Felvidék

Góldús focidrámák Nógrádban és Gömörben


Több fordulatos, az utolsó pillanatokig kiélezett mérkőzést láthattak a gömöri és a nógrádi nézők a hétvégi esős fordulóban

fotó: Gecse Attila

A III. liga 26. fordulójában mindhárom csapatunk idehaza fogadta soros ellenfelét, s a rimaszombatiak és a fülekiek éltek is a lehetőséggel, a losonciak viszont ismét kikaptak, s ezzel átcsúsztak a kiesőzóna közvetlen közelébe. Az esős idő miatt is a megszokottnál jóval kevesebben látogattak ki a rimaszombati stadionba, de akik kilátogattak, s végigülték a mérkőzést, azoknak nem akármilyen élményben lehetett részük.

A derék kálnóiak (Kalinovo) az első félidő közepén három perc alatt két gólt is berámoltak a rimaszombati kapuban álló rózsahegyi Frühwaldnak, de a hazaiak a 29. percben szépíteni tudtak, Macejko remek átadását a montenegrói Vujosević váltotta gólra, aki ezzel tavasszal már a nyolcadik gólját szerezte. Nem indult jól a második félidő a batyiak számára, a 48. percben Breznaník már a második találatát szerezte, s ekkor kevesen gondolták volna a lelátón, hogy innen még van visszatérés. De Bari Jenő védencei ezúttal nem adták fel,  főleg a rózsahegyi vendégjátékosok jeleskedtek, előbb Macejko, majd Kelemen is bevette Rehák kapuját, majd amikor már mindenki elkönyvelte a 3:3-as döntetlent, jött a hazaiak fiatal üdvöskéje, Gembický, aki megadta a kegyelemdöfést a vendégeknek, akik nézői vélemények szerint legalább az egy pontra feltétlenül rászolgáltak volna.

Érdekesség, hogy az ősszel a batyiak Kálnón is 4:3 arányban győztek.

A losonciak  a szinnaiakat (Snina)) fogadták, s égetően szükségük lett volna a pont(ok)ra, hisz egyre lejjebb csúsznak a táblázaton. De a nógrádiakon az edzőcsere sem segített, a szinnaiak már a mérkőzés első félidejében vezetéshez juthattak volna, de a 33. percben játékosuk, Kosuda tizenegyest hibázott. A második félidő elején Ferko viszont már nem hibázott, s mivel a losonciak képtelenek voltak valamirevaló helyzetet kidolgozni, a vendégek elvitték a három pontot, s mivel a fülekiek győztek, a két csapatot már csak három pont választja el egymástól.

A fülekiek abban a tudatban léptek  pályára vasárnap közel 400 néző előtt a sztropkóiak (Stropkov) ellen, hogy győzelmük esetén elkerülhetnek a kiesőhelyről, ugyanis előző nap a námesztóiak csúfos 7:1 arányú vereséget szenvedtek a feljutásért küzdő héthársiak (Lipany) otthonában. Álomszerűen indult a mérkőzés a fülekiek számára, a 7. percben ugyanis már 3:0 állt az eredményjelző táblán. Tangiri két villámgyors találata után Lovinjuk is betalált a vendégek kapujába. A vendégek a 20. percben ugyan szépítettek, de a mérkőzés hajrájában Krstich negyedszer is megzörgette Dlugoš kapuját. Ráadásul a sztropkóiak csatára Hurný tizenegyest is hibázott, így 4:1-es hazai vezetéssel vonultak a csapatok az öltözőbe. De mintha a két csapat el is lőtte volna a puskaporát, a második félidőben több már gól nem esett, így a hazaiak értékes három pontot szereztek, ami nagyon sokat érhet még a végelszámolásnál. Ráadásul a fülekiek ezzel visszavágtak a sztropkóiaknak az őszi 4:1-es vereségért.

Mivel az iglóiak 2:1 arányú nagyon értékes győzelmet arattak Veszelén (Oravské Veselé), így megőrizték négy pontos előnyüket a héthársiakkal szemben (64-60).

Nagy meglepetésre megszakadt viszont a harmadik helyen álló varannóiak (Vranov nad Topľou) ötmeccses győzelmi szériája, s csak egy pontra futotta az utolsó helyen álló poprádiak ellen, mégpedig hazai pályán. Igaz, a vendégek az utolsó pillanatokban egyenlítettek. Bezsúfolódott a középmezőny, a negyedik szinnaiak és a nyolcadik bártfaiak között mindössze két pont (41-39) a különbség, a rimaszombatiak 40 ponttal a hetedik helyen állnak. A losonciak 22 ponttal még mindig a 12. helyen állnak, de már csak három ponttal előzik meg a 14. helyre felkapaszkodott fülekieket, akik jobb gólarányukkal előzték meg a szintén 21 pontos námesztóiakat. Az utolsó négy fordulóban tehát ádáz csata várható mind a feljutásért, mint a középmezőnyben való helyekért, ahogy a kiesés elkerüléséért is.

A 27. fordulóban mind a fülekiek, mind a losonciak kiesési rangadón, ún. hatpontos mérkőzésen lépnek pályára, mégpedig idegenben. A fülekiek a közvetlenül előttük álló, őket egy ponttal megelőző giráltiak (Giraltovce) otthonába látogatnak, míg a losonciak Námesztóra. A rimaszombatiak másnap Szinnán próbálnak szerencsét, a mérkőzés tétje a 4. hely.

