Felvidék

Jan Van Daele: Erősödni és fejlődni szeretnénk a pandémia alatt


Megtartotta a 2020/2021-es idény folytatása előtti sajtótájékoztatóját a DAC. Az eseményen Jan Van Daele, Bernd Storck és Kalmár Zsolt válaszolt a kérdésekre. Íme a sportigazgató szavai.

A szerdahelyiek sportigazgatója azzal kezdte, hogy egy rendhagyó téli felkészülésen vannak túl. A csapat 5 hetet töltött a MOL Akadémián, hiszen a világjárvány miatt úgy döntöttek, hogy a megszokott törökországi edzőtábor nem lenne biztonságos. Kiemelte, hogy a felkészülés során nem volt koronavírusos fertőzés a csapatban. A sportigazgató röviden szót ejtett azokról a játékosokról, akik a stabil keret mellett ott voltak a csapattal az edzéseken. Az utánpótlásból a kapus Horváth Attila került fel az A-kerethez, mivel Veszelinov Dániel sérüléssel bajlódik. Rajta kívül Molnár Jakab is ott volt és felkészülési mérkőzésen is játszott, valamint a profi szerződést kapó Bögi Ferenc is lehetőséget kapott. Utóbbi játékos Somorján gyűjthet majd játékperceket akár már szombaton.

Az új igazolások közül Brunetti balhátvédként vagy akár középső védőként is bevethető, míg Vera a jobbhátvéd pozíciója mellett a bal oldalon is jó teljesítményt tud nyújtani. Utóbbi argentin játékosról Van Daele elmondta, hogy bár hatalmas hírverést kapott, ő 19 évesen még nem várható, hogy azonnal beverekszi magát a kezdőbe. Szintén érdekes igazolás a védelembe Braun, akire szintén hosszabb távon várhat komoly feladat a csapatban. A sportigazgató kiemelte, hogy jó fizikai adottságokkal rendelkezik és nagyon jó a passzjátéka. Christie-Davis remek életrajzzal rendelkezik, hiszen nagy csapatok utánpótlásában nevelkedett és Belgiumban is szerepelt már Bernd Storck kezei alatt. Ő már azonnal bekerülhet a kezdőbe. Taiwo is újra ott van Dunaszerdahelyen, aki egy sikeres kölcsön után tért vissza és még erősebbé teheti a keretet.

Jan Van Daele újságírói kérdésre kifejtette, hogy nyilván a költségvetésüket nagyban érinti a koronavírus, hiszen a meccsnapi bevételek szinte nullára korlátozódtak az elmúlt évben. Spórolni viszont nehéz, hiszen a játékosok és az alkalmazottak elvégzik a munkájukat még ha nehezebb körülmények között is. A költségeiket az akadémián tudták valamelyest visszavenni, hiszen az utánpótláscsapatok nem edzhetnek. Ennek ellenére mindenki megkapja a fizetését az ifiedzők és a személyzet közül is, hiszen arra jutottak, hogy ebben a helyzetben az emberekbe próbálnak meg befektetni. Fontos, hogy támogassák a DAC körül lévő családokat ilyen módon is, hiszen ez a klub erről is szól. A világjárvány elmúlása után is folytatni akarják a fejlődés útját. A szponzorok sincsenek könnyű helyzetben, hiszen sokan nem tudnak annyi pénzt fordítani a támogatásokra, mint korábban, míg jelenleg az állam sem fordít elég figyelmet a sportra. A belga szakember szerint jelen helyzetben pedig a sport is segíthet feldobni a mindennapokat és reméli, hogy hamarosan visszatérhetnek a szurkolók a stadionba és újra élvezhetik a sportolók teljesítményét. "Erősebben, jobban és nagyobban szeretnénk kijönni a koronavírusos helyzetből" – tette hozzá a sportigazgató.

A klub nevében Van Daele köszönetet mondott a szurkolóknak, akik jelen helyzetben is megvették a szezonbérleteket és támogatják a csapatot: "Reméljük hamarosan itt lehetnek a stadionban." Egy kérdés után szó esett a prémiumokról is. A játékosok fix fizetése mellett a bajnoki cím és a kupagyőzelem is érhet bónuszokat. Minden esetben előtérbe vannak helyezve a csapatszintű jutalmak, hiszen azok fontosabbak, mint az egyéni sikerek.

Kérdésünkre, hogy sikerült-e minden tervezett pozícióra erősíteni, a sportigazgató úgy válaszolt, hogy a céljuk az volt, hogy minden pozícióra legyen két megfelelő játékosuk. Ennek függvényében votlak távozók és érkezők is. Jelenleg van a keretben húsz mezőnyjátékos, így ez sikerült és természetesen kapusposzton is megvannak. Nem akartak komolyabban belenyúlni a keretbe, hiszen a remek szezonkezdés során is látszott, hogy elég erős a csapat. Az érkezők közül Christie-Davist nevezte meg, aki azonnal erősítést jelent, valamint a kölcsönből visszatérő Taiwo az, akinek sok tapasztalata van a Fortuna Ligában, a fiatalok pedig idővel léphetnek majd fontos pozícióba. "Reméljük, hogy nagyobb lesz a küzdelem a csapatba kerülésért" - zárta Jan Van Daele.

Bernd Storck sajtótájékoztatón elhangzó szavait ebben a cikkünkben foglaltuk össze, Kalmár Zsolt nyilatkozatát pedig itt olvashatják el. Az esemény pedig ide kattintva teljes egészében visszanézhető.

Fotó: facebook.com/fcdac