miben kell változtatniuk, hogy javuljon a csapat játéka, és ez be is jött. "Elmondta, hogy a csapattól mit vár, aztán külön odajött a játékosokhoz és elmagyarázta, mit kell jobban csinálni. Nekem mondta, hogy jobban lépjek vissza és a bal oldali területekre lépjek be. Ez a második játékrészben sikerüt is, nagyon sok labdát kaptam és meg tudtam indulni. Ezt a második félidei teljesítményt kell továbbvinni csütörtökön is és akkor szerintem meglesz a továbbjutás."

Az első félidő végén kialakult tömegjelent, kisebb dulakodás kapcsán azt nyilatkozta, hogy először igyekezett nyugtatni a kedélyeket és ő volt, aki visszafogta a nagyszombati Anthonyt, amit Pačinda félre érthetett és ezek után szólalkozott össze egykori csapattársával, amikor már nehezen tartotta meg higgadtságát. "Utána ezt Pačival megbeszéltük, egy ilyen rangadón ez természetes, hogy az indulatok erősebbek. Semmi probléma nem volt."

A magyar válogatott futballistát megkérdeztük, hogy ha lobbanékony természete ellenére már ő az, aki első körben nyugtatni próbálja játékostársait, az már az apai ösztön jele lehet a viselkedésében? Kalmár Zsolt nagyot nevetve azt mondta, lehetséges, majd komolyra fordította a szót: "Csapatkapitányként sokat változtam a pályán, próbálok higgadt maradni, inkább a játékomra és a saját csapatomra koncentrálni. Itt is próbáltam széthúzni mindenkit, nehogy tovább kakaskodjanak és Davis pirosat kapjon. Változnak az emberek" – zárta mosolyogva a sárga-kékek játékosa.

A DAC csütörtökön 19:15-től az izlandi HF Hafnarfjördur otthonában lép pályára az El-selejtezőben. A csapat hétfőn vesz részt koronavírusteszten, majd kedden indul útnak.

Fotó: facebook.com/fcdac