Felvidék

Év Sportolója 2022 Gála Dunaszerdahelyen


Taroltak a birkózók, de a karatékák is szépen szerepeltek az idei mezőnyben

A csapatok versenyét a Dunaszerdahelyi Birkózóklub nyerte
Fotó: Lacza Gergely


2023. május 15-én adták át a dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban a város sportdíjait a tavalyi év legkiemelkedőbben teljesíthető élsportolóinak, edzőinek és klubjainak.

A rendezvénynek mindjárt az elején a Candy Man rockabilly duó vérpezsdítő belépője adott egy kis „fűszert” az eseménynek, majd a két háziasszony, Bíró Éva és Tilajčík Edit köszöntötte a sportolókat és a vendégeket. A díjra a dunaszerdahelyi sportklubok és a város lakói öt kategóriában tehettek javaslatokat:15 év alatti egyéni sportoló, 15 és 20 év közötti egyéni sportoló, felnőtt egyéni sportoló, legsikeresebb edző, illetve a legjobb csapat.

Dr. Puha György, Dunaszerdahely alpolgármestere beszédében kiemelte, hogy a városban van kire és van mire büszkének lennünk a sportok területén is, majd hozzátette, hogy sportolóink rengeteg lemondás árán, áldozatos tevékenységgel készültek és küzdöttek, céljaik, elképzeléseik nem csaptak át csodavárásba, nem ismerték azt a szót, hogy lehetetlen. Edzőik és társaik sok reményt fűztek hozzájuk, és közösen, verejtékes munka árán, gyakran bizony már a józan racionalitás határát súrolva vívták ki az egyes eredményeket, mondta az alpolgármester.

“Klubjaik, családjaik és társaik bíztak bennük, és ők nem okoztak csalódást, hiszen kitartóak voltak, a reményeket és elképzeléseket tényekké formálták, és a siker pillangója is a vállukra szállt. Látva az elért sikereket, sokan bizony irigykedve néztek rájuk, de mi tudjuk, ajándékba csak a szánalmat kapjuk, az irigységért bizony meg kell dolgozni. (…) Nagyra becsüljük önöket, edzőt, diákot és felnőtt sportolót egyaránt, mivel munkájukkal értéket teremtenek, és kitartásukkal példát mutatnak. Fontosnak tartom megemlíteni az egyéni sportok mellett a csapatjátékot, ahol a kulcsszó az összefogás, a közösen elért sikerek jelentősége. Csak az összefogásban működő »egy mindenkiért, mindenki egyért« csapat tud eredményeket elérni, ezért fontos, hogy a csapattagok mindig és mindannyian a kötél ugyanazon végét húzzák”, – nyomatékosította Puha György.

Nagy Krisztián, a városi önkormányzat ifjúsági és sportbizottságának elnöke kiemelte, hogy a sportgála jelöltjei azok, akik ennek a városnak a nagykövetei, akik a sportszereléseken hordozzák a város nevét, viszik tovább Dunaszerdahely jó hírnevét, s ezért a sportbizottság mindent meg fog tenni, hogy dacolva a jelenlegi mostoha gazdasági és politikai helyzettel, a jövőben is megkaphassák a klubok azt a támogatást, amelyet a korábbiakban is folyósítottak számukra.

A köszöntőket követően a városi televízió segítségével kaphattunk képet Dunaszerdahely színes sportéletéről, majd Puha György, Nagy Krisztián, és a közelmúltban kinevezett diákpolgármester, Németh Evelin, illetve elődje, Fialka Tamás nyújtották át a jelölteknek és a díjazottaknak az elismeréseket. A díjátadók között a város sportegyesületei, a Seishin Karate Klub, a Športujsnami akrobatikus rock 'n' roll táncklub és az IPPON Karate Klub tagjai látványos bemutatót tartottak. Az estet a CandyMen Duo pörgős minikoncertje zárta.

A jóindulattal mondva is csak félig megtelt kultúrházban zömmel a sportklubok növendékei, edzői és a sportolók hozzátartozói foglaltak helyet, ami azért elgondolkoztató tény. Valóban csak ennyien vagyunk kíváncsiak városunk, járásunk legkiválóbb sportolóira? Egyszerűen érthetetlen, hogy miért nem becsüljük meg jelenlétünkkel legalább egy évben egyszer azokat a fiatalokat, akik majdnem az összes szabadidejüket a sportnak szentelik, amíg mások szórakoznak, buliznak? Akik hatalmas áldozatok árán viszik országba, világba régiónk jó hírét, tényleg csak ennyit érdemelnek? A díjátadó ráadásul több mint kétórás színvonalas gálaműsor keretében zajlik, tehát még attól sem kell tartanunk, hogy száraz, fárasztó protokollrendezvényen veszünk részt.

Bízom benne tehát, hogy jövőre kevesebb lesz az üres szék és nemcsak a városháza, hanem a város polgárai is együtt ünnepelnek a sportolókkal, és leküzdik azt a félresiklott „korszellem” diktálta közönyt, ami a Covid-járvány idején még jobban ránk telepedett.

Az Év sportolója 2022 díjazottjai


15 év alatti egyéni sportolók:
1. helyezett: Czajlik Kinga (karateversenyző, Ippon Karate Klub)
2. helyezett: Vajas Viktória (birkózó, Dunaszerdahelyi Birkózóklub)
3. helyezett: Jakóczi Marián (karateversenyző, Ippon Karate Klub)

15 és 20 év közötti egyéni sportolók:

1. helyezett: Hegedűs Réka (birkózó, Dunaszerdahelyi Birkózóklub)
2. helyezett: Kovács Ferenc Dániel (birkózó, Dunaszerdahelyi Birkózóklub)
3. helyezett: Vodnyánszky Renáta (atléta, Megy Sport DS)

Felnőtt egyéni sportolók:
1. helyezett: Gaál Attila (birkózó, Dunaszerdahelyi Birkózóklub)
2. helyezett: Peter Plavec (úszó, Sportfanatic)
3. helyezett: Csiba Dávid (karateversenyző, Ippon Karate Klub)

Csapatok:
1. helyezett: Dunaszerdahelyi Birkózóklub (birkózás)
2. helyezett: Ippon Karate Klub (karate)
3. helyezett: Megy Sport DS (atlétika)

Edzők:

1. helyezett: Gaál Attila (Dunaszerdahelyi Birkózóklub, birkózás)
2. helyezett: Varga Medgyes Renáta (Megy Sport DS, atlétika)
3. helyezett: Csiba Tibor (Ippon Karate Klub, karate)

forrás: szurkolo.sk