Felvidék

A DAC-t megelőzve a Slovan adja a Fortuna Liga legjobbját


Ifjabbik Vladimír Weisst választották a 2022-es év legjobb játékosává a labdarúgó Fortuna Ligában.

Krstovic (sárga-kékben) a második helyen végzett a szavazáson
fotó: Somogyi Tibor


Az újságírók és szakértők szavazatai alapján összeállt az Év labdarúgója díj jelöltjeinek listája is.

Ifjabbik Weiss, a Slovan támadója a 92 szavazólapból 37-en került az első helyre a Fortuna Liga legjobbja-szavazáson. A 33 éves szlovák válogatott játékos Nikola Krstovicot, a DAC montenegrói gólvágóját és Martin Regálit, a rózsahegyiek azóta Belgiumba igazolt szélsőjét előzte meg a rangsorban. Weiss megvédte címét, hiszen a 2021-es évben is ő zsebelte be az elismerést, akkor Schäfer Andrást és Martin Škrtelt előzte meg.

„Vlado Weiss a szlovák élvonal kiemelkedő személyisége. Amióta hazatért, minden mérkőzésen vannak olyan megmozdulásai, amilyeneket csak a külföldi bajnokságokban szoktunk látni. Emiatt úgy gondolom, magától értetődő ez a végeredményˮ
– fogalmazott Ján Kováčik, a Szlovák Labdarúgó-szövetség elnöke a pozsonyi sajtótájékoztatón. Érdekesség, hogy a top 10-ben csak Krstovic képviseli a DAC-ot, míg a legjobb húszba Kalmár Zsolt és Samuel Petráš fért be a sárga-kékek csapatából.

Szerdán nyilvánosságra hozták azt is, melyik tíz játékost jelölték a 2022-es év focistája díjra Szlovákiában. A névsor nem tartalmaz különösebb meglepetést: Weiss ebben a kategóriában is képviselteti magát, rajta kívül pedig Dúbravka, Hamšík, Hancko, Hrošovský, Kucka, Lobotka, Šatka, Škriniar, Valjent és Weiss esélyes a díjra.

Milan Škriniar, az Inter védője az elmúlt három évben megnyerte az ankétot, ezúttal viszont távolról sem olyan egyértelmű a sikere, hiszen Stanislav Lobotka kiváló szezont fut, és kihagyhatatlan eleme a Serie A-t magabiztosan vezető Napoli középpályájának.

Annyit előzetesen tudni lehet, hogy a kategória első két helyezettje között szoros volt a verseny. A győztest március 20-án, a szenci Hotel Senecben rendezett gálán hirdetik ki. A rendezvényen az év edzőjét, az év legjobb 21 év alatti játékosát (Peter Dubovský-díj) és az év női labdarúgóját is díjazzák. Az edzők között esélyes a győzelemre Adrián Guľa, a DAC vezetőedzője is, aki Michal Gašparíkkal, idősebb Vladimír Weisszel, Peter Struhárral és Pavol Staňóval együtt szerepel a jelöltek között. A top 5-ből éppen csak lemaradt a Puskás Akadémiát irányító Hornyák Zsolt.

A jubileumi, 30. ankét története során első ízben került teljes egészében a szövetség égisze alá. Újdonságnak számított, hogy ezúttal egyes korábbi válogatott játékosok, korábbi jelöltek és aktuális szövetségi edzők is szavazhattak. A média képviselői közül csak a szövetség által kiválasztott személyek voksoltak.

fotó: ujszo.com