Az V. liga 21. fordulójának a rangadóját Ragyolcon játszották, ahová a feljutásra ácsingózó mezőköziek (Medzibrod) látogattak, akik hónapok óta gyilkos harcot vívnak a fehérkútiakkal (Príbelce) és a poltáriakkal. A mérkőzésre méltatlanul kevés,  mindössze 85 néző látogatott ki, akik viszont remek, változatos összecsapásnak lehettek a részesei. Igaz, ennek a hazaiak kevésbé örültek, hisz a 68. percben már 2:0 arányban is vezettek.

A 8. percben Horváth Gábor tizenegyesből szerezte meg a vezetést a hazaiaknak, majd a 68. percben a hazaiak játékosedzője, Mihályi Sándor megduplázta a hazaiak előnyét.

De a vendégek nem adták fel, s az utolsó négy percben sikerült szépíteniük, majd egyenlíteniük is. A tornaljaiak a másik feljutásért küzdő csapathoz, a fehérkútiak (Príbelce) otthonába látogattak, s bár a hazaiak a 26. percben már 2:0 arányban vezettek, a vendégek a második félidő elején Kovács József találatával szépíteni tudtak. De a hazaiak még egyszer megrázták magukat, két perc alatt két gólt lőttek, s ezzel kipipálták a mérkőzést. A tótgyarmatiak a szerény képességű gyetvaiakat fogadták, s Péter Patrik már a 6. percben megszerezte számukra a vezetést. A mérkőzés folyamán Borkó, Vandornyik és még egyszer Péter is betalált, s a vendégek csak a mérkőzés utolsó pillanataiban tudták legalább a szépítő góljukat megrúgni, kialakítva ezzel a 4:1-es végeredményt.

Az ajnácskőiek hatpontos mérkőzésre utaztak Zólyomlipcsére (Slovenská Ľupča), de nem voltak egyenrangú ellenfelei a hazaiaknak, végül sima 3:0 arányú vereséget szenvedtek, még nehezebb helyzetbe hozva ezzel magukat.

Mivel a mezőköziek pontokat vesztettek Ragyolcon, az 50 pontos fehérkútiak immár önállóan vezetik a tabellát a 48 pontos mezőköziek és a 47 pontos poltáriak előtt, akik a hétvégén Málnapatakon (Málinec) győztek 4:2 arányban. A ragyolciak és a tótgyarmatiak 35-35 ponttal az ötödik illetve a hatodik helyen állnak. Vereségük után a 15 pontos ajnácskőiek visszacsúsztak a 13. helyre, s csak az utolsó, 11 pontos tornaljaiakat előzik meg.

A 22. fordulóban a két kiesőjelölt odahaza játszik, május 21-én, vasárnap 17.00 órától a tornaljaiak a selmecbányaiakat, míg az ajnácskőiek a ragyolciakat fogadják, míg a tótgyarmatiak Nagykürtösre utaznak.

Amíg a III. és az V. ligában még semmi sem dőlt el, a VI. ligában már rég eldőlt a feljutás és a kiesés sorsa is. A 21 forduló ún. rangadóját a táblázat első két helyezettje játszotta, de a két csapat közötti markáns különbség nemcsak a táblázaton, hanem a pályán is meglátszott. A losonctamásiak sima, 4:0 arányú győzelmet arattak az óváriak ellen. Izgalmas találkozóra volt kilátás Feleden is, ahol 150 lelkes szurkoló várta az ipolynyékieket. Az első félidő 18. percében Andráši jóvoltából a hazaiak szerezték meg a vezetést, de tíz perccel később Antal József egyenlített.

A második félidő közepén a vendégek Balogh góljával megfordították a mérkőzés állását, de a 87. percben a hazaiaknak Rubint góljával sikerült legalább az egy pontot otthon tartaniuk. Ideges hangulatú, kiállítással is tarkított mérkőzésen a csábiak Balga tizenegyesgóljával szereztek vezetést a nagyrőceiek ellen, de az előnyüket nem tudták megtartani, a vendégek a második félidő elején szabadrúgásból egyenlítettek.  Fordulatos mérkőzést láthattak Dacsólámon (Dačov Lom), ahol a hazaiak már a 7. percben megszerezték a vezetést a nyustyaiak ellen, mégis az első félidő végén már 1:4 állt az eredményjelző táblán. De a hazaiak nem adták fel, s ha az utolsó pillanatokban is, de sikerült egyenlíteniük.

A kiesőhelyen álló lukanényeiek az ipolybalogiakat fogadták, akik Reisinger góljával az első félidő közepén megszerezték a vezetést. A tét nagy volt, ugyanis amennyiben a tiszolciak kikapnak Alsósztregován (kikaptak!) s a hazaiak győznek, akkor a lukanényeiek elkerülhettek volna a kiesőhelyről.  Hajtman ugyan egyenlített a második félidő elején, de fordítaniuk már nem sikerült.

A bajnokság végére teljesen szétesett, eddig győzelem nélkül álló, mindössze kétpontos bussaiak már el sem utaztak Bozitára (Buzitka). Három fordulóval a bajnokság vége előtt a még mindig egy mérkőzéssel kevesebbet játszó losonctamásiak 57 ponttal, toronymagasan vezetik a tabellát a 43 pontos óváriak és a 37 pontos felediek előtt. Őket a csábiak, az ipolybalogiak és az ipolynyékiek követik 37-36-34 ponttal. A táblázat utolsó két helyén a 13 pontos lukanényeiek és a 2 pontos bussaiak állnak.      

A 22. fordulóban, május 21-én vasárnap 17.00 órától ez a két csapat találkozik egymással Bussán, az óváriak az alsósztregovaiakat, a az ipolynyékiek a csábiakat, míg az ipolybalogiak a már bajnok losonctamásiakat fogadják, míg a felediek Tiszolcra látogatnak.

forrás: szurkolo.sk