Felvidék

Gólparádéval kezdte a rájátszást a DAC


Folytatódott a Fortuna Liga, a DAC pedig hazai pályán fogadta a Nagymihály csapatát.

A dunaszerdahelyiek 99 nap után térhettek vissza a MOL Arénába. A VIP szektorokban ülők mellett 150 szerencsés szurkoló lehetett még ott a nézőtéren. Az YBS Fanklub tagjai helyükön egy hatalmas sárga-kék 12-es számot feszítettek ki, jelezvén, hogy a drukkerek most is támogatják a csapatot, igaz csak a távolból. A mérkőzést a palásti Kišš Bálint vezette.

Bernd Storck egy 3-5-2-es felállásban küldte pályára csapatát. Igazán nagy meglepetés nem volt a kezdőben. A legnagyobb kérdés az lehetett, hogy a Šimić, Beskorovainyi, Kružliak trióból ki kerül a védelem közepére, így viszont mindhárman ott voltak. A két szélen a két panamai Blackman és Davis kezdett, a középpályát a magyar kontingens (Kalmár, vida, Schäfer) foglalta el, elöl pedig Divković és Ramirez kapott helyet. Balić, Lalatović és Németh Krisztián sérülése miatt a kispadon ülők közül úgy tűnt csak Fábryról lehet azt mondani, hogy biztosan hozzá tud tenni a csapat játékához, ha becserélik.

Az első percekben 1-1 helyzetet láthattunk mindkét oldalon, majd inkább a mezőnyben folyt a játék, de a hazaiaknál volt többet a labda. A vendégek szervezetten védekeztek, csak kisebb helyzetekit jutottak el Kalmárék, de Jedličkának is akadt néhány kisebb védése. A 31. percben Kalmár passza után balról Ramirez adta középre a játékszert, ahol Divković érkezett és megszerezte a Storck-éra első gólját, 1-0.

A félidő előtt még Schäfer növelhette volna a DAC előnyét, de Kira szépen védett. A szünet után szinte azonnal veszélyeztettek a hazaiak. Davis szöglete után Kalmár lövése nem sokkal ment mellé. Néhány kisebb lehetőség után Schäfer lőtt be egy szögletet középre. A hosszú oldalon Šimić a mellével (vállaval?) levette a labdát, majd Divković elé tálalt, aki egy állítás után 22 méterről nagy gólt lőtt Kira kapujába, 2-0.

Néhány perccel később Blackman ment el remekül a jobb oldalon, majd a tizenhatoson belül visszagurította a labdát, amely Divkvovićnak nem volt jó, de a lendületből érkező Kalmárnek tökéletes lett, aki be is lőtte csapata harmadik találatát, 3-0. A fiatal horvát csatárnak viszont nem kellett sokat várnia, hogy hozzá is jól érkezzen a játékszer. Kalmárt Grič szerelte, de a labda éppen Divković elé pattant, aki pedig egy újabb szép gólt szerzett, 4-0. Ekkor már négyszeresen irigykedtünk a MOL Arénában szurkoló 319 fanatikusra.

A másik oldalon Vojtko fejelt éles szögből, de Jedlička védett. A hazaiaknál beállt Boateng, Bednár és Fábry is. Többek között Magyarországgal ellentétben Szlovákiában továbbra is csak hármat cserélhetnek a szakvezetők.

A 91. percben már úgy tűnt inkább a látványos megoldásokat választják Kalmárék a kapu előtt, de így is összejött a gól. Blackman fejezte be a gyönyörű akciót és Kira lábai között belőtte az ötödiket is, 5-0.

A sárga-kékek bő egy óra alatt annyi gólt lőttek, mint a Hélder Cristóvao vezette öt tétmeccs alatt összesen (Az ötből egyet a másodosztályú Poprád ellen játszottak Vidáék, ahol kettőt rúgtak). A ráadásban szerzett találattal pedig Bernd Storck már túl is szárnyalta elődjét.

Fortuna Liga, felsőház, 1. forduló:

FC DAC 1904-MFK Zemplín Michalovce 5-0 (1-0)
MOL Aréna, 319 néző, v.: Kišš
Gólszerzők: Divković (31., 57., 68.), Kalmár (65.), Blackman (91.)
Sárga lap: Šimić (46.) ill. Savvidis (54.)

DAC: Jedlička - Kružliak, Šimić, Beskorovainyi - Blackman, Schäfer, Vida (Bednár 77.), Kalmár, Davis - Divković (Fábry 77.), Ramirez (Boateng 70.)
Nagymihály: Kira - Žofčák, Carrillo, Grič, Vojtko - Savvidis - Kvocera (Kolesár 69.), Turik (Neofytidis 72.), Danko, Diarra (Kountouriotis 62.) - Sidibe

A felsőház másik szombati mérkőzésén a Slovan a 89. percben szerzett góllal győzte le a Rózsahegyet. A hazaiaknál a magyar válogatott Holman Dávid a 81. percig volt a pályán, a vendégeknél a dunaszerdahely neveléső Almási László a 68. minutumban állt be.

Slovan Bratislava-MFK Ružomberok 1-0 (0-0)
Nemzeti Futballstadion, v.: Kráľovič
Gólszerző: Medved (89.)

Slovan: Greif - Pauschek, Abena, Božikov, De Marco - Nono, Rabiu - Daniel (Weiss 67.), Holman (Medved 81.), Moha - Henty (Ožbolt 67.)
Rózsahegy: Macík - Čurma, J. Maslo, Mrva - Múdry - Ďungel, Kostadinov, Takáč (Almaský 73.), Mojžiš - Gerec (Kmeť 84.), Regáli (Almási 68.)

Vasárnap 18 órától rendezik a Zsolna-Nagyszombat mérkőzést.

Fotó: facebook.com/fcdac