Felvidék

Mak: Nincs bajom a magyarokkal


Ez a mondat olvasható a szerdai szlovák sportnapilap címlapján. Az ott olvasható interjú érdekes részeit böngésztük át.

Hogyan jött létre az átigazolás?

Ez az egész már hosszabb ideje tartott. A klub már akkor megkeresett, mikor hazatértem Törökországból a koronakrízis alatt. (Mak március végén bontotta fel szerződését a török Konyasporral - a szerk.) Át kellett gondolnom, de miután mérlegeltem a jelenlegi összetett helyzetet a világban, ez bizonyult a legjobb ötletnek. A Ferencváros egy nagy csapat és ahogy jutottak tovább a BL-selejtezőkben, egyre jobban érdekelt a lehetőség. Végül megegyeztünk, mert pont az én pozíciómra kerestek játékost. Rebrov a Zenitben engem is tréningező Semak edzőtől is szerzett rólam információkat, hiszen a Rubin Kazanban együtt játszottak.

Hogyan üdvözölte Sergei Rebrov a szerződés aláírása után? Mit vár öntől?

Vasárnap volt az első hosszabb beszélgetésünk. Azt mondta, hogy tetszik neki, ahogy erőnlétileg fel vagyok készülve. Azt gondolta ez sokkal rosszabb lesz. Természetesen egyénileg készültem, de azért sokkal másabb ezt egy csapattal tenni. A tesztek szerint sem állok nagyon rosszul, ami jó jel. Megegyeztünk viszont, hogy nem fogjuk erőltetni a dolgot. Biztosan nem leszek ott szerdán a Bajnokok Ligája play-off-jában. El sem utaztam a csapattal, maradtam itthon edzeni. A szerint, hogy milyen állapotban leszek, a jövő heti budapesti visszavágón már akár bevethető is leszek. Folyamatosan erősítek majd az edzésmunkán, hogy minél hamarább készen álljak. Dolgozok, pluszmunkát végzek és remélem, hogy minden jó lesz.

Milyen ambíciói vannak a Ferencvárosban?

Leginkább játszani akarok. Ez már nagyon hiányzott. Nem gondoltam, hogy ilyen nehéz lesz, már nem bírom kivárni, hogy újra pályán legyek. Ennek fogok a leginkább örülni. A Ferencváros egy nagy európai klub, el tudom képzelni, hogy két, vagy akár három évet is itt tölthetek, ahogy a szerződésem is szól. Ha már most összejönne a Bajnokok Ligája csoportköre, az hab lenne a tortán.

A Moldet egy verhető ellenfélnek gondolja?

A Molde ellen két éve a Zenit színeiben az Európa-liga-selejtezőben léptem pályára. Akkor még ott játszott Erling Haaland és Ole Gunnar Solskjaer volt az edző. Nehéz megmondani hogyan változott meg a csapat. Úgy gondolom, hogy ez egy olyan csapat, amely ellen tovább lehet jutni. Fontos lesz az első lépés, vagyis az idegenbeli mérkőzés. Műfüvön fognak játszani, ami speciális, de remélem a srácok sikerrel járnak és hazai pályán is összejön a visszavágó. A Ferencváros 25 éve nem játszott a BL csoportkörében, ennek a várakozásnak véget kéne vetni.

Játszott a német, a görög, az orosz és a török bajnokságban. Milyen információi vannak a magyar pontvadászatról?

Telefonon beszéltem Michal Škvarkával, aki a második szezonját kezdi a Ferencvárosban. Kérdeztem őt a csapatról és a ligáról is. Jó színvonala van és nem csak a parádés stadionok, de az erős csapatok miatt is. Úgy gondolom előrébb járnak a csapatok, mint Szlovákiában. A háttér is teljesen más szinten van, ezt már tapasztaltam.

A Ferencváros otthon a Groupama Aréna, ahol tavaly gólt szerzett a válogatottban. Beszéltek már erről?

