Felvidék

Kalmár Zsolt a Fortuna Liga legjobbja


Nem volt ellenfele a DAC csapatkapitányának.

A Szlovák Labdarúgó-szövetség (SZLSZ) és a Pravda napilap hagyományos szavazása 28. kiírásának eredményeit, amelyen Szlovákia 2020-as esztendejének a legjobb játékosa kerül díjazásra, március 25-én, csütörtökön hozzák nyilvánosságra. Tavaly Milan Škriniar diadalmaskodott, idén pedig a díjra esélyes tíz labdarúgó között kizárólag idegenlégiósokat találunk – olvasható a DAC honlapján.

Az Év játékosa-szavazásának keretén belül a bajnokság csapatainak és a válogatottak vezetőedzői, továbbá a SZLSZ képviselői további három kategóriában adták le a szavazataikat: a Fortuna Liga legjobb játékosa, az Év edzője és Szlovákia legjobb 21 éven alatti játékosa (Peter Dubovský-díj).

Eddig egyetlen kategória eredménye ismert: a Fortuna Liga legjobb játékosának a DAC csapatkapitányát, Kalmár Zsoltot választották. Zsolti 83 ponttal, meggyőző fölénnyel diadalmaskodott a második helyezett Slovan-kapus, Dominik Greif előtt. Kalmár a szlovén támadót, Andraž Šporart váltotta a trónon. Andrija Balić a megosztott 6. helyen végzett 4 szavazattal.

A Fortuna Liga legjobb játékosa 2020-ban:
1. Kalmár Zsolt (DAC Dunaszerdahely) 83, 2. Dominik Greif (Slovan Pozsony) 55, 3. Dávid Hrnčár (ViOn Aranyosmarót) 11, 4. Rafael Ratao (Slovan Pozsony) és Dávid Strelec (Slovan Pozsony) 5, 6. Myenty Abena (Slovan Pozsony), Filip Balaj (ViOn Aranyosmarót), Andrija Balič (DAC Dunaszerdahely) és Vernon De Marco (Slovan Pozsony) 4, 10. Holman Dávid (Slovan Pozsony), Nono (Slovan Pozsony) és Samuel Petráš (MŠK Zsolna) 3. Összesen 25 játékos kapott szavazatot.

„Remek érzés és nagy megtiszteltetés, hiszen három és fél éve futballozom Dunaszerdahelyen, és ez idő alatt sikerült előre lépnem, aminek köszönhetően az év játékosának választottak. Magyarországon tizenhét esztendősen én lettem az Év tehetsége, azóta ez az első egyéni díjam. Boldog vagyok, amiért a szakértők felfigyeltek a teljesítményemre és nagyon hálás vagyok ezért az első helyért” – jelentette ki Kalmár Zsolt, aki 2017-ben kapott első ízben szavazatokat (14. hely 3 ponttal). Az elmúlt két évben egyaránt a 4. helyen végzett: először 14, majd 21 pontot gyűjtött.

A 2020-as esztendő legjobb edzője az ifj. Ján Kozák (Slovan Pozsony), Pavol Staňo (MŠK Zsolna), Vladimír Weiss (Grúzia válogatottja) hármasból kerül ki. A DAC szakvezetője, Bernd Storck 20 ponttal az említett hármas mögött a 4. helyen végzett.

Fotó: facebook.com/fcdac