Felvidék

Vízkereszt Maraton – más köntösben


A szokottnál néhány nappal későbbi időpontban, két év kihagyás után újra megrendezik szombaton a Gútai Vízkereszt Maratont és Félmaratont

Délelőtt tízkor ezúttal is harci ágyú indítja útjára a mezőnyt a vásártérről.

„Ennél alább nem adjuk. A rajtpisztolyt helyettesítő ágyúdörej elengedhetetlen – jegyezte meg érdeklődésünkre Zsélyi Zoltán, aki feleségével, Katalinnal – és legalább húsz lelkes közreműködővel – szervezi a maratonfutók idei első jelentős versenyét. – Nagyon elégedett vagyok az érdeklődéssel, előzetesen mintegy 180 futó jelezte részvételét, ez a szám még 30-40 indulóval nőhet a rajtig. Félmaratonra száznál több a jelentkező, a többiek a hagyományos, 42 195 méteres távra vállalkoznak. Idén nem lesz váltófutás és minimaraton sem. A körülmények az egyszerűség felé visznek bennünket. A koronavírusos megszorítások előtt utoljára 2019-ben volt Vízkereszt Maraton. Régen a létszámra törekedtünk, úgy véltük, ez mutat nívót versenyünkről, idővel kiderült, hogy januárban ez nem fokozható a végtelenségig. Elégnek tűnik a maximum 220 futó részvétele. Versenyközpontunk a kultúrházból átkerült a magyar alapiskola éttermébe, ami szintén egyszerűsítette helyzetünket. Más szervezőktől tudjuk, hogy a Covid-járvány után megcsappant az indulók létszáma, mi is számolunk ezzel. Így is 4 ország futói jelentkeztek. Időpontunk is megváltozott, kissé távolabb kerültünk vízkereszt ünnepétől, de így egyszerűbb mederben, kevésbé erőltetett körülmények között szervezhetünk, mint az ünnepek közötti napokban. Bár a vírushullám minket sem került el, most azon dolgozunk, hogy kikkel pótoljuk a kieső háttérembereket.”

Zsélyi Zoltán elárulta, hogy helyi különlegesség, gútai kattancspaprikás-kalács is vár a mezőnyre. Ahány futó lesz, annyi adag készül.

forrás: ujszo.com