Felvidék

Reggeltől napestig futottak Tallóson


Tallóson festői környezetben zajlott a VII. Kastélyparki futás

Fotó: RBC Tallós

Újfent nagy érdeklődés övezte a mátyusföldi Tallós község legnagyobb nevezetessége, az Esterházy-kastély eredetileg angol stílusú parkjában rendezett sportrendezvényt.

A festői környezetben zajló Kastélyparki futás hetedik felvonásán ugyan nem került részvételi rekord a krónikába, ennek ellenére a szervezők, a helybeli RBC kerékpárklub és a felsőszeli RoniRun Club, elégedettek voltak a rendezvény iránt megnyilvánult érdeklődéssel. Összesen 215-en (109 nő és 106 férfi) neveztek.

Az előző évekhez hasonlóan a kastélyparkban kijelölt 2 km hosszú körön reggel 8-tól este 8-ig egymást váltották a futók és kocogók, a legrövidebb távokon pedig a gyermekek is megmérettettek. Mindenki saját maga számára mérte az időt, annyit futott, amennyi csak jólesett. Sokan családostul rótták a köröket, a Galantská elita alakulatát például tízen képviselték.

„A legtöbben a Galántai és a Dunaszerdahelyi járás városaiból, falvaiból érkeztek, de pozsonyiak, komáromiak, Nyitra környékiek is megtiszteltek bennünket részvételükkel. A hőség ellenére egyik napszakban sem volt üresjárat. 169-en legalább egy kört teljesítettek, 116-an tíztől húsz kilométerig futottak. 33-an húsztól negyven kilométerig, 11-en pedig 40-től 80 kilométerig jutottak. Kilencen, köztük négy nő, 80 kilométer fölé kerültek. Neveket is említek. Tomáš Podpera 120,7 kilométert futott, a tavalyi győztes, az érsekújvári Lapos Norbert 116 kilométerrel túlszárnyalta tavalyi rekordját, az alsószeli Moravszky László 103 km-ig jutott. A nőknél a diósförgepatonyi Karácsony Krisztina (97,8 km) vitte a prímet, megelőzve a rétei Kovács Máriát (94,8) és a galántai Lenka Hudekovát (92 km). A váltók versenyében a Bősi Futóklub kvartettje 115 kilométerrel került a krónikába. Tegyük hozzá, a bősiek tőlünk egy másik versenyre utaztak. Ami a díjazást illeti: aki egy kört teljesített, emléklapot, aki öt kört futott, annak a teljesítményét emlékéremmel honoráltuk. Megjutalmaztuk a legtöbb kilométert teljesítő férfi- és női versenyzőt. A gyermekeket – ők egyébként 70-en voltak – is megmozgattuk. Olykor szüleik társaságában, 50–200 métert futottak. Később sokan közülük körbesétálták a parkot, bekapcsolódtak az ügyességi versenyekbe. Vonzónak bizonyult a habparti, az arcfestés, a légvár. Rendezvényünk rangidőse és legifjabb futója tallósi illetőségű volt. Kohút Karina 2022-es, Takács Mária pedig 1966-os születésű. A résztvevők adakozásából 800 euró gyűlt össze. Ezt az összeget további 200 euróval fejeltük meg. A befolyt összeget egy feketenyéki rákbeteg hölgy megsegítésére, kezelési költségeinek megtérítésére fordítottuk” – tallózott a sportos szombat statisztikájában a főszervező és ötletgazda Kaprinai József.

A tapasztalatokat leszűrve már a folytatást fontolgatják. „A helybeliekre fókuszáltunk, a mozgás, a sportszeretet népszerűsítése az elsőrendű célunk. A futók sokaságára való tekintettel úgy tűnik, hogy a versenyzés felé kellene elmozdulnunk. Végezetül szeretnék köszönetet mondani a szervező csapattagoknak, akik reggel hattól este fél tizenegyig azon fáradoztak, hogy mindenki jól érezze magát nálunk. Igyekezetünket siker koronázta” – zárta mondandóját Kaprinai.

forrás: ujszo.com