Felvidék

„Jó úton járunk a csapatépítésben”


Elégedettek az extraligában elért ötödik hellyel a somorjai női kosárlabdaklubban

Amit szezon előtt célként tűztek ki maguk elé a csallóköziek, azt szinte maradéktalanul teljesítették: légiósok nélkül, csak hazai játékosokra támaszkodva, nemegy saját nevelésű fiatalt a csapatba építve éppenhogy lemaradtak az éremcsatákról. „Elégedettek vagyunk az 5. hellyel, ez reális. Az első négy csapatban külföldiek is szerepeltek, mi jóval kisebb költségvetéssel dolgoztunk, és sokkal fiatalabb volt a gárdánk” – nyilatkozta az Új Szónak Suja Tímea, a somorjaiak rutinos játékosa és egyben másodedzője.

A jelenleg is zajló döntő két résztvevője, a pöstyéniek és a rózsahegyiek, illetve a végül bronzérmes kassaiak esetében a fentiek megszokott dolognak számítanak, a besztercebányai ŠKP némileg kilóg a sorból. A város nagyobb játékerőt képviselő extraligás klubja ugyanis a szezon hajrájára két amerikai légióst szerződtetett. „Szerintem ha ők nincsenek, megnyertük volna sz ŠKP elleni negyeddöntőt. Sőt, ha a hazai meccsen nem sérül meg korán kezdő centerünk, Romana Vyňuchalová, akkor még így is behúztuk volna legalább a somorjai találkozót. De így is nagyon izgalmas mérkőzés volt, az egész jó szezonért megérdemeltük, csak a hajrában veszítettünk (51:59). Aztán utána, a helyosztókon is jól teljesítettünk” – mondta Suja.

Utóbbiak konkrétan a besztercebányai UMB (72:64, 73:31) és a poprádiak (102:64, 74:57) kétszeri legyőzését jelentették, és az így megszerzett ötödik helyet az extraligában.

„Ekkorra négy, 2004-es és 2006-os születésű játékosunk vált mondhatni stabil csapattaggá. A 10 perchez közelítő meccsenkénti játékidő 15 évesen nem kevés. A szezon végére már az edzéseken sem lehetett akkora különbséget látni az utánpótlásból érkezettek és az idősebbek játéka között. A fiatalok becsülettel, kitartóan gyakoroltak, számukra ez volt a legfontosabb, a pályán pedig látszott is, mennyit fejlődtek. Jó úton járunk. Ha szeretnénk emelni a szlovák bajnokság színvonalát, annak ez a módja. Persze, lehetnek egy csapatban légiósok, a szezon elejétől, úgy, hogy példaképként nézhessenek fel rájuk a fiatalok, de annak kevésbé látom értelmét, hogy a tapasztalatszerzés miatt is fontos meccseken vegyék el tőlük a játékperceket a külföldiek” – magyarázta a 38 éves irányító.

És persze az sem árt, ha van a csapatban egy-két rutinos kosaras, vetettük közbe. „Majd elválik, milyem modon maradok a csapat mellett. Tavaly is szabad folyást hagytunk a dolgoknak, meglátjuk, beszállok-e az edzésekre, és ha igen, hányra, vagy csak a kispadon leszek ott Diósi Albert tanár úr, vezetőedzőnk mellett. Mindenesetre hivatalosan még nem vonultam vissza” – tette hozzá Suja.

fotó és forrás: ujszo.com