Felvidék

Tekemaratonon Galántán


Nemzetközi tekeversenyt tartottak a felvidéki településen

A galántai tekemaratonon remek teljesítménnyel duplázott, rekordokat produkált a hazai Jozef Butko, kinek győzelmének köszönhetően hazai elsőség született a J&R DIGITAL 2022 tekemaratonon: a nevezett 638 fával, csúcsjavítóként diadalmaskodott a hagyományos óév végi rendezvényen.

A sorrendben 15. mátyusföldi taroláson Csehország és Szlovákia képviseletében összesen 112-en álltak rajthoz a galántai tekecsarnokban, ahol a sorozatos megbetegedések miatt hiányoztak a magyarországi tekézők. Az adventi hangulatban zajló megmérettetés pénteken 14 órakor kezdődött és huszonkilec óra elteltével, szombat este 19 órakor ért véget.

A J&R DIGITAL névre keresztelt megmérettetés résztvevőire egyénenként 120 dobás várt. A modern tekecsarnokba a megszabott idő- rendben érkeztek a versenyzők, akik már korábban a városi tekeklub weboldalán online nevezhettek. A semptei (Šintava) látáskárosultak kezdtek, majd a meghatározott harmonogramnak megfelelően folyamatosan jöttek a többiek.

Figyelmet érdemel, hogy a külföldön is népszerű erőpróba 2006-ban 24 órás tarolásként rajtolt el, s a sorozatos szlovák csúcsjavítások után 2010-ben párját ritkító eredményével (75 óra 1 perc és 42 másodperc, 324 tekéző) a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült.

Péntek este az iglói Peter Valigura került 600 fa fölé, de szombatra virradóra Jozef Butko bravúros teljesítménnyel élre állt, őt már csupán a második helyezett nagymagyari Tóth Richárd (610) tudta megközelíteni.

„A tekemaratonon eddig 2312-en álltak csatasorba, eredményemmel mindenkit felülmúltam. Sikerem értékét növeli, hogy ezúttal csupán hárman tudtunk 600 fa fölé kerülni, ráadásul a galántai pályán eddig legjobb eredménnyel büszkélkedő hazai tekézőt is felülmúltam. Az sem mellékes, hogy jóval éjfél után kezdtem a versenyzést, akkor már huszonkilenc órája voltam talpon. Tíz év után újra abszolút győztes lettem, dupláznia rajtam kívül csupán a vsetíni Radim Metelkának sikerült versenyünkön” – nyilatkozta az Új Szónak kimagasló eredménylistája kapcsán Jozef Butko.

A rendezvényen csatasorba állt a galántaiak kiválósága, az Ausztriában légióskodó Klaudia Pivková is, aki a hölgyek versenyében a harmadik helyen zárt.

A szervezők a férfiak és a nők egyéni versenyének első három helyezettjét serleggel, az abszolút győztest vándorkupával, az összes résztvevőt pedig szuvenírrel jutalmazták.

forrás: ujszo.com