Felvidék

Rosszul sikerült Lakatos Ritáék dániai túrája


A Váci NKSE 39-29-re kikapott a dán Herning-Ikast otthonában a női kézilabda Európa-liga csoportkörének negyedik fordulójában, szombaton. Az igazi bonyodalmak viszont csak ez után kezdődtek.

A csoportkör mezőnyének legalacsonyabb átlagéletkorú keretével rendelkező magyar csapatból Helembai Fanny, Grosch Vivien, Kuczora Csenge és Triffa Ágnes is hiányzott.

A két héttel ezelőtti, 38-26-os hazai vereség ellenére jól kezdte a dániai meccset a Vác. Bár a Herning-Ikast rendre ellépett két góllal, a vendégeknek az első 18 percben mindig sikerült felzárkózniuk, egyenlíteniük. Ezt követően azonban már nem volt azonos súlycsoportban a két együttes, a sokkal hatékonyabban védekező és pontosabban támadó házigazdák egy 8-1-es sorozattal tíz perc alatt elhúztak, a szünetben pedig 19-13-ra vezettek.

A Vác a második félidőben sérülés miatt nem számíthatott válogatott irányítójára, a dunaszerdahelyi Lakatos Ritára, eleinte mégis sikerült öt gólra csökkentenie a hátrányát. A 42. perctől a vendégcsapat védelme megint nem tudott megálljt parancsolni a dán akcióknak, a Herning-Ikast tetszés szerint növelte előnyét, a váci gólokra rendre három találattal válaszolt. A hajrában némileg csökkentette a különbséget a magyar együttes, ám a súlyos vereséget ezúttal sem kerülhette le.

A mezőny legeredményesebb játékosa a hazaiak norvég balátlövője, Helene Gigstad Fauske volt, aki mind a 14 lövését gólra váltotta. Váci részről Szabó Laura kilenc alkalommal talált be.

Női kézilabda Európa-liga, 4. forduló, A csoport:

Herning-Ikast HB-Váci NKSE 39-29 (19-13)

Váci gólszerzők: Diószegi 3, Hámori 3, Szabó 9 (4), Kácsor 4, Szondi 1, Aron 6, Radosavljević 1, Pálffy A. 2

"Húsz percig tudtuk tartani magunkat. Lakatos Rita kiválását nagyon megéreztük, védekezésben és támadásban is felborult minden, amire előzetesen készültünk és amit gyakoroltunk. Támadásban hibáztunk a befejezéseknél és a saját kapunk előtt is sokat rontottunk. Az első félidő második felében dőlt el a mérkőzés, ezt követően már csak szaladtunk az eredmény után. Sajnálom, hogy nem sikerült tíz gólon belülre kerülni. Nem szoktam erre hivatkozni, de most már tényleg tartalékosak vagyunk és ebben az összeállításban ez a szint nekünk már magas és sok volt" – olvasható a Vác honlapján Szilágyi Zoltán edző értékelése.

Ezek után viszont a hazaút hozta az igazi izgalmakat, ugyanis törölték a váciak járatát. A klub beszámolt a vasárnapi eseményekről:

Hajnalban újabb rossz hírt kaptunk, ugyanis törölték az Billund-Amszterdam-Budapest útvonalra megvásárolt repülőjegyeinket, amelyekre már a check-in is megtörtént... Hajnalban már egyeztetést folytatunk az utazási irodánkkal, akik jelezték, hogy minden előzmény nélkül, a koronavírus járványra hivatkozva törölték járatunkat.

Jelenleg próbálunk hirtelen megoldást találni, azonban a több légitársaságnál is kötelezően előírt PCR tesztjeink érvényessége is lejár ma este, amely teszt Dániában történő elvégzése esetén az eredményeket optimális esetben is 48 óra alatt kapnánk meg! Így szinte csak a charter járat bérlése maradt meg opciónak, amely foglalására azonban nagyon rövid idő all rendelkezésünkre, ráadásul borzasztóan felborítja a költségvetésünket, ezzel veszélybe sodorva egyesületünk anyagi biztonságát!

Szerdán pedig bajnoki mérkőzésünk lenne a Boglár Akadémia-SZISE csapata ellen, amely megrendezése jelen helyzetünkben, több mint bizonytalan...

A Váciak végül hazaértek:

Csapatunk 16:30-kor útnak indul Vácra, ugyanis sikerült pár óra alatt egy charter járatot találnunk, amellyel normális keretek között haza juthat csapatunk.

Sajnos a járat törlések, valamint a nem törölt, de több mint 24 óra alatt Budapestre érő járatok foglaltsága (nem volt 17 db szabad hely a járatokon) sem tette lehetővé a normál keretek között történő hazatérést. Ráadásul, a légi társaságok által előírt 72 órás PCR tesztünk is lejár ma este, új teszt készítésére, amely eredménye megérkezik pár óra alatt, pedig nem volt lehetőségünk

A több mint egy napos buszos utazás esélyét is kizártuk, hiszen Lakatos Rita derekának állapota, nem tette volna lehetővé ezt a választást! Ráadásul hirtelen nem is lett volna olyan dán szolgáltató, aki a járványhelyzetben vállalta volna ezt a távot!

Így végül charter járattal érkezünk majd Budapestre, amely a csapat szempontjából rendkívül kedvező megoldás, azonban ez anyagi szempontból igencsak megterhelő lesz egyesületünk részére...

A klub honlapján közzétették, hogy aki szeretne segíteni a rendkívüli költségek megtérítésében az az alábbi módon teheti azt meg:

Csapatunk sikeresen hazaért Dániából, így minden akadály elhárult a szerdai bajnoki mérkőzésünk lejátszása elől.

Tegnap sok támogató és segítséget ajánló üzenetet, levelet kaptunk, amelyet nagyon köszönünk, nagyon megható, hogy ilyen sokan szeretik csapatunkat!

Többen érdeklődtek, hogy milyen formában tudnának támogatást nyújtani egyesületünk részére, ezt a Váci Női Kézilabda Sportegyesület 10101494-82782300-01004003-as bankszámlaszámra történő átutalással lehet megtenni, támogatás közlemény megjelölésével.

Köszönjük a segítségüket!

Fotó: facebook.com/vacinkse