Felvidék

Zalka Csaba a szegedi szereplésükről beszélt


A hétvégi, szegedi világkupa-verseny után jövő héten Poznanba ruccannak át a kajakosok a sorozat újabb állomására

Baláž, Myšák, Zalka és Botek a szegedi Maty-éren (Fotó: canoe.sk)

A már-már megszokottnak tekinthető dobogós, de legalábbis éremközeli hely nélkül zárta a szlovákiai küldöttség a szegedi versenyt. A mindig kiemelt figyelemmel kísért férfi K4-es egység az 500 méteres szám középfutamában egy hajszállal, három ezredmásodperccel lemaradt az A döntőt jelentő harmadik helyről. Samuel Baláž, Denis Myšák, Zalka Csaba és Botek Ádám aztán a B döntőt már behúzta, sőt, az időeredmény alapján a vk-t megnyerő litvánoknál is gyorsabb volt.

„Közben sokat változott a szél, de egyébként sem szoktuk ilyen módon összehasonlítani az eredményeket. Kicsin múlott, hogy a középfutamból nem jutottunk tovább, a nagydöntőben érzésem szerint a középmezőnyben, az 5-6. helyen végeztünk volna – nyilatkozta lapunknak Zalka Csaba. – Már tavaly is feltűnt, hogy mennyire kezd szorossá válni a mezőny. Minket a kínai hajó szorított ki a fináléból, amelyik aztán elrontotta a döntőt, de a nőknél például meg is nyerték a számot. Nekünk fejlödnünk kell, és fogunk is tudni fejlődni, hiszen Szeged előtt összesen négy közös edzésünk volt csak.”

Ma pedig már újra gyakorol a négyes, mivel jövő hétvégén Poznanban folytatódik a vk-sorozat.

„Egy hét alatt nem lehet csodát tenni, de technikailag előbbre léphetünk. A vk után majd az Eb jön, de az év csúcspontja az olimpiai kvalifikációs vb lesz, ott kell hozni az abszolút top formát. Úgy néz ki, a középfutamok lesznek nagyon erősek, aki bejut a döntőbe, szinte biztosan megszerzi a kvótát. Persze azért most Lengyelországban is mindent megteszünk a minél jobb szereplésért”
– jegyezte meg Zalka.

A szegedi verseny előtt kisebb pengeváltás zajlott le a közösségi médiában a pozsonyi (Baláž, Myšák, Zalka) és a komáromi klub (Botek) egyes képviselői között. A somorjai származású kajakos szerint regisztrálták mindezt, de teljesen felesleges dolognak tartják. „Csak körülöttünk nem ideálisak a viszonyok, mi a négyesben tökéletesen kijövünk egymással, haverok vagyunk Ádámmal, rengeteget viccelődünk. Egyedül az hiányzik, hogy kicsit többet eddzünk együtt” – tette hozzá Zalka.

Ami a többi egység szegedi szereplését illeti, a férfiaknál Gacsal Ákos K1 500 méteren a C döntőben, dupla távon az E döntőben volt érdekelt. A tavaly még a juniorok között versenyző Bugár Réka, Sidó Bianka páros 500 méteren a C döntőig jutott, a Bugár Réka, Katarína Pecsuková, Mariana Petrušová, Sidó Bianka összetételben most debütáló női négyes pedig 7. lett a középfutamban.

A szegedi világkupa éremtáblázatának élén Magyarország végzett, négy arany-, két ezüst- és öt bronzéremmel.

forrás: ujszo.com