Felvidék

A fiatal nádszegi tehetség a magyar válogatott mezébe


Inerjú Nagy Viktóriával, akinek mindig is az volt az álma, hogy magyar válogatott legyen

A nádszegi származású Nagy Viktória februárban a Ciprus Kupán Horvátország ellen bemutatkozhatott a magyar női labdarúgó-válogatottban. A Ferencváros 21 éves futballistáját a nemzeti csapat mellett a magyar bajnoknál eltöltött éveiről is kérdezte Elek Zoltán, az Új Szó riportere.

Hatodik szezonját kezdte meg a Ferencvárosban, hogy érzi magát a nagy múltú klubban?

Nagyon szeretek itt lenni. Már az első pillanatban, amikor a klubhoz érkeztem, nagyon jól fogadtak, csak jókat tudok elmondani a csapatról és a környezetről is. Megtiszteltetés a Fradiban játszani. Ebben az évben az egész csapat, a játékosok és a szakmai stáb is nagyon egyben van.

Egy pillanatra még ugorjunk vissza a múltba, a zöld-fehéreknél végigjárta a szamárlétrát, az előző idényben pedig a Soroksárban még több lehetőséget kapott. Milyen volt az az időszak?

Fél évet voltam a Soriban és nagyon pozitív volt, hogy minden meccsen kezdőként tudtam játszani. Sok tapasztalatot szereztem az NB I-ben. Bár az eredményeink nem voltak olyanok, mint a Fradinál, az én szerepem is változott ahhoz képest, amit ott megszoktam, de hasznos mérkőzések voltak a számomra. Szintén pozitívum volt, hogy a Ferencvárosnál tudtam edzeni hét közben, így nem szakadtam ki a zöld-fehér mindennapokból sem.

Körülbelül másfél éve Vágó Fanny játékosedzőként irányítja önöket, milyen ez a felállás?

Pozitív dolog, hogy Fanny játékosként is átéli a helyzetünket, tudja, ki mikor fáradt, mikor kell visszavenni az edzésekből, mikor lehet fokozni a tempót. Nekem korábban nem volt női edzőm, így számomra ez miatt is újdonságként hatott a kinevezése, és azt mondhatom, hogy összességében ez a változás jó hatással volt ránk.

Az utóbbi években a csapatban folyamatosan volt játékosmozgás, a légiósok és a magyar játékosok is cserélődtek. Most magabiztosan vezetik a bajnokságot, meglesz az újabb bajnoki cím?

Az természetes a fociban, hogy igazolunk és vannak, akik máshol folytatják, de a csapat magja mindig megmaradt. Sokan évek óta itt vannak, az utánpótlásból jöttek, jöttünk fel. A légiósok is nagyon jól beilleszkedtek, jónak érzem a csapatot. A bajnokságban az első két helyezett játssza a döntőt, ahol mi évek óta ott voltunk, és a legtöbbször győzni is tudtunk. Idén sem lehet más a cél, csak a bajnoki cím, illetve az, hogy utána a BL-ben is szintet tudjunk lépni.

Éppen erről akartam kérdezni. Mi kell ahhoz, hogy a Bajnokok Ligájában is ott legyenek a főtáblán?

Eddig sajnos nem sikerült bejutnunk a legjobb 32 csapat közé, nagyon szeretnénk már elérni ezt a célt is. Ott sokkal nehezebb ellenfelekkel találkozunk, a magyar élvonal nem készít fel a magasabb iramú mérkőzésekre. Most a felkészülés alatt sikerült erős, BL-résztvevő ellenfelekkel találkoznunk és jó eredményeket is értünk el. Éreztük, hogy mennyivel gyorsabban kell játszani, mennyivel agresszívebbek a játékosok. Az osztrák St. Pölten, a szerb Szpartak Szubotica vagy a Slavia Praha ellen is sikerült nyernünk, ami jót tesz a csapatnak, az önbizalmunknak is. Ez lehet a számunkra a megfelelő út.

Fiatal játékosként a támadósorban mindenhol megfordult, mi lehet az a pozíció, ahol kiforrhatja magát?

Valóban több poszton megfordultam a pályafutásom során. Az előző egy évben a Fradiban támadót játszottam. Úgy érzem, ez fekszik nekem a legjobban. Persze szélsőként és középpályásként is szeretek játszani.

Mikor merült fel először, hogy akár a magyar válogatottban is pályára léphet?

Korábban Szlovákiában az utánpótlás-válogatottakban játszottam, akkor még az állampolgárság híján nem is volt lehetőségem a magyar válogatottban szerepelnem. Tavaly kerestek meg a szlovák felnőttválogatottból is, akkor kellett meghoznom a döntést, hiszen ha ott pályára lépek, akkor már nem játszhattam volna a magyar nemzeti csapatban. Úgy döntöttem, hogy visszautasítom a lehetőséget, mivel mindig is az volt az álmom, hogy magyar válogatott legyek.

Februárban meg is érkezett a behívó. A magyar válogatott már Cipruson volt, hogyan tudta meg, hogy csatlakoznia kell a kerethez?


Éppen az iskolából jöttem ki, amikor az edzőm, Vágó Fanny hívott, hogy másnap reggel kéne utaznom Ciprusra, mert megsérült egy játékos és be kéne ugranom a helyére.

Milyen volt a válogatottal eltöltött idő?

Nagyon élveztem azt a hat napot. Újabb tapasztalatokat tudtam gyűjteni, megismerhettem a játékosokat, a szakmai stábot is. Nagyon pozitívan értékelem, hogy be is tudtam mutatkozni. Amikor megérkeztem, másnap már meccs volt, gondoltam, hogy ott nem fogok játszani. A horvátok ellen persze titkon reménykedtem benne, de meglepetésként ért, hogy becseréltek. Nagyon boldog voltam, hogy megkaptam a lehetőséget. Sokat kell még dolgoznom, hogy újra megkapjam a meghívót, de mindent meg fogok tenni érte.

Említette, hogy tanul. Hogyan tudja összeegyeztetni az iskolát és a sportot?

A Budapesti Gazdasági Egyetemen turizmus-vendéglátás szakon tanulok. A harmadik évben járok, még egy van hátra. Szerencsére nem volt probléma, hogy összehangoljam az edzésekkel a tanulást. A napirendem persze sűrű, általában nyolctól egyig iskolában vagyok és utána megyek edzésre, de élvezem mindkettőt.

fotó: ujszo.com