Felvidék

Emberhátrányban, bombagólokkal fordított és győzött a DAC


A DAC hazai pályán fogadta az eddig nyeretlen Rózsahegyet a Fortuna Liga 6. fordulójában.

A hatodik percben egy szép rózsahegyi kombináció végén Kmeť lőtt balról, de éppen Jedličkához érkezett a labda, aki magához ölelte azt. Nem sokkal később Ďungel is megcélozta a hazai kapust, aki újra védett. A Rózsahegy ötvédős rendszerében bátran merészkedett előre a két szélsővédő, nem véletlen, hogy övék volt a két első kaput eltaláló kísérlet. A vendégek igyekeztek letámadni a szerdahelyi támadásépítést, Kalmárék pedig türelmesen kivárva, nem fejvesztve rohantak előre és igyekeztek megtalálni a réseket, amelyekből az első 10 percben nem volt túl sok.

Eközben a MOL Aréna előtt összegyűlt B-Közép szurkolásába a stadionban lévő néhány száz drukker is bekapcsolódott, így ha nem is a megszokott, de arányaiban jó hangulat uralkodott a stadionban. Főleg ha azt nézzük, hogy a B, C és D szektorok is teljesen üresek voltak, csupán a z#AdjátokVisszaAFocinkat felirat "díszelgett" ott a magyar mellett szlovák nyelven is.

A 12. percben Balić találta meg a védők közt remekül kilépő Divkovićot, aki közelről Macíkot találta el. A kapus lábai között kis híján átcsorgott a labda, de éppen időben összezárta őket. Három perccel később egy gyors szerdahelyi kontrát láthattunk, Divković ugratta ki a leshatáron Ramirezt, aki nem sokkal mellé lőtt. Sokan már bent láttuk...

Ez után Takáč cselezett szépen a hazai tizenhatoson belül majd éles szögből belőtte középre a labdát, amit Jedlička tenyerelt szögletre. Úgy tűnt az öt bajnokijából ötöt megnyerő Dunaszerdahely végre ellenfelére akadt hazai pályán is.

A 20. percben egy baloldali beadás után Kmeť tudta lekészíteni a játékszert Almásinak, aki nem találta el azt a legjobban, de a pattogó lövésébe hiába ért bele Jedlička, a kapufáról a labda végül a gólvonalon túlra csorgott, 0-1.

A folytatásban inkább a két kapu között folyt a játék, Schäferék igyekeztek beszorítani ellenfelüket, de nem jutottak nagy helyzetik. A 34. percben Gerec esett el Müller mellett, aki nem ért hozzá a játékoshoz, a bíró mégis kiállította a német védőt. Emberhátrányba került a Dunaszerdahely.

A 38. percben egy kisebb bombát eresztettek meg a vendégek a tizenhatoson belülről, de Kružliak blokkolta a kapuba tartó labdát. Két perccel később Friede helyére érkezett Malý, hogy legalább két középső védő legyen a csapatban.

A szünet előtt Divković lőtte rá Davis beadását, de kissé kicsavarodott helyzetből nem tudott elég erőt beletenni, így Macík védett.

A második játékrész Kalmár lövésével indult, amelyet a vendégek kapusa ölelt magához. Eközben a maroknyi szerdahelyi tábor igyekezett hangosan biztatni csapatát, ami Bernd Storck tetszését is elnyerte, aki további szurkolásra ösztökélte a sárga-kék fanatikusokat.

A szünet jót tett a hazaiaknak és az 53. percben megjött az egyenlítés is. Davis beadását Kalmár fejelt a kapuba, 1-1. Szép kombináció volt.

A csapatkapitány a szurkolóknak is kiintett a gólöröm során. A kint rekedt drukkerek hangja ekkor felerősödött, nem mindennapi pillanat volt ez.

Talán ez adott erőt Ramireznek ahhoz az bombagólhoz, amelyet a az 57. percben eresztett el és ami csodásan zúgott be Macík kapujába, 2-1. Megvan szeptember hónap gólja?

