Felvidék

Vitatható büntetővel mentett pontot a hosszabbításban a DAC


A Fortuna Liga 19. fordulójában a Trencsén megújult stadionjában lépett pályára a DAC.

A hazaiaknál ott volt a kezdőben a palásti Križan Richard. A vendégeknél Bernd Storck húzott néhány meglepőt. Három belső védő volt ott a kezdőcsapatban, Kružliak, Beskorovainyi és Müller személyében. Utóbbi rendre előrehúzódott a védekező középpályás pozíciójába, ha a DAC lendült támadásba, ha viszont a Trencsénnél volt a labda, akkor visszazárt két társa közé a védelem tengelyébe. A jobboldali szárnyvédő Blackman, a bal oldali Andzouana volt, akinek Balić többször is visszasegített a védekezésben. A középpályán a már említett horvát mellett Christie-Davis és Kalmár játszott, a csatársorba pedig Nicolaescu került Ramirez mellé. Az utolsó felkészülési mérkőzésen hiányzó Schäfer, Njie, Divković trió a kispadon kezdett.

A szerdahelyi védelem nem muzsikált a legjobban az elején. A 6. percben egy jobboldali beadás Kružliakról csorgott a kapu mellé, majd Corryn lőtt távolról, amit szögletre mentett Jedlička. A sarokrúgás a rövidre érkezett, ahol Čataković tudott lőni, de a felső lécet találta telibe.

Ezt követően feljavult a DAC játéka, előbb Kalmár indult meg jól, de fölé lőtt, aztán Nicolaescu próbálkozott, a kipattanót Müller lőtte rá, két perccel később pedig Andzouana lőtt az oldalhálóba. A vendégek védelme viszont ekkor sem stabilizálódott, a 27. percben a trencséniek balról szépen mozogtak befelé, végül Corryn passza után Kadák teljesen üresen lőtt a tizenhatoson belül és nem hibázott, 1-0.

Két perc telt el, amikor Corryn remekül indult meg a balszélen, középre adott, ahol Demitra remekül érkezett és növelte csapata előnyét, 2-0. Jedlička nem tehetett a gólokról a védelem mindkét esetben kiszolgáltatott helyzetbe hozta őt.

A 37. percben Corryn megsérült és le is kellett cserélni, a helyére beálló saját nevelésű, 17 éves Gaži pedig azonnal gólt lőhetett volna, de csak az oldalhálót találta el egy csel után. Az első félidő ráadásában Jedličkának akadt még védenivalója, szögletre ütötte Čataković szabadrúgását.

A szünetben nem meglepő módon cserélt Storck. Divković Andzouanát váltotta, így visszaállt a négyvédős rendszerbe a DAC. Beskorovainyi lett a balhátvéd, míg középen Kružliak és Müller játszott, a jobboldalon természetesen Blackman foglalta el a helyét. A középpályán a Christie-Davis, Balić, Kalmár trió állt össze, a horvát játszott a védelem előtt. Elöl pedig Divković, Ramirez és Nicolaescu próbált veszélyt teremteni. A hazaiaknál az első félidőben ápolást kérő Kadákot Zubairu váltotta.

Az első helyzet egy szöglet után alakult ki a második félidőben. Ramirez jutott végül el a lövésig, de csak az előtte álló védőt találta el. Az 55. percben a venezuelai csatár lépett ki a védők közül és Križan szorításában nem tudott elég erősen lőni. A csatár büntetőt reklamált, de a játékvezető nem fújt a sípjába. Rögtön ez után viszont jött is a gól, Christie-Davis jobboldali beadását Nicolaescu fejelte szépen a kapuba, 2-1.

Gyorsan válaszolhattak volna a hazaiak, de Jedlička védett. A 60. percben egy szöglet után Zubairu buktatta Kalmárt, amiért tizenegyest ítélt Kružliak játékvezető. A büntetőt a sértett magabiztosan értékesítette, 2-2. Öt perc alatt egyenlített a DAC.

A 67. percben Čataković szép lövését tornázta ki a vinkliből Jedlička. Három perccel később egy szép hazai kombináció után a bosnyák támadó a tizenhatoson belül Zubairu visszatett labdáját már be tudta lőni a kapuba, 3-2.

Öt perccel később Kalmár éles szögből nem talált kaput. Ez után Balić és Nicolaescu helyére Schäfer és Taiwo állt be. Divkovićé volt a következő veszélyes lövés, de ő is célt tévesztett. A 83. percben Demitra lőtt nagy helyzetben, de Jedlička újabb szép védést mutatott be.

A hosszabbítás utolsó percében Taiwo belépett Slávik elé és ellökte a védőt a tizenhatoson belül, de mindketten elestek, a játékvezető pedig büntetőt ítélt. A hazaiak természetesen hevesen reklamáltak és volt is alapja mondandójuknak. A tizenegyest Ramirez lőtte a kapuba, de Kružliak megismételtette a lövést, de a támadó újra ugyan oda lőtte a játékszert, 3-3. Döntetlennel zárult a megújult trencséni stadion első összecsapása.

A Dunaszerdahely első félidei taktikája nem bizonyult eredményesnek, a szünet után viszont már stabilabban játszottak Blackmanék. A mérkőzés ennek ellenére hozhatott volna hazai győzelmet is. A szlovák bajnokságban megszokott bírói tévedések most a megszokottól eltérően a DAC-nak kedveztek. Jobb helyzetkihasználásra és stabilabb védekezésre lesz szüksége a sárga-kékeknek a folytatásban, ha utol akarják élrni a Slovant.

Fortuna Liga, 19. forduló:

AS Trenčín-FC DAC 1904 3-3 (2-0)
Trencsén, v.: Kružliak (Hancko, Jekkel)
Gólszerzők: Kadák (27.), Demitra (29.), Čataković (70.) ill. Nicolaescu (56.), Kalmár (61.) - büntetőből, Ramirez (95.) - büntetőből
Sárga lap: Kadák (32.), Pirinen (45.), El Mahdioui (47.), Zubairu (60.), Čataković (77.), Križan (84.) ill. Balić (21.), Blackman (45.), Kalmár (80.), Beskorovainyi (84.), Müller (87.)

Trencsén: Šemrinec - Slávik, Križan, Šulek, Pirinen - El Mahdioui - Demitra, Kadák (Zubairu 46.), Roguljić (Ikoba 60.), Corryn (Gaži 38.) - Čataković
DAC: Jedlička - Kružliak, Müller, Beskorovainyi - Blackman, Balić (Schäfer 76.), Christie-Davis, Kalmár, Andzouana (Divković 46.) - Nicolaescu (Taiwo 76.), Ramirez

Miután a Slovan szombaton döntetlent játszott a Rózsahegy otthonában a két csapat közt maradt az ötpontos különbség.

További eredmények:

FC Spartak Trnava-FK Senica 1-0
MŠK Žilina-FC ViOn Zlaté Moravce 4-1
MFK Ružomberok-ŠK Slovan Bratislava 0-0
FK Pohronie-MFK Zemplín Michalovce 1-1

A Fortuna Liga tabelláját ide kattintva tekinthetik meg.

Fotó: facebook.com/fcdac