Felvidék

Döntetlennel kezdett a DAC a kupa elődöntőjében


A sárga-kékek a MOL Arénában fogadták a Rózsahegy csapatát a Szlovák Kupa elődöntőjének első mérkőzésén.

A DAC szurkolói ezúttal az "Írjatok történelmet" feliratú transzparenst feszítették ki a kapu mögé. Ezzel természetesen a kupagyőzelemre utaltak. Bernd Storck vezetőedző is beszélt már korábban erről a célról.

A német mester nem szamíthatott Danylo Beskorovainyira a szombati csapatból. A helyére Andrej Fábry került be, így a sárga-kékek visszatértek a négyvédős felálláshoz. Vida Máté szokásos helyén védkező középpályásként játszott, előtte pedig a Divković, Schäfer, Kalmár, Fábry négyes támogatta Eric Ramirezt.

A meccset a vendégek kezdték jobban, Almási László már a 4. percben betalálhatott volna, de a rövid oldalon sarokkal kapura perdített labdáját Jedlička megfogta. Ezt követően Schäfer és Kalmár próbálkozott a túloldalon, utóbbi jegyezte az első hazai kaput eltaláló lövést, amit Macík védett.

Az első negyedórában a védelmek nem álltak a helyzet magaslatán. Kostadinov is lőtt egy veszélyeset, de célt tévesztett. Ekkor úgy tűnt mintha inkább a vendégek tudnák azt játszani amit szeretnének, mégis a túloldalon esett az első gól. Schäfer András három rózsahegyi játékost is becsaptott, majd magabiztosan a kapuba lőtt, 1-0.

Ezt követően bár vezetett veszélyes támadásokat a vendégcsapat, elsősorban Ramirezben volt benne a gól. A venezuelai csatár kétszer is helyzetet harcolt ki magának, de előbb kissé kisodródva a kapufát találta el, másodjára pedig blokkolták a kísérletét. Utóbbinál Divković fejjel ismételt, de a védők fel tudtak szabadítani. A szünet előtt Schäfer még eltalálta a keresztlécet, de újabb gól nem született.

A félidőben Storck mester cserélt. Divkovićot a védekező középpályás Martin Bednár váltotta, aki Vida Máté mellett, kissé előtte helyezkedett a legtöbbször. Az első lövések Fábry nevéhez fűződtek, de mindkét próbálkozása célt tévesztett. A támadásokat most is lelkesen segítő Blackman is próbálkozott egy élesen belőtt labdával, amít Macík szögletre tolt. Nem sokkal később Ramirez startolt rá egy elveszettnek hitt labdára, majd Kalmár elé tálalt, de a magyar középpályás sem tudott túljárni a Rózsahegy kapusának eszén.

A 70. percben Schäfer remek passzal ugratta ki Kalmárt, akinek a lövését ugyan blokkolta Maslo, de így is akadt dolga a kapusnak, aki a rövidasrokból paskolta ki a játékszert. A hazaiak remekül találták meg a rózsahegyi védelem és középpálya közti üres területeket, a legtöbb helyzetet az ide érkező passzuk után tudták kialakítani.

A 72. percben lecserélték a dunaszerdahelyen nevelkedő Almásit, aki több kemény párharcot is megvívott a mezőnyben, de gólhelyzetbe a 4. perc után nem igazán tudott kerülni. Az utolsó bő tíz percre érkezett a pályára Sharani és Boateng (Ramirez és Fábry helyett). A két ghánai közül előbbi egyszer kapott lehetőséget a bajnokságban, még Peter Hyballától kapott pár perc lehetőséget 2019 szeptemberében. A legtöbbször a somorjai farmcsapatban játszott a szezonban. Boateng neve pedig az előző év utolsó meccséről lehet ismerős. Ekkor Hyballa kezdőként számított rá Pozsonyban, a Slovan ellen végül 2-0-ra elvesztett találkozón.

A vendégek edzőjének a cseréi jobban bejöttek mint Storcké. Brenkus-Kmeť-Regáli volt az első veszélyes akcióban a labda útja, de ekkor még fölé ment a befejezés. Ezt követően viszont Brenkus egy szép lövéssel egyenlíteni tudott, 1-1. A fiatal csatár nagyon jól szállt be a meccsbe.

Rögtön jöhetett volna a válasz, de Davis beedása után Sharani fejese kifelé jött a kapufáról, Kalmár pedig csúnyán fölé lőtte az ismétlést. Ez után mindkét csapat igyekezett belőni a győztes gólt, de nem jártak sikerrel. Az 1-1-es döntetlennek a vendégek örülhetnek jobban. Biztosan izgalmas és reméljük legalább ilyen pörgős mérkőzést láthatunk majd június 24-én.

Slovnaft Cup, elődöntő, 1. mérkőzés:

FC DAC 1904-MFK Ružomerok 1-1 (1-0)
MOL Aréna, 319 néző, v.: Kružliak
Gólszerzők: Schäfer (10.) ill. Brenkus (84.)
Sárga lap: Šimić (70.), Blackman (73.), Kalmár (75.) ill. Múdry (49.), Regáli (77.)

DAC: Jedlička - Blackman, Šimić, Kružliak, Davis - Schäfer, Vida, Kalmár - Divković (Bednár 46.), Ramirez (Sharani 79.), Fábry (Boateng 79.)
Rózsahegy: Macík - Čurma, J. Maslo, Mrva - Ďungel (Kmeť 72.), Kostadinov (Filinský 44.), Múdry (Mrva 80.), Takáč, Mojžiš - Regáli, Almási (Gerec 72.)

Fotó: facebook.com/fcdac