Felvidék

Slovan- és DAC-uralom a top 10-ben


Ők a Fortuna Liga legdrágább játékosai

Az év végéhez érve a mértékadó Transfermarkt.com frissítette a Fortuna Liga játékosainak piaci értékét. A lista első tíz helyezettje között csakis Slovan- és DAC-játékosokat találunk, de a 20 legértékesebb labdarúgó közé is csak egy-egy nagyszombati és rózsahegyi fért be az említettek mellé.

Az első négy helyet a Fortuna Liga listavezetőjének labdarúgói bérelték ki maguknak. Ketten osztozkodnak az első helyen: Giorgi Chakvetadze és Tigran Barseghyan is egyaránt 2,2 millió eurót ér. A grúz középpályás az aktuális idény előtt érkezett Hamburgból, ez idő alatt pedig 12 bajnokin két asszisztot jegyzett, a Bajnokok Ligájában és a Konferencia Ligában pedig további ötöt. A jelenleg sérüléssel bajlódó örmény csapattársa januárban csatlakozott a pozsonyiakhoz, a tavasz folyamán pedig 10 bajnokin 4 gólt és 2 gólpassz ért el. A Fortuna Liga aktuális idényében 13 mérkőzésen hozta ugyanezt a mutatót. A nemzetközi porondon 2 gól és 2 gólpassz a mérlege.

A dobogó legalsó fokán Jaromír Zmrhal áll 1,7 millió euróval. A 29 éves cseh középpályás tavaly nyári érkezése után azonnal alapemberré vált Pozsonyban. Az előző szezonban 28 bajnokin 8-szor rezegtette meg az ellenfelek hálóját, valamint 4 asszisztot is kiosztott. Az idei idénye picit visszafogottabb – 13 bajnokin 2 gól és 2 gólpassz a termése.

A veterán Juraj Kucka következik a sorban. A Genoát, az AC Milant, a Trabzonsport, a Parmát és a Watfordot is megjárt középpályás pályája csúcsán 9 millió eurót ért, most 35 évesen 1,5 millió áll a neve mellett. A válogatott labdarúgó még ennyi idősen is bizonyítja, hogy meg sem kottyan neki a szlovák élvonal irama, Vladimír Weiss vezetőedző bizalmát pedig 14 mérkőzésen 4 góllal hálálta meg.
Az ötödik helyen már a DAC egy labdarúgóját találhatjuk, az viszont sokaknak meglepetésként szolgálhat, hogy épp Zeljko Gavrić az. A 22 éves szerb szélső 4,5 milliót ért, amikor 2021-ben a Crvena Zvezdától a Ferencvároshoz igazolt, amikor pedig ősszel kölcsönadták a dunaszerdahelyieknek, 1,5 millió volt a piaci értéke. Mivel a magyar bajnoknál nem sok lehetőséget kapott, valamint a sárga-kékeknél csupán 8 bajnokin (1 gól, 1 assziszt) és 1 kupameccsen (2 gól) lépett pályára, a piaci értéke 1,2 millió euróra csökkent.

A hatodik és hetedik helyet is DAC-játékosok foglalják el: Nikola Krstović és Kalmár Zsolt érteke is 1 millió euró. Krstović nemcsak a sárga-kékek, hanem a Fortuna Liga jelenlegi legjobb formában lévő támadója. Már az előző idénye sem alakult rosszul (26 bajnokin 9 gól és 4 assziszt), az ideiben viszont szárnyal: 17 ligamérkőzésen 11 gólt és 3 gólpasszt jegyzett, a kupában 2 meccsen háromszor köszönt be az ellenfeleknek, a Konferencia Ligában pedig 6 találkozón 5 gólt szerzett. Az ilyen mutatók könnyen felkeltik a külföldi klubok érdeklődését, így meglepő lenne, ha a DAC az elkövetkező átigazolási időszakokban meg tudná tartani játékosát.

