Felvidék

Borkóstoló helyett íjászverseny


Íjászversenyt tartottak a somorjai borászatban

Csallóközt a Rétisas Íjászklub képviselte

Május végén az éberhardi íjászklub szervezésében nagyszabású versenyt tartottak Somorján, a Bartal borászat területén.

 

A határban és a szőlőben felállított 26 állomáson az ország minden tájáról idesereglett csapatok mérték össze tudásukat, tesztelték rátermettségüket. A rendezvény az Örömíjászat nevet viselte, és tényleg az is volt. A csallóközi régiót a bősi Rétisas Íjászklub képviselte, akik népes csapattal érkeztek, és nem is távoztak üres kézzel.

A csapatok folyamatosan váltották egymást, haladtak egyik állomásról a másikra. Mindenhol más-más akadállyal találkoztak, a sikerhez fel kellett vonultatni az íjászat teljes repertoárját. Hol közelebbről, hol távolabbról lőttek: 3D-s állatfigurákra, ügyességi célpontokra, technikai akadályokra, miközben rengeteget gyalogoltak a hatalmas területen.

A hosszú, embert próbáló, testet és lelket egyaránt megviselő verseny után a bősiek vezetője, edzője, Nagy Imre a részletekről mesélt az Új Szó riporterének:

„A Rétisasok nevű egyesület 10 éve alakult. Egy gyermekkori álmom vált valóra ezzel, hiszen kisgyermekként szinte mindenből íjat fabrikáltunk, és nagyon megszerettem ezt a sportot. Aztán az internetnek köszönhetően rábukkantam egy névrokonomra, egy hajdúnánási íjkészítő mesterre. Az ő tanácsait követve kezdtem népszerűsíteni ezt a sportágat. Szerencsére a Bősi Amade László Alapiskola partner volt ebben, és lehetőséget biztosított arra, hogy szakkör formájában a fiatal generációnak bemutathassam ennek a sportágnak minden szépségét. A gyerekek élménybeszámolói nyomán egyre több szülő, testvér, anyuka és apuka döntött úgy, hogy íjat ragad, hiszen a sportérték mellett ez a fajta tevékenység remek lehetőség a szabadidős tevékenységre. Rendszeresen kimozdulunk a hétköznapi robotolásból, jó levegőn, a természetben, családias hangulatban tudunk eltölteni hosszú órákat. Természetesen a sportérték is megvan, hiszen az íjászat fegyelemre is nevel, megtanulunk vigyázni egymásra, összpontosítani – egyfajta életfilozófiává válik egy idő után. Magyarként pedig a hagyományőrzés is szempont, hiszen köztudottan nyilas nemzet vagyunk. A névválasztásunkkal is ezt szerettük volna alátámasztani, hiszen a rétisas a Kárpát-medence kihalófélben lévő őshonos madara. Évente 20-22 versenyen veszünk részt, hazai és nemzetközi vonalon is. Az önkormányzat és a szülők hathatós támogatásával kimagasló eredményeket tudunk felmutatni. Kedvenc megmérettetésünk az úgynevezett 5+1-es bajnokság, ami Szlovákia déli régiójának íjászklubjait vonultatja fel. Hat helyszínen (Csallóközaranyos, Vágtornóc, Udvard, Ógyalla, Kamocsa és Érsekújvár) zajlik ez a pontozásos verseny, ahol remek barátságok szövődnek. Különféle kategóriákban, különféle fegyverekkel lövünk (csigás íj, tradicionális íj, olimpiai reflexíj stb.) – magyarázta Nagy Imre. – A mostani versenyről három értékes díjat is elhoztunk: Csomor Márk és Velsitz Attila első, míg Fekete Zoltán második lett kategóriájában,  valamint az egész csapat jól szerepelt, ezért Somorja határában  is felhangzott az imádság: A bősi rétisasok nyilaitól ments meg, Uram, minket…”

forrás: ujszo.com