Felvidék

Hazai éremhalmozás a Komáromi Nagydíjon


Minden szempontból jól sikerült a járvány utáni első, megszorítások nélkül megrendezett kajak-kenu Komáromi Nagydíj

Az, hogy a múlt hétvégén szép időjárás és kedvező vízállás fogadta a végül 409 versenyzőt számláló mezőnyt, megfelelő alapot szolgáltatott a 64. Komáromi Nagydíj futamaihoz. Ezekből összesen 120-at rendeztek a két nap alatt, 500, 2000 és 5000 méteren – a legtöbbet természetesen a legrövidebb, olimpiai távon.

„Nagyon örültünk neki, hogy a gyerekek mindkét nap emberekkel teli töltés előtt állhattak föl a dobogóra. Idén már nem volt semmilyen járványügyi megszorítás, ennek is köszönhetően 25%-kal több versenyző látogatott el Komáromba” – mondta el az Új Szónak Demin Viktor versenyigazgató.

Az egykori profi kajakos a vendéglátó klub elnökeként is fogadhatta a gratulációkat, ugyanis a megnövekedett konkurencia ellenére is taroltak az egyesület sportolói: 9 első, 13 második és 18 harmadik helyükkel, azaz 40 dobogós helyezésükkel az éremtáblázat első helyén végeztek. Összehasonlításképpen: a csapatok versenyében második nyitranovákiak 17 érmet tudtak felmutatni a 27 klubot számláló mezőnyben, ahol Dél-Szlovákiát még az érsekújváriak (11 érem), a somorjaiak (8), a vágsellyiek (4), a nánaiak (3), a párkányiak (3) és a kulcsodiak (1) képviselték.

„Ha a pontszámítást vesszük alapul, 357-tel végeztünk az élen, a pozsonyi Slávia UK 151-gyel lett második. A lányoknál mindemellett így is a budapesti KSI tarolt, amely a legnagyobb női kajak-kenu klub. Ez a mi lányainknak is nagyon jó motivációt jelentett, saját bőrükön tapasztalhatták meg, milyen a világszínvonalon teljesítő riválisok ellen versenyezni” – jegyezte meg Demin.

Érdekesség, hogy a kenusoknál a szicíliai egyesület versenyzői vitték a prímet – de például a Halmo Béláról, az első komáromi vb-résztvevőről elnevezett vándorkupát is egy szardíniai ifi vihette haza. Rajtuk kívül a padovaiak jöttek még Olaszországból, akik szintén nem vesztek el a szlovákiai és magyarországi klubok kajakosai, kenusai közt.

Az utánpótláskorúak kategóriái mellett a felnőttek is rajthoz állhattak a Komáromi Nagydíjon. Végül indultak a hazai nagyágyúk is, az 500 méteren rendezett számot Botek Ádám nyerte Vlček Erik és Gacsal Ákos előtt.

„Nagy megtiszteltetés volt, hogy olimpikonjainkat is köszönthettük a mezőnyben, jelenlétükkel is növelték a verseny színvonalát” – szögezte le Demin, hozzátéve, rendezőként is csak a legjobbakat tudja elmondani a viadal 64. évfolyamáról. –
Összeszokott csapat dolgozott azon, hogy minden jól menjen a hétvégén, mi már olvassuk egymás gondolatait. Megkönnyítette a szervezést, hogy minden visszatérhetett a pandémiás időszak előtti megszokott medrébe. Reméljük, jövőre hasonlóan sikeres lesz a folytatás is.”

Forrás: ujszo.com