A 27 éves Kalmár már évek óta a dunaszerdahelyiek ikonjának számít, és egyúttal a Fortuna Liga ikonikus játékosának is tartják. Tavaly márciusban súlyosan megsérült, ezért a teljes 2021/22-es idényt kihagyni kényszerült. Az aktuális szezonban viszont fokozatosan visszatért a pályára, és már első bajnokiján bizonyította, hogy nem felejtett el futballozni – az aranyosmarótiak hálóját szabadrúgásból vette be. Az ősz folyamán minden sorozatot figyelembe véve 18 mérkőzésen lépett pályára sárga-kék színben, ezeken pedig 7 gólt és 1 gólpasszt szerzett. Teljesítményének köszönhetően a magyar válogatott keretébe is visszakerült, sőt, a görögök elleni barátságos találkozón ő szerezte a győztes gólt.

A top 10-et Slovan-játékosok zárják: a nyolcadik helyre rangsorolt venezuelai Eric Ramirez korábban két idényt is lehúzott Dunaszerdahelyen, ahol 54 bajnokin 23 gól és 9 assziszt volt a mérlege. Tavaly 1,75 millió euróért leigazolta a Dinamo Kijev, de nem tudta beváltani a hozzá fűzött reményeket. Négy bajnoki és egy gól után a spanyol másodosztályú Sporting Gijónnál próbált újra lendületbe kerülni, de 12 mérkőzésen egyszer sem tudott betalálni. Az aktuális idényre visszatért kölcsönbe a Fortuna Ligába, régi formáját viszont még nem sikerült visszanyernie: 16 bajnokin elért 3 találata és 1 gólpassza elég soványnak mondható, emiatt pedig Vladimír Weiss többször is bírálta. Viszont dicséretet is kapott tőle – a Konferencia Ligában szerzett három góljának is köszönhetően a Slovan megnyerte csoportját, így továbbjutott a nyolcaddöntőbe. Amikor 2021 nyarán Ramirezt leigazolta a Dinamo, 2 millió eurót ért a játéka, jelenleg viszont csak 900 ezerre taksálja a mértékadó portál.

A 9. és 10. hely ugyancsak megosztott: Aleksandar Cavrić és Andre Green piaci értéke is 750 ezer euró. A 28 éves Cavrić 2016 óta játszik Pozsonyban, ez idő alatt pedig az égszínkékek alapemberévé vált. A jelenleg futó idényben 17 bajnokin 7 góllal segítette csapatát. Klubtársa, a 24 éves Green szolgálataira nem tartottak igényt Angliában, a pozsonyiak viszont számítanak rá. Noha teljesítménye hullámzó, a pályán gyakran tud váratlant húzni. A bajnokságban idén 13 mérkőzésen 2 gól és 1 assziszt a mérlege.

Nem fért be az első 10-be az Atlético Madridtól nagy reményekkel igazolt, de eddig messze az elvárások alatt teljesítő Ivan Saponjić, akinek az értékét 700 ezer euróra taksálja a Transfermarkt. A 12. és 15. helyen négyen osztozkodnak: Vernon De Marco, ifj. Vladimír Weiss (mindketten Slovan), Dominik Kružliak (DAC) és Milan Ristovski (Spartak Trnava) játéka is 600 ezer eurót ér. A 16. a Slovan megbízható védője, Myenty Abena (575 ezer euró), majd következnek ketten 550 ezerrel: a Slovan kezdőcsapatába magát beverekedni képtelen David Hrnčár, valamint a DAC görög védőoszlopa, Spyros Risvanis. Az első 20-ast négyen zárják: Kyriakos Savvidis, Dominik Takáč (mindketten Spartak Trnava), David Ďuriš (Žilina) és Alex Pinto (DAC) értékét is 525 ezer euróra taksálja a Transfermarkt.

A DAC-nál még Eric Davis, Miroslav Káčer és Andrija Balić (500 ezer) értéke éri el legalább a félmillió eurót.

forrás: parameter.sk