Felvidék

"Felvidéki sportoló" = Provokatív nacionalizmus!


Újabb bizonyítékot kaptunk arra, hogy a szlovák liberális újságírók a soviniszta politikusokhoz hasonló lendülettel képesek belerúgni mindenbe, ami magyar

Papp Bianka úszó, az év fogyatékos nõi sportolója (k) és a díjátadó Szabó László, a gála kreatív producere, a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Magyar Sakk Szövetség elnöke (k), valamint Farkas Henrietta felvidéki para-alpesisízõ (j) az M4 Sport – Év sportolója gálán a Magyar Állami Operaházban 2023. január 9-én.
fotó: MTI/Illyés Tibor


A Sport napilap online verziója, amelyet a Ringier Slovakia Media (többek közt az aktuality.sk kiadója) vállalat ad ki, a napokban egy erőteljesen nacionalista sportjegyzetet közölt.

Tomáš Grosmann, az írás szerzője Henrieta Farkašová z „Hornej zeme“ (Henrieta Farkašová Felvidékről) címmel írt egy rövid írást, amelyben másfél héttel a magyar év sportolója díjátadás után az eseményekre reflektál. Természetesen nem arra, miért és ki lett Magyarország legjobbja 2022-ben, hanem azt fejtegeti, mit is keresett az eseményen a szlovák színekben 11-szeres paralimpiai bajnok, Farkas Henrietta.

Mint írja, a sportolótól megtudták, többször is hívták Magyarországra sportrendezvényekre magyar nemzetisége miatt, de most először mehetett el, amikor befejezte aktív pályafutását.

Grossmannak nem is az fájt, hogy Farkas ott volt a díjátadón, sokkal inkább az, hogy ott nem szlovákként, hanem felvidéki sportolóként mutatták be. Gondoljunk bele, micsoda nacionalizmus!

Nézzük a konkrét bekezdést:

"Preto nás zarazilo, že ju najmenej dvakrát predstavili v priamom prenose tamojšej televízie M4 Sport ako športovkyňu z Hornej zeme (v originále „felvidéki sportoló“). Ani raz nezaznelo, že prišla do Budapešti zo Slovenska, ani to, že reprezentovala náš štát. Tento provokatívny nacionalizmus so skrytým odkazom na veľké Maďarsko bol nielen nečakaný, ale predovšetkým zarážajúci, a tiež nemiestny."

Magyarul: Ezért is lepődtünk meg, hogy a helyi M4 Sport televízió élő adásában legalább kétszer bemutatták felvidéki sportolóként. Egyszer sem lehetett hallani arról, hogy Szlovákiából érkezett Budapestre, és azt sem, hogy hazánkat képviselte. Ez a provokatív nacionalizmus a Nagy-Magyarországra való rejtett utalással nemcsak váratlan volt, de mindenekelőtt meglepő és nem is illett.

Sajnos 2023-ban még mindig itt tartunk, hogy a szlovák országos médiában is nacionalizmust emlegetnek, ha felvidéki sportolóról beszélnek Szlovákiában vagy éppen Magyarországon, miközben számunkra egy teljesen természetes kifejezésről van szó, amely semmiféle szélsőséggel nincs kapcsolatban. Valakinek mégis fáj. Az, hogy éppen egy liberális média támad ilyen módon, az pedig végképp elgondolkodtató...

Forrás: szurkolo.sk