Természetesen igen. A klub képviselőivel reagálnunk kellett az interneten megjelenő támadásokra, amit nekem címeztek. Az emberek azt kérdezték, mit keresek én itt azok után amit csináltam. Akkor én Szlovákiát képviseltem, és ha a hazámért játszom, akkor mindent beleadok. Mindenki tudja milyen feszült meccs volt az, kifütyülték a himnuszunkat. Erre én úgy reagáltam, hogy a mezemen lévő címert mutogattam. Ez nem jelenti viszont azt, hogy bármi bajom lenne a magyarokkal. Ezek egyszerűen érzelmek voltak, amelyek a sporthoz tartoznak. Sosem mondtam semmi rosszat a magyarokról. Ők viszont egy büszke nemzet és megértem, hogy ez a válogatott összecsapás ott él az emlékezetükben. Ezért írhatta néhány médium, hogy a Ferencváros egy olyan játékost igazolt, aki "elsüllyesztette" az országukat. A klubban viszont nagyon jól fogadtak.

Milyen fogadtatásra számít a szurkolóktól?

Azt hiszem mindenfélét várhatok. Meglátjuk. Úgy érzem, hogy a Ferencváros szurkolói örülnek neki, hogy ide igazoltam. A többiekkel nem foglalkozok. Hiszem, hogy az első gól után már minden rendben lesz.

Magyarország vs Szlovákia 1-2 Összefoglaló EB Selejtező 2019.09.09

Meccsbox a meccsfigyelő app !! Nagyon hasznos érdemes letölteni Androidra: https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.codebureau.meccsbox&hl=hu IOS: ht...

Mak szót ejtett még a válogatottról is, szeretne ott lenni Pavel Hapal csapatával az írek elleni októberi pótselejtezőn. A szélső menedzsere, Juraj Vengloš elmondta, hogy volt megkeresésük az arab világból, Ázsiából, az amerikai MLS-ből és komolyan érdeklődött az Omonia Nicosia is, végül azonban a játékos úgy döntött, szeretne közel lenni az otthonához és olyan csapatban szerepni amely az országa élmezőnyéhez tartozik. Az ügynök szerint szélsőként számolnak a játékosával és az is mutatja, hogy hosszabb távon is számítanak rá, hogy 2+1 éves szerződést kötöttek vele.

A 29 éves futballistáról új csapattársát, Michal Škvarkát is megkérdezték. "Még csak pár napja van  itt, sok egyéb kötelessége van, így nem sokat edzett, de Roboval a keretben biztosan nő a csapat ereje" - kezdte 28 esztendős középpályás, aki szerint Maknak megvannak a képességei, hogy a csapat erőssége legyen. "Biztosan segít nekünk. Egy dinamikus játékos akinek jók a lövései. Remek a befejezéseknél." Škvarka szerint Rebrov pontosan tudja mit várhat Maktól, hiszen kapcsolatai révén sokat megtudott róla. Az ukrán edző két vagy akár három játékost is szeretne egy posztra, hogy minél nagyobb legyen a verseny a kezdőbe kerülését és fel legyenek készülve a sűrű programra.

"Ebből a szempontból nem lesz könnyű dolga, de ezt ő is tudja. A válogatott ultráinak nagy részét a Ferencváros szurkolói alkotják, akik ezt a szemük előtt látták. Viszont ha Robo mindent megtesz majd a pályán és megmutatja mire képes, a nézők biztosan hamar elfogadják" - fejtette ki véleményét az egykori zsolnai csapatkapitány Mak ominózus gólöröméről.

Róbert Mak a 2019/2020-as idényt még a Zenitnél kezdte, ahol öt bajnokin, két kupa, egy szuperkupa és két BL-meccsen játszott, ezeken két gólt és három gólpasszt jegyzett. Ezek után a télen váltott és a török Konyasporhoz igazolt, ahol csupán négyszer jutott szóhoz, majd idő előtt felbontotta szerződését és a koronavírus járvány kitörése után hazatért. A szélső legutóbb február 29-én lépett pályára mérkőzésen. Egy évvel korábban Oroszországban még a csapat alapembere volt, minden Európa-liga mérkőzésen pályára lépett (6-szor volt kezdő, 4-szer csere a csoportkörben és az egyenes kieséses szakaszban), és a 4 selejtezőből is 3-szor játszott, és a bajnokságban is 21-szer kapott lehetőséget, 17-szer kezdőként. Mak korábban játszott a Nürnbergben, a PAOK-ban és a Manchester City ifjúsági csapataiban is. A válogatottban 58 meccsen 12 gólt szerzett.

Fotó: FradiMédia