Felvidék

Nemzetközi ifitorna Komáromban


A Felvidék adott otthont idén a Kárpát-medencei Labdarúgó Akadémiák szövetsége által életre hívott ifitornának

A Kárpát-medencei Labdarúgó Akadémiák szövetségének kezdeményezésére július második felében a Komáromi Futball Club rendezésében az U14-es korosztály számára nemzetközi ififocitormát rendeztek, amelyen öt ország – Szlovákia, Magyarország, Románia, Szerbia és Csehország – korosztályos csapatai vettek részt.

A Summer Cup elnevezésű tornán Szlovákiából három csapat (KFC, DAC, Slovan Bratislava) Magyarországról kettő (Puskás Akadémia, Győr), Romániából a Csíkszereda, Szerbiából a Topolya, Csehországból pedig a Vítkovice együttese vett részt. A nyolc csapatot két négyes csoportba sorolták, amelyekben minden csapat játszott mindenkivel, majd következtek a helyosztók. A meccsek 35 percesek voltak, egy félidővel.

A KFC stadionjában összegyűlt focirajongók számára egyértelmű volt, hogy a gyerekek mennyire szeretik a focit, fiatalságuk ellenére komolyan veszik a játékot, sokat gyakorolnak, s alázatosan örülnek a jó játéknak, és az abból származó sikernek. A 13–14 éves gyerekek komoly technikai tudással rendelkeztek, élmény volt nézni, ahogy cseleznek, szerelnek, védekeznek, szabadrúgást fognak, s hogy fogják a fejüket, ha kihagynak egy ziccert vagy tizenegyest. Egyetlen színészkedés sem volt a két nap alatt a pályán, sem időhúzás, sem csúnya beszéd. De könnyek néha hulltak, ha valakinek akaratlanul megrúgták a bokáját vagy ráléptek a lábfejére, és nem tudta folytatni a játékot. A szakembereket pedig talán kissé meglepte a tény, hogy csoportkörmérkőzéseken a romániai Csíkszereda és a szerbiai Topolya végeztek az első helyen. Igaz, a tornát végül a pozsonyi Slovan nyerte.

Az eredményhirdetés is megható és lélekemelő volt. Minden játékos kapott egy icipici emléktárgyat – egy hófehér szalagot, amelyen az ifitorna adatai voltak rögzítve –, amely emlékezteti majd a szereplőket a komáromi Nyári Kupára. Minden csapat oklevelet kapott a helyezéséről, az első három helyezett pedig átvehette a megérdemelt serleget Baráth Györgytől, a KFC elnökétől. Díjazták a legjobb játékosokat is. A legjobb kapus Balog Barnabás (Puskás), a legjobb góllövő Vajagics Dávid (Topolya) lett, a focitorna legjobb játékosának járó díjat pedig az apró termetű, ördöngősen cselező tízes, Leo Hofstadter (Slovan) vehette át.

A dobogós csapatok edzői mondták:

Kovács Tamás (Csíkszereda): „Nagyon jó hangulatú, jól szervezett ifitorna volt. A gyerekek szívvel-lélekkel játszottak a tikkasztó hőségben is, ami kellemesen meglepett mindenkit. Mi a torna folyamatában ébredtünk rá, hogy dobogós helyre is esélyesek vagyunk. A végén azonban nem tudtuk azt a jó teljesítményt nyújtani, amit a csoportmérkőzéseken mutattunk, de a bronzérem megszerzése szép eredmény. Szép élményekkel megyünk haza.”

Deák Előd (Topolya): „Amikor Komáromba érkeztünk, nem ismertük az erőviszonyokat. A csoportkörben jól szerepeltünk, az első helyen végeztünk, úgy tűnt, hogy a Nyári Kupát meg is nyerhetjük. A pozsonyi Slovan azonban a döntőben nyújtotta a legjobb teljesítményét Komáromban, s így ezüstérmesek lettünk. De a legfontosabb az, hogy együtt voltunk, s színvonalas ifitornán szerepeltünk. Emlékezetes lesz számunkra a komáromi szereplés, jó érzésekkel térünk haza.”

Adam Chvíla (Slovan): 
„A csoportkörben nehezen lendültünk játékba, nem gondoltuk, hogy mi visszük haza a kupát. A srácok azonban egyre jobban játszottak, jó volt a csapatszellem, és egy kis szerencsével, tizenegyesekkel a döntőbe jutottunk. A döntőben az egyik legjobb csapat ellen, a topolyaiakkal játszottunk, gólhelyzeteinket kihasználtuk és győztünk. Sikerünkben nem kis szerepe van népes szurkolótáborunk biztatásának, amely eljött támogatni a jövő focistáit.”

forrás: ujszó.com