Felvidék

Jubileumi nemzetközi minifocitorna Komáromban


Az Ógyallai és az Aranyosmaróti Speciális Alapiskola kezdeményezésére nemrég rendezték meg Komáromban az értelmileg sérült gyerekek minifocitornáját

A tornán 3-3 magyar és szlovák tannyelvű szlovákiai speciális alapiskola és egy magyarországi speciális iskola vett részt Mosonmagyaróvárról. A rendezvény hátterét a komáromi futballklub biztosította.

A speciális alapiskolák nemzetközi találkozóinak hagyományai vannak, ez a mostani a jubileumi tizedik rendezvény, tájékoztatta lapunkat Misák Zoltán, az Ógyallai Speciális Alapiskola igazgatója.

„A komáromi minifocitorna a legnépszerűbb sportágban valósul meg, de korábban voltak más, társadalmi témájú nemzetközi találkozóink is, pl. kulturális, honismereti rendezvények. Tanulóink meglátogatták a hasonló iskolákat Lengyelországban, Németországban, Magyarországon és Szlovéniában. A komáromi összejövetel ötletével az aranyosmaróti testvériskolánk igazgatónőjével, Zita Záhorskával a KFC vezetőségéhez fordultunk. A klubvezetésnél megértésre találtunk, és Szüllő Béla alelnökkel együttmegszerveztük ezt az emlékezetes napot a lila-fehérek pályáján. Hálásak vagyunk és köszönetet mondunk a KFC vezetőségének a segítségéért és az anyagi támogatásért. Külön köszönet azért, hogy tanulóink találkozhattak a sikeres II. ligás csapat játékosaival és beszélgethettek velük.”

A beszélgetésünkbe bekapcsolódott a másik kezdeményező, Zita Záhorská is.

„A gyerekeknek és nekünk is ünnep volt ez az esemény. A nemzetközi találkozók – természetesen a hazaiak is – jó hangulatúak, vidámak és lélekemelők. Az emberek összetartozását sugallják, s függetlenül attól, hogy a gyerekek különböző nyelveken beszélnek, mindig megértik egymást, és öröm sugárzik a szemükből. A gyerekek öröme a mi igyekezetünk jutalma” – mondta vidám arccal az igazgatónő.

A minifocitorna élvezetes volt, mindenki beleadott mindent, a szurkolók is. A rendezők a vélt erőviszonyok szerint két hármas csoportot alkottak, amelyekben minden csapat játszott mindenkivel. A csoportkör után az első helyen végzők mérkőztek meg az első helyért, a második helyen végzők a második helyért, s ugyanígy dőlt el a 3. hely sorsa is.

forrás:ujszo.com