Még fel som ocsúdtunk, amikor az 59. percben Kalmár egy távoli szabadrúgást vágott a hálóba. A csapatkapitány elöl elment a sorfal, mivel nem gondolták, hogy ez kapura megy. Hát pedig ez bement, 3-1.

Sajnos gyorsan jött a válasz. Jedlička először még védett, de Kmeť ismétlésénél már tehetetlen volt, 3-2.

Meg kell jegyezni, hogy a dunaszerdahely emberhátrányban fordított és a 67. percben már a második tizenegyest nem adta meg a hazaiaknak Sedlák bíró. A "jónevű" játékvezető két kezezést is benézett a második félidőben. Két perccel később Kalmár újabb remek szabadrúgást küldött kapura, de ekkor Macík nyerte a párbajt. Nem sokkal később Kružliak vett le egy szabadrúgást a tizenhatoson belül majd lőtt, sajnos mellé.

A 78. percben újra Jedlička tartotta meg a csapatot, az egyre nagyobb vendég támadások közepette védett ki egy megpattanó lövést. Storck frissített a csapaton, Divkovićot Fábry váltotta. Az új idényben a tízest mezt viselő korábbi nyitrai játékosnak volt is szinte azonnal egy ígéretes lövése, amelyet Macík védett.

Hét perccel a rendes játékidő vége előtt Blackman ültette le a vendégek egyik védőjét, majd egy újabb remek cselt követően harcolt ki egy szögletet. Tette ezt a kilátogató 819 néző jelentős része előtt, így járt is neki a taps.

A hajrában természetesen be tudta szorítani a csallóközieket a Rózsahegy, Kružliaknak volt is egy nagy mentése egy szöglet után, majd jött egy távoli lövés is, ami nem sokkal ment mellé. A padról érkezett őrizni az eredményt Bednár és Njie, lement Balić és Ramirez. Ekkor már talpon volt szinte az egész MOL Aréna és így próbálta segíteni a játékosokat, zúgott a "Mindent bele!".

A 90. percben Boďa rúgta le Njiet, amiért megkapta második sárgáját, így a pirosat is. Mehetett zuhanyozni a cserejátékos. A játékvezető két percet hosszabbított, újabb gól pedig már nem született.

A DAC továbbra is száz százalékos, hatodik mérkőzését is megnyerte a Fortuna Ligában, ráadásul nem is akárhogyan. A meccs végén Kalmárék előbb a stadionban lévő szurkolókkal ünnepeltek, majd kimentek a B-Középhez is és a MOL Aréna kerítése mellett talált egymásra a csapat és a tábor. Remek pillanatok voltak, amelyeket a kivetítőkön mi is követhettünk. A körülményekhez képest pazar estét élhettünk át ma is Dunaszerdahelyen.

Fortuna Liga, 6. forduló:

FC DAC 1904-MFK Ružomberok 3-2 (0-1)
MOL Aréna, 819 néző, v.: Sedlák (Ádám, Perát)
Gólszerzők: Kalmár (53., 59.), Ramirez (57.) ill. Almási (20.), Kmeť (62.)
Sárga lap: Müller (25.), Balič (39.), Malý (49.) ill. Kochan (58.), Takáč (64.), Boďa (81., 90.)
Piros lap: Müller (34.) ill. Boďa (90.)

DAC: Jedlička - Blackman, Kružliak, Müller, Davis - Schäfer - Balić (Bednár 88.), Friede (Malý (40.), Kalmár - Divković (Fábry 79.), Ramirez (Njie 88.)
Rózsahegy: Macík - Kmeť, Čurma, Maslo, Mrva, Ďungel (Filinský 86.) - Takáč (Dopater 83.), Kochan (Brenkus 70.), Zsigmund (Múdry 83.) - Almási (Boďa 70.), Gerec

Fotók: felvidéksport.hu